Kallt krig med Connery

TV
Foto: Kanal 5
Sean Connery som sovjetisk ubåtskapten.

Jakten på Röd Oktober

Första filmen om CIA-agenten Jack Ryan, skapad av bestsellerförfattaren Tom Clancy.

Handlingen utspelas före glasnost. Så när en superhemlig sovjetisk atomubåt, under ledning av kapten Marko Ramius (Sean Connery), närmar sig USA:s östkust uppstår världspolitiskt kaos. Amerikanarna tror ubåten tänker anfalla. Andra sidan är rädda för att kaptenen ska hoppa av i USA och skänka dem sitt nya supervapen. Så både USA och Sovjet tar upp jakten på ubåten...

Det är rätt spännande, men betyget dras ned av alla evighetslånga undervattensscener. Ubåtar som glider genom vatten blir rätt tråkiga att titta på efter ett tag...

Alec Baldwin spelar Jack Ryan, i uppföljarna ”Patrioter” och i ”Påtaglig fara” spelas samma roll av Harrison Ford.

Stellan Skarsgård väser ”goddammit!” på ett övertygande sätt, i en biroll som tuff sovjetisk ubåtskapten.

Många bra skådisar även i andra halvstora roller, som Sam Neill, Scott Glenn, Tim Curry, Courtney B. Vance, James Earl Jones och Jeffrey Jones.

Kultfakta I: Från början var Kevin Costner och Klaus Maria Brandauer påtänkta för huvudrollerna.

Kultfakta II: Sean Connerys peruk kostade 200 000 kronor. (The hunt for Red October, 1990.)

Kanal 5 21.00 /spänning, action

Into the Lions Den

Välgjort tv-drama om en kvinna (Laurie Metcalf) som börjar kämpa för strängare vapenlagar i USA, sedan hennes familj drabbats av det meningslösa våldet, de blev beskjutna på pendeltåget till Manhattan.

Laurie Metcalf är en sådan där lite anonym, men mycket duktig, skådis som många känner igen men få vet vem hon är.

Mest känd är hon för tv-serien ”Roseanne” och filmer som ”Susan, var är du?”, ”Misstänkta förbindelser”, ”JFK”, ”Farväl Las Vegas”, ”Scream 2” och ”Bulworth”. (The Long Island incident, 1998.)

TV 1000 20.00, TV 1000 Cinema 4.40 /spänning, budskap

Vicken loser

Amerikansk komedi av och med Jason Alexander, mer känd som George Costanza i tv-serien ”Seinfeld”.

Här spelar han ständige förloraren Michael Makeshift. Han har inga vänner, fästmön har just dumpat honom. Då dyker hans kriminella bror (James Woods). Och med det börjar ett betydligt mer äventyrligt liv. För brorsan har andra skurkar hack i hälarna. Och han har en vacker flickvän (Lolita Davidovich) som Michael blir alldeles för förtjust i?

En ojämn film, med några riktigt roliga scener.

Och Jason Alexander har fått med många bra skådisar: Joe Mantegna, Rip Torn, Jay Mohr och unga barnstjärnan Haley Joel Osment (”Sjätte sinnet”).

Det här var Jason Alexanders debut som långfilmsregissör, tidigare hade han gjort avsnitt av ”Seinfeld”.

Framför kameran är han aktuell på biograferna i komedin ”Rocky och Bullwinkle på äventyr”, där han spelar mot Robert De Niro och Rene Russo (For better or worse, 1996.)

SVT 1 0.10 /humor, kärlek, spänning

Vampyrernas natt

En av Roman Polanskis bästa filmer, en lyckad blandning av skräckfilm och komedi. Med dåvarande hustrun Sharon Tate (1943-1969). (Fearless vampire killers or: Pardon me, but your teeth are in my neck, 1966.)

TCM 23.50 /spänning, humor, kärlek

Jedins återkomst

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher och Billy Dee Williams i den tredje filmen i Stjärnornas krig-serien. Har samma styrka och svagheter som de två första filmerna; spänning, action och bra effekter, men också töntig dialog och stelt skådespeleri. (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi, 1983/1997.)

Canal+ Gul 11.10, Canal+ Gul 19.30 /spänning, action, humor, kärlek

Änglars drömliv

Trovärdig och gripande fransk skildring av ett par 20-åriga tjejer i Lille och deras jakt på kärlek, sex, jobb? kort sagt: ett liv. Élodie Bouchez och Natacha Regnier delade skådespelarpriset i Cannes för sina insatser. (La Vie rêvée des anges, 1998.)

Canal+ 13.20 /kärlek

En fiende ibland oss

Spännande och underskattat drama om en polis (Harrison Ford) och en IRA-terrorist (Brad Pitt) vars vägar korsas och gör dem till vänner. Sedan brakar helvetet löst... Med Treat Williams, Ruben Blades och Natasha McElhone. (The devil´s own, 1997.)

Z-TV 21.00 /spänning, action, kärlek

Karaktären

Ett kompromisslöst holländskt drama om en pojke som är oäkta son till stadens hatade kronofogde. Om envishet och revansch, gripande och spännande kring ett dödsfall. Oscars-vinnare för bästa utländska film. (Karakter, 1997.)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning, kärlek

Guncrazy

Amerikansk thriller, en snyggt filmad variant på samma tema som ”Bonnie & Clyde”. Drew Barrymore spelar 17-åringen som slår följe med en gangster (James LeGros). Snart är det vapenfixerade paret på rymmen från polisen. (1992)

TV 3 0.20 /spänning, action, kärlek

The phantom of the opera

Italienske skräckregissören Dario Argentos version av historien om Fantomen som huserar på Operan i 1800-talets Paris är mer våldsam, blodig och sexig än tidigare filmer. Med Julian Sands och Asia Argento. (Il fantasma dell´opera, 1998.)

Canal+ 21.30 /spänning, kärlek

Mrs. Soffel

Ett rätt deprimerande kärlekshistoria där Diane Keaton är fängelsedirektörens fru som dras till fången Mel Gibson. Historien har verklighetsbakgrund, den utspelades i Philadelphia 1901. (1984)

TCM 22.00 /kärlek, spänning

Dödlig otro

Amerikansk tv-thriller om en blivande tv-författare som blir inblandad i komplicerade kärleks- och mordhistorier. Förra porrstjärnan Traci Lords är oväntat bra i huvudrollen. (Extramarital, 1997.)

Kanal 5 2.40 /spänning, kärlek

Wing Commander

Många kända namn – Freddie Prinze, Jr, Saffran Burrows, Tchéky Karyo, Matthew Lillard, Jürgen Prochnow – framför kameran räcker inte. Den här science fiction-historien, som utspelas på ett rymdskepp år 2654, är förutsägbar och fylld av genrens värsta klichéer. (1999)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, action

Caribe

Trist thriller om CIA-agenter som sysslar med skumma vapenaffärer vid sidan om. Med John Savage, från ”The deer hunter”. (1987)

TV 6 21.00 /spänning, action

Jan-Olov Andersson