Satir - skrämmande nära verkligheten

TV
De Niro och Heche försöker rädda en president.

Wag the dog

En underhållande politisk satir av Barry Levinson, med stundtals skrämmande stora likheter med verkligheten.

För det handlar ju om en amerikansk president som blir indragen i en sexskandal och som försöker tysta ned den genom att få folk att tänka på något annat. Ett krig, till exempel.

Bill Clinton-administrationen attackerade visserligen aldrig Irak, men ingen hade väl blivit förvånad om så hade skett.

Filmens president drar heller aldrig igång sitt krig mot Albanien - han låter bara folk tro det.

Presidentens högra hand (Anne Heche), en annan Vita huset-medarbetare med skumt förflutet (Robert De Niro) och en självupptagen Hollywood-producent (Dustin Hoffman) lyckas genom att först manipulera media, lura den amerikanska befolkningen att konflikten mellan USA och Albanien hela tiden trappas upp. Med hjälp av Hollywoods specialeffekter skapas fejkade krigsbilder, krigsoffer och krigsmartyrer.

”Wag the dog” är en elak film. Elak mot makthavarna, som påstås göra vad som helst för att rädda sitt skinn. Elak mot media, som snabbt förvandlas från kritiskt granskande rapportörer till hejaklack (jämför Grenada-invasionen och Gulf-kriget). Och på sitt sätt även elak mot oss som ser filmen; vi går ju på allting.

Jag köper ”Wag the dog” också. Fast inte fullt ut.

Bra skådespelare, knivskarp dialog, De Niro/Hoffman genomför närmast en verbal boxningsmatch. Men till sist blir det upprepningar, lite för skruvat, lite väl otroligt.

Filmen är fräck och rolig – men utan att vara det mästerverk Stanley Kubricks (i ämnesval liknande) ”Dr.. Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben” (1964) är.

Fundera för övrigt inte för mycket över filmens titel, den amerikanska ordleken förklaras i inledningen.

Fundera inte heller för mycket över scenen där USA:s president kramar en ung flicka i basker. Det är en ren slump, filmen hade redan haft USA-premiär när exakt likadana bilder på Bill Clinton och Monica Lewinsky kablades ut runt världen. (1997)

TV 4 21.00 /humor, budskap

Carmen

Francesco Rosis blodfulla filmversion av George Bizets klassiska opera.

Det är den där typen av operafilm som även folk som inte är så förtjusta i opera kan tycka om.

Påkostad och snyggt filmad, men lever framför allt på att kärleksparet spelas av två operasångare – Julia Migenes-Johnson och Plácido Domingo – som även är hyfsade skådisar. (1984)

SVT 2 21.15 /kärlek

Dogma

Kevin Smiths härligt bisarra komedi, mycket omstridd i USA, om katolska kyrkan.

Matt Damon och Ben Affleck spelar två änglar som har sparkats ut från himlen. Regissören vänder skickligt upp och ned på katolska kyrkans värderingar om vad som är rätt och fel. Några scener skulle ha platsat i Killing-gängets produktioner, andra i en Åsa-Nisse-film.

Har även många kul skämt om sex, politik och nutida populärkultur. Och lysande skådisar: Linda Fiorentino, Salma Hayek, Alan Rickman och Chris Rock. (1999)

TV 1000 22.10 /humor, spänning, kärlek

Ändrade förhållanden

En lågmäld gangsterhistoria, om den spirande vänskapen mellan en gammal italiensk skoputsare (Don Ameche, 1908-1993), som tagit på sig ett maffiamord, och hans livvakt (Joe Mantegna), som ger den gamle mannen en sista helg i frihet. (Things change, 1988.)

TV 3 10.50 /kärlek, spänning

Sjätte sinnet

En originell thriller som blev en enorm publiksuccé. Bruce Willis är barnpsykologen som får en speciell kontakt med en märklig, rädd och förvirrad 8-åring (Haley Joel Osment) och hans ensamstående mamma (Toni Collette). Lite långsam, kanske lite överskattad, men filmen har en väldigt suggestiv stämning. (The sixth sense, 1999.)

Canal+ 18.10 /spänning, kärlek

First blood

Sylvester Stallone som en Vietnam-veteran som hamnar i konflikt med polisen (Brian Dennehy) i en amerikansk småstadshåla. Bygger på en bok av David Morrell och är betydligt bättre och mer komplex än de enfaldiga uppföljarna. (1982)

Kanal 5 22.40 /spänning, action

The passion of Ayn Rand

Mycket välgjort tv-drama om kultförklarade författarinnan Ayn Rands (1905-1982) dramatiska liv. Under femton år levde hon helt öppet i två förhållanden; dels med maken (Peter Fonda), dels med en yngre älskare (Eric Stoltz) som i sin tur var gift (hustrun spelas av Julie Delpy). Helen Mirren är lysande i huvudrollen, som hon Emmy-belönades för. (1999)

Z-TV 22.40 /kärlek

Angel heart

En thriller med övernaturliga inslag, av Alan Parker (”Mississippi brinner”, ”The Commitments”, ”Evita”). Heta sexscener med Mickey Rourke/Lisa Bonet och Robert De Niro i en färgstark biroll, håller intresset uppe för den annars lite väl bisarra historien. (1987)

Kanal 5 0.30 /spänning, kärlek

Dalva

Amerikansk tv-västern, om en stark och självständig kvinna. Med Farrah Fawcett, Powers Boothe, Peter Coyote och Rod Steiger. (1996)

TV 3 3.15 /spänning, kärlek

Gudarna måste vara tokiga

En bushman (N!xau) i Kalahari-öknen konfronteras för första gången med civilisationen när en Coca Cola-flaska dimper ned från luften. Flaskan väcker snart motstridiga känslor i hans afrikanska stam... En bisarr komedi - stundtals rolig, lika ofta plump. På sin tid anklagades filmen för att vara rasistisk, i dag känns den ganska oförarglig. (The Gods must be crazy, 1980.)

Kanal 5 17.55 /humor

Att bekänna ett mord

En hyfsat spännande tv-thriller. Tracey Gold spelar den unga kvinnan som berättar om en mordhärva för en polispsykolog (Sharon Gless). När en av polischeferna (Tom Irwin) visar sig vara inblandad, kör det ihop sig lite grann? (The girl next door, 1998.)

Kanal 5 21.00 /spänning, kärlek

Under cover

Kanadensisk thriller om poliser som arbetar under täckmantel för att avslöja skumma vapenaffärer i Vancouver. Med Stacy Keach. (Trust in me, 1994.)

TV 6 21.00 /spänning

Hatet

Rörig amerikansk thriller med Joe Mantegna. Han spelar en judisk polis, som tillsammans med sin kollega (William H. Macy), dras in i en konspirationsliknande härva med antisemitiska övertoner. Samtidigt som polisen försöker lösa brottet, tvingas han ifrågasätta sin egen judiska tro... (Homicide, 1991.).

TV 4 23.25 /spänning, budskap

Fällan

Amerikansk action om två bröder som hamnar på varsin sida av lagen; en blir maffiamedlem, den andra distriktsåklagare i Los Angeles. Trött intrig, hyfsat skådespeleri av Ben Cross, Frank Rossi och Raquel Welchs dotter Tahnee. (1996)

TV 3 1.35 /spänning, action, kärlek

Skolpolisen

Larvig barn- och ungdomskomedi, om en ung men lite klumpig grabb (Bugs Hall) som drömmer om att bli skolpolis. Med Leslie Nielsen, Weird Al Yankowitz och Charlene Tilton (tv-serien ”Dallas”) i biroller. (Safety patrol, 1998.)

TV 3 16.50 /humor

Datatrubbel

Den fåniga originalfilmen från 1970 hade en 19-årig Kurt Russell i huvudrollen, som datageni. Den inte alls särskilt roliga nyinspelningen handlar förstås om internet. (The computer wore tennis shoes, 1995.)

Z-TV 21.00 /humor

The quest

Usel actionfilm med Jean-Claude Van Damme, som också debuterar som regissör. Utspelas under 1920-talet i New York och Fjärran Östern, där hjälten deltar i ett stort mästerskap i kampsport. Med en sliten Roger Moore i den andra huvudrollen. (1996)

TV 3 23.00 /spänning, action

Jan-Olov Andersson