Pol Pots folkmord

TV
John Malkovich i Killing Fields.

The killing fields - Dödens fält

Ett omskakande verklighetsdrama från krigets Kambodja.

Sam Waterston, i sitt livs roll, spelar New York Times-journalisten Sydney Schanberg.

Han var utsänd för att bevaka de röda khmerernas maktövertagande i Kambodja 1973 och blev en av många västerländska journalister och fotografer som togs som gisslan på en ambassad. Bland annat hamnade Aftonbladets utsände reporter Sven-Oskar Ruhmén i samma situation.

Mest gripande är dock den parallella skildringen av Schanbergs guide och tolk Dith Pran (Haing S. Ngor, 1940-1996), som både miste sin familj och hamnade i koncentrationsläger, innan han återförenades med Schanberg.

Ngor hade liknande erfarenheter som Dith Pran. Han var en välrenommerad läkare, som när han togs till fånga förnekade att han hade någon utbildning över huvud taget. På det sättet fick han behålla livet.

1980 flydde han till USA och fick rollen i filmen trots att han inte hade någon som helst skådespelarerfarenhet. Han gjorde rollen så övertygande att han vann en birolls-Oscar.

Efter det fortsatte han att jobba som skådespelare från och till, samtidigt som han jobbade med biståndsarbete för som fortfarande bodde kvar i Kambodja.

1996 sköts han ihjäl i garaget utanför sin bostad i Los Angeles, av ett gäng ungdomar som var ute efter pengar till knark.

Filmen – med John Malkovich, Craig T. Nelson och Julian Sands i viktiga biroller – vann även Oscars för bästa foto och klippning. (The killing fields, 1984.)

TV 4 21.00 /spänning, budskap, kärlek

Allt under kontroll

Kärlek, vänsterprassel och stenhård konkurrens på jobbet.

Bra skådisar – John Cusack, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Angelina Jolie – lyfter det här dramat som utspelas bland män som jobbar som flygledare på en stor flygplats.

Det var under den här inspelningen som Thornton och Jolie blev ett par. (Pushing tin, 1999.)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, spänning

Varsity blues

”Dawson´s Creek”-stjärnan James Van Der Beek i en high school- och ungdomsfilm där klichéerna och djupsinnet drar lite för mycket åt olika håll.

Huvudpersonen är en ovanlig filmhjälte. Han är idrottsstjärnan som är mer intresserad av ett stipendium för att plugga vidare än för att stajla på idrottsplanen och killen som tycker att kärlek och sex faktiskt hör ihop.

Med Jon Voight som elak coach för skolans lag i amerikansk fotboll. (1999)

Canal+ Gul 21.10 /spänning, kärlek

Gas food lodging

Gripande och roligt drama om en servitris (Brooke Adams), hennes döttrar (Fairuza Balk, Ione Skye) och deras trassliga kärleksaffärer. Utspelas i amerikansk småstadsmiljö och bygger delvis på regissören Alison Anders eget liv. (1992)

TV 1000 Cinema 15.00 /kärlek, humor

Brännpunkt Djakarta

Ett starkt kärleksdrama av Peter Weir (”Vittne till mord”, ”Truman show”), som utspelas i 1960-talets politiskt oroliga Indonesien, strax före Sukarnos fall. Mel Gibson spelar journalist, Sigourney Weaver är diplomat, men Linda Hunt ”stjäl” filmen som en tv-fotograf som journalisten samarbetar med. Hon Oscars-belönades för rollen. (The year of living dangerously, 1983.)

TCM 22.00, 4.05 /kärlek, spänning, budskap

Det hårda straffet

Jack Nicholson och Randy Quaid är mycket bra i den här tragikomiska historien om två soldater som ska transportera en tredje soldat till ett långt straff. Efter hand börjar de känna sympati för sin fånge, vill att han ska få en så trivsam sista tid i frihet som möjligt. (The last detail, 1973.)

TV 3 2.40 /humor

Friends & neighbors

Ett starkt kärleksdrama av Neil Labute, bioaktuell med ”Betty tur & retur”. Handlar om ett antal människor som bedrar och sårar varandra med giftiga handlingar och repliker. Med Ben Stiller, Jason Patric, Nastassja Kinski, Catherine Keener, Aaron Eckhardt och Amy Brenneman. (Your friends and neighbors, 1998.)

TV 1000 Cinema 5.40, TV 1000 20.00 /kärlek

Black beauty

Anna Sewells (1820-1878) flick- och hästbok i en fin och vacker filmversion. Både Sean Bean (”GoldenEye”) och David Thewlis (”Naken”) hamnar i skymundan för filmtitelns svarta häst. (1994)

SVT 1 15.35 /spänning, kärlek

Night train

Ett romantiskt drama om två medelålders människor som försöker fly från sitt förflutna. Bra skådespeleri av John Hurt och Brenda Blethyn, känd från ”Hemligheter & lögner” och ”Little Voice”. (1998)

TV 1000 Cinema 19.10 /kärlek, humor

Regnmakaren

Francis Ford Coppolas välgjorda filmversion av John Grishams bästsäljare, om små och stora advokater som försöker roffa åt sig så mycket pengar som möjligt av varandra och försäkringsbolagen. En lysande ensemble: Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Mickey Rourke, Jon Voight och Danny Glover. (The rainmaker, 1997.)

TV 1000 22.00 /spänning, kärlek

Mitt namn är Joe

Stark diskbänksrealism av Ken Loach om en nykter alkoholist (Peter Mullan) i Glasgow som försöker hjälpa andra som hamnat snett. Men det förflutna hotar att sabotera livet med hans nya kvinna (Louise Goodall). (My name is Joe, 1998.)

TV 1000 Cinema 23.10 /kärlek, budskap

Skuggan av en man

Ett starkt kärleksdrama. Albert Finney är strålande som en misslyckad lärare, hatad av både elever och sin hustru (Greta Scacchi), som vänsterprasslar med en elev (Matthew Modine). Terence Rattigans pjäs har filmats en gång tidigare, 1951. (The Browning version, 1994.).

Kanal 5 0.20 /kärlek

I Kina käkar dom hundar

Underhållande dansk actionkomedi, lite i samma anda som Quentin Tarantinos filmer. Med Kim Bodnia (”Pusher”, ”Bleeder”) och manus av Anders Thomas Jensen, som gjorde bioaktuella ”Blinkande lyktor”. (I Kina spiser de hunde, 1999.)

TV 1000 Cinema 2.40 /humor, spänning, action, kärlek

Mr. Jealousy

En ojämn kärlekskomedi med enstaka mycket roliga scener. Eric Stoltz spelar mannen som är sjukligt svartsjuk på flickvännens (Annabella Sciorra) före detta älskare (Chris Eigeman) (1997)

TV 1000 17.40 /kärlek, humor

Dödens elit

En bisarr B-action där Mario Van Peebles spelar en polis som värvas till en specialstyrka som består av - knarkande varulvar! (Full eclipse, 1993.)

TV 6 21.00 /spänning, action

On the edge of innocence

Amerikanskt tv-drama om ungdomar med psykiska besvär. Några kända skådespelare: Kellie Martin (tv-serien ”Cityakuten”), James Marsden (”X-Men”) och Joshua Jackson (tv-serien ”Dawson´s Creek”). (1997)

Z-TV 21.00 /kärlek, budskap

Buddy

En konstig film som är en tragedi, men låtsas vara kul. Bygger på en sann historia om en kvinna (Rene Russo) som tar hand om en massor av djur, i synnerhet gorillor som hon behandlar som barn. Hennes man (Robbie Coltrane), och vi som ser filmen, lider? (1997)

TV 3 21.00 /humor, kärlek

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM