IT-frälsta ungdomar startar egen webbyrå

Ny engelsk serie

TV

För några år sen sände SVT den brittiska serien ”Livet kan börja” om fem ungdomar i London. Många tittare har saknat den.

På påskdagen kan livet i stället börja för serien ”dotcom” som handlar om något äldre och mer IT-frälsta ungdomar på den nyetablerade webbyrån Seethru.

Foto: BBC

SERIESTART

”dotcom”

SVT 1 21.45

Mannen bakom båda produktionerna är Tony Garnett, 64, som är något av en institution inom engelsk tv-kultur – och samtidigt en man som hänger med i tiden. Garnett har varit med ända sen slutet av 60-talet då han producerade tv-dramer som till exempel Ken Loachs ”Kes – falken”.

– Jag är själv en riktig internet-fan sen tre, fyra år tillbaka, säger Garnett till TV-tdningen. Och eftersom vi denna gång ville göra en serie om unga människor på en arbetsplats tyckte vi att en webbyrå skulle vara perfekt. För många unga i IT-branschen har dessutom jobbet blivit något av ett surrogat för familjen. Det är där de lever sina liv och har sina relationer.

– I ”Livet kan börja” handlade det om ungdomar som just fyllt 20 och var på väg ut i livet. I den åldern är ungdomar ofta lovande. När de närmar sig 30, som i ”dotcom”, är det dags att börja leverera – både jobbmässigt och familjemässigt.

Liksom i ”Livet kan börja” har Tony Garnett satsat på nya ansikten i rollerna. Spindeln i nätet på webbyrån är Luce (Claudia Harrison), lyckligt gift med den smarte och ambitiöse Mike (Justin Pierre), hjärnan och idealisten bakom Seethru. Men det är den skickliga förlagsredaktören Luce som får axla ansvaret i allt från finansiering till personalfrågor.

På Seethru finns också Reece (William Beck), som tror att han är en riktig kvinnokarl. Han är mycket mer beroende av sin tekniskt skicklige kollega Brandon (Iddo Goldberg) som webbkodare och programmerare än han någonsin skulle erkänna. Brandon å andra sidan är expert på cybersex men en oskuld i verkliga livet. Homosexuella Sophie (Amanda Ryan) är en småfräck journalist som står för det redaktionella innehållet. Jake (David Walliams) är en mycket skicklig webbdesigner och en världsvan ung man.

”dotcom” fick mycket fin kritik i hemlandet. Tidningen Observer skrev till exempel” ? vällustig, snygg och fullständigt beroendeframkallande”. Guardians kritiker konstaterade ”Tony Garnett, gudfadern av brittisk dramatelevision, har en förmåga att fånga tidsandan i sina serier”.

Tittare över hela världen kan gå in på ”dotcoms” hemsida ”www.seethru.co.uk”.

– Man behöver givetvis inte läsa den för att ha glädje av ”dotcom”, säger Garnett. Men jag tycker det är fascinerande att ”dotcom” även finns på det riktiga nätet. Hemsidan uppdateras varje vecka.

WEBB-TV

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM