Legendarisk duell

TV

Tombstone

En ofta filmad historia. Duellen vid O K Corral i Tombstone, där Wyatt Earp, hans bröder och Doc Holliday drog vapen mot bröderna Clanton.

Här spelas Wyatt Earp och Doc Holliday av Kurt Russell och Val Kilmer. Sam Elliott och Bill Paxton är Virgil och Morgan Earp.

Den här filmen är ganska realistisk, till skillnad från andra filmatiseringar som John Sturges ”Sheriffen i Dodge City” och John Ford i ”Laglöst land” där Henry Fonda spelade Wyatt Earp.

Den riktige sheriffen dog faktiskt så sent som 1929. På bio har han spelats av bland andra Walter Huston, Randolph Scott, Joel McCrea, James Garner (Sheriffen i Tombstone, också av Sturges) samt, samma år som Kurt Russell, av Kevin Costner.

Hans långa film var också noggrannare med sanningen.

I verklighetens Tomb-stone kan man ställa sig på platsen där det hela skedde och se att det bara skilde några meter mellan herrarna när de sköt mot varandra.

Regissören George Cosmatos, som gjorde den sjukligt våldsamma andra Rambofilmen och Stallones ”Cobra”, har öst på med våld här också.

Men det har ändå blivit en sevärd västern. (1994)

SVT 1 21.30

Älskling, jag förstorade barnen!

Ännu en uppföljare som inte är lika kul som ettan. Här är det familjens tultande baby som av misstag blir en jätte och vandrar iväg mot Las Vegas. Ska militären stoppa honom? Ännu en film i serien gjordes direkt för video, där föräldrar krymptes och den var ännu sämre.

Det är specialeffekterna som är poängen med filmen, men det var roligare i den första där barnen fick kämpa mot gigantiska vardagsföremål och insekter som plötsligt blev monsterstora.

En tultande jättebaby som man skickar fram armén mot är inte lika komisk. Dessutom är trickeffekterna sämre gjorda nu.

Kortväxte Rick Moranis, som spelar den uppfinnande fadern, får ofta den här typen av roller. (Honey, I blew up the kid!, 1992)

ZTV 21.00

Alaska

Thora Birch (American beauty) spelar tonårsflickan i den här äventyrsberättelsen om två syskon som letar efter sin försvunne pappa piloten i vildmarken. En björn är snäll, men tjuvjägaren Charlton Heston är desto tuffare.

Hans son har regisserat det här äventyret, en spännande matiné gjord på gammaldags vis. (1996)

SVT 1 14.15