Sjuklig svartsjuka

TV

Fear

”Farlig förbindelse”, fast för och om tonåringar.

I den filmen började Glenn Close förfölja Michael Douglas, och hans familj, när han inte längre ville vänsterprassla med henne.

Här är det Mark Wahlberg som går till attack mot en hel familj när han får korgen av flickvännen (Reese Witherspoon). Det börjar som en vanlig tonårsromans. Reese Witherspoon och Alyssa Milano spelar Nicole och Margo, två tonårstjejer som gärna dras till det som är lite farligt.

På ett raveparty möter Nicole en artig och samtidigt sexig kille som heter David (Wahlberg). Hon faller direkt för honom och kärleken svalnar inte direkt av att de konservativa föräldrarna (William Petersen, Amy Brenneman) tycker att han är helt fel, att hon ska akta sig för honom.

Romansen blir samtidigt ett slags förvirrat föräldrauppror. Så småningom upptäcker även Nicole att David har en mörk sida. När hon gör slut med honom hamnar hela familjen i fara.

Spänning för stunden. Mark Wahlberg är inte riktigt färdig som skådespelare här, utan blev bättre i senare roller i ”Boogie nights”, ”Den perfekta stormen” och ”Three kings”.

Han var ungdomsbrottsling och rapparen Marky Mark innan han lyckades inom filmen. (1996)

TV 3 21.00

Till Gillian på hennes 37-årsdag

Peter Gallagher kan inte komma över hustrun Michelle Pfeiffers död, men får lära sig ta hand om tonårsdottern Claire Danes. Med bland andra Laurie Fortier, Wendy Crewson och Bruce Altman.

Fick premiär direkt på video i Sverige. Pfeiffers roll är trots allt rätt stor eftersom hon är med i återblickar. (To Gillian on her 37th birthday, 1996)

ZTV 21.00

Deltagänget

Råbarkad humor med John Belushi i spetsen.

Grovkornig tonårshumor när studenter kommer till ny skola där Belushi försöker slå rekord i festande och äcklighet. Stor publiksuccé. Tom Hulce var senare ”Amadeus” och Peter Riegert såg vi i ”Local hero”. Dessutom Donald Sutherland, Kevin Bacon och Karen Allen.

En stilbildande komedi, även om stil kanske inte är det första ord man tänker på. Men det har kommit många sådana här high school-komedier sedan dess.

John Landis regisserade filmen och gjorde sedan några lyckade komedier som ”Blues Brothers”, ”Ombytta roller” och ”Trassel i natten”. Han gjorde också ”En amerikansk varulv i London”, en skräckfilm som Michael Jackson gillade så mycket att han bad Landis regissera videon till ”Thriller”. Då den dyraste som gjorts. På senare år har Landis inte gjort lika lyckade filmer. (National Lampoon’s animal house, 1978)

TV 3 0.10

Jedins återkomst

Slut på den första trippeln ”Stjärnornas krig”-filmer, med en stor batalj där de gulliga ewokerna får hjälpa hjältarna. Här visas mer av staden Coruscant. (Return of the Jedi, 1983)

Canal + Gul 17.20