”Åsa-Nisse” i mästerlig roll

TV
Victor Sjöström i spetsen för rallarna.

Rallare

En mustig svensk film om rallarna som byggde järnvägen mellan Luleå och Narvik i seklets början.

Victor Sjöström (1879-1960) spelar ”Stora Ballong”, basen för rallarna. Mest överraskar annars John Elfström (1902-1981), normalt Åsa-Nisse på bio, men här väldigt bra som en av de nyanställda rallarna, en bondgrabb som har svårt att hitta sin plats i det tuffa gänget.

Flera filmproducenter hade länge försökt göra en liknande historia, men någon fart på projektet blev det inte förrän SF köpte Olle Länsbergs (1922-1998) roman ”Nordanvind” och anlitade flitige Arne Mattsson (1919-1995) som regissör.

Med 65 inspelningsdagar, mest exteriörtagningar i Norrland, blev det en för sin tid ovanligt dyr film.

Så här skrev Dagens Nyheters recensent ”Jerome”:

”Rallare” är en bra svensk film, den har färg (fast den inte är i Färg), must, bredd och kraft över sig. Här finns något att berätta, och just detta måste berättas med fantasi och schvung, med oförställd berättar- för att inte säga upptäckarglädje. Ty här upptäcks på nytt att allt inte behöver vara smått och futtigt i svensk film, att det finns ämnen med mera storvulna linjer och vidare vyer än de vanliga kärleks- och underhållningsmelodierna. (1947)

SVT 1 14.15 /spänning, kärlek

Dorothy Dandridge

En mycket välgjord tv-film om Dorothy Dandridge (1923-1965), den första svarta skådespelerskan som blev Oscars-nominerad för bästa huvudroll i 1950-talets Hollywood.

Ett rörigt kärleksliv och alkohol- och drogmissbruk bidrog till att hennes liv utanför rampljuset blev ett rörigt helvete.

Filmen vann Emmy, bland annat för bästa skådespelerska, och för Halle Berry är det tveklöst hennes livs överlägset bästa roll. (Introducing Dorothy Dandridge, 1999.)

Canal+ 20.00 /kärlek

I flesta laget

En ojämn kärlekskomedi med Michael Keaton och Andie MacDowell.

Michael Keaton spelar en lyckligt gift men mycket upptagen man. Hur ska han hinna med hustrun, jobbet, familjelivet? När han får ett erbjudande om att klona sig själv tar han det. Hans kopior får olika egenskaper för att klara av olika livsuppgifter.

Det verkar lösa hans problem, men naturligtvis blir det komplikationer.

Michael Keaton är rolig i flera roller, och Andie MacDowell en bedårande fru, men komedin når ändå inte alls upp till samma nivå som regissören Harold Ramis föregångare ”Måndag hela veckan”.

Precis som den bygger det på en originell idé. Och Ramis brukar hålla hög klass, han har gjort allt från ”Ett päron till farsa” till komiska mästerverket ”Analysera mera!”.

Men här lyckas han bara ibland. Fyra x Keaton låter kul ”på papperet”, men blir helt enkelt inte lika roligt i praktiken. (Multiplicity, 1996.)

TV 3 21.00 /humor, kärlek

Still crazy

En träffsäker och rolig brittisk komedi om ett rockband från 1970-talet som återförenas för en turné. Drog- och spritmissbruk, egotripper och svartsjuka, allt finns kvar från förr. Helena Bergström är bra som bitchig svensk hustru till bandets sångare. (1998)

TV 1000 12.00 /kärlek, humor

Echo of thunder

Gripande familjedrama som utspelas på en farm i Australien. Bra skådisar, med Judy Davis i spetsen. Hon var Emmy-nominerad för rollen. (The echo of thunder, 1998.)

Z-TV 21.00 /kärlek

Hideous kinky

”Titanic”-stjärnan Kate Winslet är mycket bra som hippie i det tidiga 1970-talets Marocko. Hon söker frihet och kärlek (ihop med Saïd Taghmaoui), medan hennes två döttrar är mer vacklande till bohemlivet. Gripande och välspelat. (1998)

TV 1000 Cinema 21.20 /kärlek

Richard III

En av senare års bästa Shakespeare-filmer. Här är handlingen flyttad till 1930-talets England, efter en tänkt fascistkupp. Med Ian McKellen, Annette Bening, Nigel Hawthorne, Robert Downey Jr och Kristin Scott Thomas. (1995)

TV 1000 22.00 /spänning

Klienten

Välgjord filmversion av John Grishams deckare. Brad Renfro spelar 11-åringen som blir vittne till en maffiaadvokats självmord och får både maffian, FBI och polisen efter sig. Susan Sarandon är advokaten som hjälper honom. Blev sedan tv-serie, med JoBeth Williams från Poltergeist-filmerna i Sarandons roll. (The client, 1994.)

Kanal 5 0.25 /spänning, kärlek

Sex dagar, sju nätter

Harrison Ford och Anne Heche i en romantisk äventyrsfilm, om två människor som blir strandsatta på en öde ö efter en flygkrasch. Föga trovärdig, trots bra kemi mellan de två stjärnorna. Med ”Vänner”-stjärnan David Schwimmer. (”Six days, seven nights”, 1998.)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, spänning

Runaway bride

En romantisk komedi där en cynisk tidningsreporter blir förälskad i kvinnan han ska skriva om, hon som alltid dumpar sina män just innan bröllopet. Richard Gere och Julia Roberts skänker lite stjärnglans åt en rätt förutsägbar historia. (1999)

TV 1000 18.00 /kärlek, humor

Ringer

Erotisk thriller i Las Vegas-miljö, med spel, droger, gangsters och mycket naket. En av de få Playboy-producerade mjukporrfilmerna med kända skådisar framför kameran, här Maud Adams och gamle ”A clockwork orange”-stjärnan Malcolm McDowell. (1996.)

TV 6 21.00 /kärlek, spänning

Nightwatch

Dansken Ole Bornedals egen USA-version av sin skräcksuccé ”Nattvakten”. Samma historia, om mord på ett bårhus, men ändå på något märkligt sätt mindre spännande med Nick Nolte, Ewan McGregor och Patricia Arquette framför kameran. (1998)

Canal+ 22.00 /kärlek, spänning

Doctor Detroit

En småtöntig komedi om en universitetslärare (Dan Aykroyd) som blir indragen i skumraskaffärer i Chicagos undre värld. Aykroyd gifte sig efter inspelningen med motspelerskan Donna Dixon. (1983)

TV 3 0.40 /humor, spänning, action

Måltavla Alexa

En amerikansk B-action med Lorenzo Lamas, känd från ”Maktkamp på Falcon Crest”. Med Kathleen Kinmont och John Savage. (CIA II: Target Alexa, 1994.)

Kanal 5 3.00 /action, spänning

Jan-Olov Andersson