Överbeskyddad och rädd

TV

Mendel

För nioårige judiske pojken Mendel är Tyskland en idyll 1954. Varför ska han flytta? Vad har hänt?

Norge, dit familjen kommer, är en konstig plats där man tvingas äta torskleverolja, blir utsatt för kristna missionärer och blir utskälld för att man är tysk. Mendel förstår ingenting. Och hans familj hjälper inte till. De vill skydda honom från det som hände under kriget. Gömmer bilder, minnen, böcker. Han reagerar med trots.

Det är en rörande film, lite avig ur den synpunkten att åskådaren vet mer än huvudpersonen. Vi vet vad det är för sanningar han ska få reda på.

Men vi vet inte hur han ska reagera, och Alexander Røsler – med egna liknande upplevelser – ger en ny infallsvinkel.

Bland skådespelarna finns Thomas Jüngling Sørensen,

Teresa Harder och Bjørn Sundquist. (1997)

SVT 1 14.55

Matilda

Många barn känner sig missförstådda. Av föräldrarna som inte ser deras egenheter. Av skolan som inte förstår deras begåvning. Men få har blivit så illa behandlade som lilla Matilda. Det är tur att det är en komedi som Danny DeVito gjort av Roald Dahls bok. Hämnden kommer och den är ljuv. Matilda kan få saker att röra sig med hjälp av sin intensiva blick, och med den kan hon ge igen på alla plågoandar.

Bland de värsta är hennes egna föräldrar, spelade av DeVito och hans riktiga hustru Rhea Perlman. (1996)

TV 3 21.00

Solens rike

Steven Spielbergs filmversion av J G Ballards självbiografiska roman om en elvaårig pojke i andra världskrigets Shanghai. Christian Bale (Mio, min Mio) spelar grabben som lever ett skyddat liv i Shanghais brittiska överklasskoloni.

Men efter japanernas attack mot Pearl Harbor på Hawaii, invaderar de även Kina. Unge Jim separeras från sina föräldrar. Så småningom hamnar han i ett fångläger med andra utlänningar (John Malkovich, Miranda Richardson med flera).

Historien är stundtals gripande och Spielberg har – som vanligt – åstadkommit flera sensationella scener, särskilt några minnesvärda flygattacker.

Men filmen har samtidigt en överdriven sentimentalitet, vill visa det ljusa i mörkret utan att ha en riktig poäng.

Christian Bale har fortsatt framgångsrikt som vuxenskådespelare. Hans fina 70-talsdrama ”Metroland” mot Emily Watson finns på video, liksom glamrockfilmen ”Velvet goldmine”. Och förstås ”American psycho”. (Empire of the sun, 1987)

TV 4 21.00

Analysera mera

Mycket underhållande komedi med Robert De Niro som ångestfylld maffialedare och Billy Crystal som hans psykiater. Crystals bröllop med Lisa Kudrow skjuts upp på grund av trubbel i gangstervärlden. (Analyze this, 1999)

Canal+ Gul 19.30