Jakten på den rätta partnern

TV
Ett slut på en film. Fast egentligen en början på en helt annan.

Adam & Eva

Den roligaste och mest träffsäkra svenska skildringen av storstadsmänniskors kärleksliv sedan Lasse Hallströms ”Ska vi hem till dej eller hem till mej eller var och en till sitt” (1973).

Gjord av Måns Herngren och Hannes Holm, tv-humorister som verkligen har lyckats även i filmbranschen.

Debutfilmen ”En på miljonen” (1995) var en smårolig komedi om arbetslösheten. Men det här är snäppet vassare; en träffsäker och rolig komedi om några människor kring 30-strecket och deras trassliga kärleksliv.

Här har de fått med det mesta: jakten på den rätta partnern, hur kärleken förvandlas till trist vardag, otrohet med åtföljande skuldkänslor och självömkan, sexuell prestationsångest, de tröstlösa försöken att köpa lyckan. Hela tiden med kvick dialog och många scener som lockar till skratt.

Men även formmässigt experimenterar de på ett skickligt sätt.

Det börjar med det lyckliga slutet. Och fortsätter med hur Adam och Eva (Björn Kjellman, Josefin Nilsson) sakta men säkert börjar växa ifrån varandra. En scen där Adam dagdrömmer om Den Perfekta Familjen skildras som en drift med reklamfilmer.

Och även greppet när människorna vänder sig mot kameran och berättar om Adams allt mer trassliga liv, fungerar utmärkt.

Björn Kjellman bär upp hela filmen, det är lätt att känna sympati för Adam trots att det är hans eget fel att livet strular till sig. Josefin Nilssons filmdebut är imponerande. Tintin Anderzon, som tidigare var mest känd från gängets tv-sketcher, övertygade mycket i en ”riktig” roll, som Adams väninna. För den vann en en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll. Och för Jacob Ericksson, som Adams kompis, blev också filmen något av ett genombrott.

Dubrilla Ekerlund är först ”bara” vacker, som drömbruden Adam faller för, men visar sedan även komisk talang i en lysande scen där hon och Adam diskuterar livet och nutida kulturfenomen. Och då har jag inte nämnt Mats Olofssons snygga bilder, Dan Sundquists musik, Wille Crafoords titelmelodi, Vanna Rosenberg i en kul drift med Ricki Lake-liknande tv-program, det smarta sätt som diverse stockholmskändisar vävs in i handlingen på eller Jonas Gardell som - en självupptagen Jonas Gardell...

Herngren/Holm följde upp framgången i fjol med både roliga och sorgliga relationskomedin ”Det blir aldrig som man tänkt sig” och planerar nu en ny komedi, ”Klassfesten”. (1997)

SVT 1 21.30 /kärlek, humor

Generalen

John Boormans spännande drama om en gangsters uppgång och fall.

Historien har verklighetsbakgrund, Martin Cahill mördades av IRA 1994 då han begick misstaget att även blanda sig i politiken i landet. Fram till dess hade han varit mytomspunnen som en slags Robin Hood som stal från de rika – och gav till sig själv!

Brendan Gleeson (”Braveheart”) är lysande som Cahill, vars händelserika liv också var utgångspunkten för fjolårets betydligt sämre ”Ordinary decent criminal”, med Kevin Spacey i huvudrollen. (The general, 1998.)

Canal+ 20.00 /spänning, kärlek

Il Farinelli – kastratsångaren

Gripande drama om en av 1700-talets mest berömda så kallade kastratsångare.

För ett par hundra år sedan kastrerades fortfarande skönsjungande gossebarn för att de skulle behålla sina höga röster livet ut.

”Farinelli” (Stefano Dionisi), född Carlo Broschi (1705-1782), var en av de största.

Filmen om hans liv handlar mycket om priset han får betala för framgångarna i karriären och om laddningen mellan honom och hans äldre bror (Enriqo Lo Verso, från ”Lamerica”).

För brorsan behöver Farinelli för att få sina mediokra kompositioner framförda. Och han utnyttjar broderns utstrålning och charm för att få träffa kvinnor, de som blir över när Farinelli gjort sitt val.

En av kvinnorna han träffar spelas av Elsa Zylberstein, känd från ”Mina”, ”Metroland” och ”Skuggspel”. Fast för Farinelli tycks ändå kärleken vara omöjlig, han kan ju omöjligt få barn... (Farinelli – il castrato, 1994.)

SVT 1 14.10 /kärlek

Ett sista farväl?

En originell svart komedi som utspelas i Glasgow. Fyra vuxna syskons liv förändras drastiskt i samband med att deras mamma begravs. Säker regidebut för Peter Mullan, mer känd som skådis i Ken Loach-filmen ”Mitt namn är Joe”. (Orphans, 1997.)

Canal+ Gul 16.10 /humor

En djävulsk romans

En kärlekshistoria som bygger löst på samma 1700-talsförlaga som kända filmerna ”Farligt begär” och ”Valmont”. Här har historien flyttats till nutid och amerikansk ungdoms- och skolmiljö. Fungerar hyggligt, tack vare duktiga skådespelare: Reese Witherspoon, Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar och Selma Blair. (Cruel intentions, 1999.)

TV 1000 20.00 /kärlek

Payback

Spännande thriller med C Thomas Howell (Liftaren). Hans rollfigur har tillbringat 13 år i fängelse och är nu ute efter både hämnd och pengar. En förförisk kvinna (förra H & M-modellen Joan Severance) står dock i vägen för hans planer ... (1994)

TV 6 21.00 /spänning, kärlek

Very bad things

En sevärd svart amerikansk komedi om ett gäng unga män på svensexa i Las Vegas: en orgie i sprit, knark, spel och horor som snart spårar ur å det grövsta. Med Christian Slater och Cameron Diaz, som den tilltänkta bruden. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /kärlek, humor, spänning

Djurfarmen

Brittisk tv-film efter George Orwells (1903-1950) klassiska roman, där djuren på en bondgård – och de kan prata med varandra –  får symbolisera ett kommunistiskt samhälle. Bra effekter och många kända skådisar har lånat ut sina röster: Kelsey Grammer, Julia Ormond, Julia Louis-Dreyfus, Pete Postlethwaite, Peter Ustinov. (Animal farm, 1999.)

Canal+ Gul 21.10 /spänning, budskap

Rastlös

Finskt drama om en läkare med trassligt känslo- och kärleksliv. Han erövrar kvinnor på löpande band, även efter det att han har inlett ett förhållande. Mycket sex och naket. (Levottomat, 2000)

Canal+ Blå midnatt /kärlek

Mind games

Amerikansk tv-thriller, om ett par (Jayne Brook, Kyle Secor) som för att få tillbaka gnistan i äktenskapet träffar en familjeterapeut. I stället förvandlar det deras till en mardröm? (1998)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

Highway society

Finländaren Mika Kaurismäkis senaste utspelas i Tyskland. En svart komedi om en 30-årig charmör (Kai Wiesinger) som jobbar på ett skrotupplag. (2000)

Canal+ 22.00 /humor, kärlek

Cube

En konstig kanadensisk science fiction-film. En grupp människor möts inne i ett fyrkantigt rum. Som leder till ett annat, identiskt. Och så vidare i en labyrint som till sist får också åskådaren att känna sig inspärrad. Fascinerande, men bara en stund. (1997)

Canal+ Gul 22.40 /spänning

Beyond obsession

Hyfsad tv-thriller med ”Dallas”-stjärnan Victoria Principal. Historien har verklighetsbakgrund, Principal spelar en framgångsrik affärskvinna som mördades. På de åtalades bänk satt både svärsonen och dottern? (A daughter´s secret: The Traci Di Carlo story, 1994.)

Kanal 5 0.55 /spänning, kärlek

Älskling, vi krympte oss själva

En vetenskapsman (Rick Moranis) gör ständigt misstag och krymper eller förstorar folk i omgivningen. Larvig intrig, halvtaskiga datoreffekter. Tredje filmen i serien ansågs för dålig för biograferna.

(Honey, we shrunk ourselves, 1997.)

Z-TV 21.00 /humor, spänning

Jan-Olov Andersson