I väntan på mordet

TV

Schakalen

Spännande bok som blivit spännande film.

Frederick Forsythe fick en stor hit som författare när han vävde en skröna om ett mordförsök på Frankrikes president Charles de Gaulle.

Filmen följer yrkesmördarens minutiösa förberedelser. Edward Fox spelar den noggranne attentatsmannen, som hyrs in av franska högermilitärer, en rörelse med rötter i Algerietkonflikten.

Och trots att polisen får nys om vad som är på gång blir det en fängslande jakt. Med överraskningar även för oss som tittar, trots att vi får följa nedräkningen från båda sidor. Snart närmar det sig dagen då attentatet ska ske. Men hur?

Att det fanns en riktig förebild till Schakalen, en professionell mördare som ryktades ligga bakom flera internationella mord, gjorde inte surret kring boken och filmen mindre.

Regissören Fred Zinnemann var igång som statist redan på 30-talet och gjorde på 50-talet både ”Härifrån till evigheten” och ”Sheriffen”. Han kan berätta.

Häromåret kom en dålig nyinspelning med Bruce Willis och Richard Gere. (The Day of the jackal, 1973)

ZTV 21.00

Dödligt möte

En riktigt usel actionfilm.

Filmhjältarna blir allt märkligare. Här drabbar två yrkesmördare (Sylvester Stallone, Antonio Banderas) och en dataskurk (Julianne Moore) samman i ett spel på liv och död.

Vi i tv-fåtöljerna förväntas heja på den av yrkesmördarna (Stallone) som åtminstone har lite samvetskval när han skjuter skallen av folk. ”Dödligt vapen”-regissören är tekniskt skicklig men begår filmgenrens dödssynd: han tråkar ut publiken. ”Hjältarna” tillbringar till exempel på tok för mycket tid framför dataskärmar. Och Banderas överspel får Stallone att nästan framstå som en karaktärsskådis.

Tre kulor borde ha offrats på manusförfattarna. Med Anatoli Davydov och Muse Watson (Assassins, 1995)

Kanal 5 21.00

Richard III

Muskulös version av Shakespeares klassiker, med en inledning som liknar ”Die hard”. Ian McKellen har bearbetat och spelar själv mannen som intrigerar och mördar för att få makt. Flyttad till 1930-tals miljö, ett tänkt fascistiskt England. (1995)

TV 1000 20.00

Ciderhusreglerna

Lasse Hallströms hyllade drama efter John Irvings roman. Tobey Maguire spelar pojken som växer upp på barnhem. Läkaren Michael Caine vill att han tar över, men den unge vill inte utföra aborter och ger sig ut i världen. (The Cider house rules, 1999)

TV 1000 22.00