Johnny Depps sämsta

TV
Johnny Depp irrar längs New Yorks gator i sin sämsta film.

Don Juan DeMarco

Superstjärnan Johnny Depps sämsta film.

Det är en erbarmligt fånig historia där han spelar en man som tror att han är världens störste älskare.

Han irrar omkring i dagens New York, klädd i cape, och hävdar att han är Don Juan DeMarco. Alla tar honom inte på allvar. Särskilt inte hans psykdoktor, spelad av Marlon Brando.

Han försöker få den unge mannen med mask för ögonen att sluta upp med sina fantasier. Men när Don Juan under deras samtal berättar om sina äventyr med kvinnorna, hur de aldrig har lämnat hans famn otillfredsställda, påverkas psykdoktorn av passionen som genomsyrar berättelserna. Det förändrar hans förhållande till hans egen partner (Faye Dunaway).

Men Brando spelar över på ett närmast groteskt sätt.

Och inte ens Johnny Depps kraftfulla utstrålning kan rädda den här soppan.

Där några av kvinnorollerna spelas av Rachel Ticotin (”Total recall”) och Talisa Soto, James Bond-brud i ”Tid för hämnd”.

Bäst i filmen är faktiskt Bryan Adams titelmelodi ”Have you ever really loved a woman”.

Kultfakta: Johnny Depp tackade ja till filmen enbart under förutsättningen att Brando spelade hans psykdoktor. De fortsatte sedan samarbetet i en film på Irland, ”Divine rapture”, där inspelningen lades ned efter några veckor, och i Johnny Depps egen regidebut ”The brave”. (1995)

SVT 1 23.15 /kärlek

Analysera mera!

En så gott som perfekt komedi!

Robert De Niro spelar maffiabossen som drabbats av panikångest och därför i hemlighet söker upp en psykiater (Billy Crystal), som blir både förvirrad, rädd och fascinerad av sin kontakt med undre världen. Roligt och träffsäkert, som en komisk variant av tv-serien ”Sopranos”.

Med Lisa Kudrow från tv-serien ”Vänner” i sin bästa filmroll. (Analyze this, 1999.)

Canal+ Gul 17.50 /spänning, humor, kärlek

Beat

Ett drama som skildrar Beat-generationens förgrundsfigurer – med Jack Kerouac, W.S. Burroughs och Allen Ginsberg i spetsen – innan de blev kända.

De testar nya droger och diskuterar ”djupsinniga” saker, men en av festkvällarna slutar i katastrof?

Pratigt och lite långtråkigt, men Kiefer Sutherland och Courtney Love är bra som Burroughs och hans flickvän. (2000)

TV 1000 20.00, TV 1000 Cinema 5.20 /kärlek

Hilary och Jackie

En stark och gripande historia, med verklighetsbakgrund, om konsertviolinisten Jacqueline Du Pré (Emily Watson) och hennes nästan lika begåvade syster Hilary (Rachel Griffiths). De är både bästisar och rivaler, både inom musiken och kärleken? (Hilary and Jackie, 1998.)

Canal+ 23.30 /kärlek

Earthly possessions

Susan Sarandon är alltid sevärd, här i en lite annorlunda roadmovie. Hon spelar gisslan till en bankrånare (Stephen Dorff) och hamnar på en lång resa, även inombords, med honom. (1999)

Canal+ Gul 19.30 /spänning

Med liv och lust

Michael Winterbottoms drama om några människor kring 30-strecket som bor i Belfast på Nordirland. För en gångs skull är konflikten mellan katoliker och protestanter inte det väsentliga, utan människornas liv vid sidan av; kärleken, sexlivet, karriären. Konflikter, relationer, dialog - allt känns väldigt äkta. Med Christopher Eccleston, Dervla Kirwan, Yves Attal och Julie Graham. (With or without you, 1999.)

Canal+ 20.00 /kärlek, humor

Never say never again

Sean Connerys come back som James Bond. Med Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Kim Basinger, Barbara Carrera, högt tempo och bra action. Men som helhet är filmen bara en något tamare nyinspelning av ”Åskbollen”. (1983)

TV 3 21.00 /spänning, action, humor, kärlek

Hurlyburly

Filmversionen av David Rabes pjäs om några mer eller mindre framgångsrika människor i filmvärldens Hollywood. Många kända namn – Sean Penn, Kevin Spacey, Chazz Palminteri, Meg Ryan, Robin Wright-Penn – och mycket prat om knark, sprit och sex. Bättre på scenen än som film. (1998)

Canal+ 21.30 /kärlek, humor

Copycat

Spännande thriller om jakten på en seriemördare. Holly Hunter och Dermot Mulroney är poliser, Sigourney Weaver är kriminalpsykologen som blivit lite knäpp efter att med nöd och näppe undgått ett mordförsök. (1995)

Kanal 5 22.00 /spänning

Another day in paradise

Ett sjaskigt drama om knarkare och småbrottslingar som dras in i allt mer våld. Ett yngre par (Vincent Kartheiser, Natasha Gregson Wagner) möter ett äldre par (James Woods, Melanie Griffith( som leder dem totalt i fördärvet. Gjord av ”Kids”-regissören Larry Clark. (1998)

TV 1000 22.00 /kärlek, spänning

I lagens våld

Amerikansk tv-film med verklighetsbakgrund, om rasismen inom den poliskåren. Far och son Melvin och Mario Van Peebles har regisserat och har även bi- respektive huvudroller framför kameran. Med Josh Brolin, Cynda Williams, J.T. Walsh (1943-1998) och Stephen Lang. (Gang in blue, 1996.)

TV 3 0.15 /spänning, budskap

Big daddy

En lite annorlunda Adam Sandler-komedi. Inte fullt lika fjantig som en del av hans värsta filmer. Här spelar han en slarver som tar hand om en 5-årig pojke för att imponera på tjejer. På, sitt sätt, en gammaldags uppfostrande historia. (1999)

TV 1000 18.00 /humor, kärlek

She´s all that

Amerikansk tonårskomedi i samma anda som John Hughes 1980-talsfilmer; lite kärlek, lite hångel, lite klasskamp. Mycket klichéer, men sympatiskt skådespeleri av Freddie Prinze, Jr och Rachel Leigh Cook. (1999)

TV 1000 Cinema 19.00 /kärlek, humor

Ulterior motives

Amerikansk spionthriller, om en reporter och en privatdeckare (Mary Page Keller, Thomas Ian Griffith) som tillsammans med japanska maffian blir indragna i en spionhärva. (1991)

TV 6 21.00 /spänning, action

The fixer

Amerikansk tv-thriller om en advokat i Chicago som efter en olycka bestämmer sig för att ändra livsstil. I stället för att försvara kriminella klienter, bestämmer han sig för att avslöja de maffiabossar han tidigare har jobbat för. Förutsägbar historia, men Jon Voight är mycket bra i huvudrollen. (1998)

Z-TV 21.00 /spänning

Fursten

Billy Dee Williams (Stjärnornas krig-filmerna) i ett amerikanskt drama, om intriger på ett företag. Bygger löst på Machiavellis ”Fursten”. (The prince, 1996.)

Kanal 5 3.05 /spänning

Lord of illusions

Trist skräckfilm av Clive Barker, mest känd för Hellraiser-filmerna. Scott Bakula spelar en privatdeckare som specialiserat sig på övernaturliga fall, här hamnar han i en kamp på liv och död mot mörkrets makter. Larvig intrig, bra effekter. (1995)

TV 4 23.25 /spänning

Jan-Olov Andersson