Bufflig pamp – eller mysgubbe?

Göran Persson släpper Stina Lundberg inpå livet i tv-dokumentär

TV

Kulan i luften på Rosenbad – två dagar före den allsvenska fotbollspremiären.

IFK Norrköpingssupportern Göran Persson joxar med trasan inne på statsministerns tjänsterum så Nacka Skoglund skulle le i sin himmel.

Frågan är om inte svensk fotboll förlorat en tekniker till politiken.

– 126 tillslag som personbästa, kungör Sveriges regeringschef och Europeiska unionens ordförande med en snygg klackis.

Foto: Mikael Gustavsen

”STINA OM GÖRAN PERSSON”

SVT 2 TISDAGAR

Göran Persson har under sin drygt femåriga statsministertid fått sina fiskar varma av oss journalister. Mediebilden av honom var under lång tid lindrigt sagt inte den bästa – pampig, bufflig, arrogant, överläraren med pekpinne och rotting.

Men nu har någonting hänt. Persson från Katrineholm, mannen som halkade in som statsminister på Mona Sahlins bananskal, har börjat bjuda på sig själv. På sin vänliga, roliga, mysiga och – varför inte – folkligt fotbollstrixande sida.

Många har börjat ställa frågan om karln rent av är på väg (alternativt: har bestämt sig för) att bli en landsfader av den peralbinskt-erlanderska sorten?

Göran Persson har blivit mycket mer medial. Nu handlar det inte bara om att rappt parera politikreportrarnas skjutjärnsfrågor i ”Rapport”-snuttar eller mästra oppositionen i riksdagssändningar.

Tidigare har han låtit sig djupintervjuas av Göran Skytte, lattjat med Kristian Luuk (”Sen kväll med Luuk”) och synts i OS-sändningar från Sydney. Och nu kommer pricken över i:et för Den Nye Persson. I två entimmessändningar i SVT har han släppt Stina Lundberg in på livet – ett helfigursporträtt av både den politiske och den mer private Göran Persson. Stina Lundberg har kunnat följa honom sedan förra sommaren i många olika sammanhang. Från stenarna där barn han lekt i Vingåker, via kommunalrådstiden i Katrineholm till regeringsbyggnaden Rosenbad. På FN-besök i New York, hos Tony Blair i London och Putin i Moskva och på pendelflygningarna till EU-högkvarteret i Bryssel.

När Göran Persson tar emot Aftonbladets TV-tidning på tjänsterummet är det en påtagligt lättsam och avslappnad regeringschef vi möter, en intervjuperson som halvligger i soffan och besvarar vareviga fråga utan tillstymmelse till irritation. Och han har ju också en hel del att vara nöjd med – ekonomin går bra, arbetslösheten sjunker, opinionssiffrorna stiger och till på köpet är han just nu det högsta hönset inom EU.

Tvekade du någonsin att låta Stina Lundberg göra ett så stort och inträngande porträtt av dig under så lång tid?

– Jaa, det gjorde jag. Av flera skäl. Jag är reserverad och har en viss blygsel för att visa upp mig, vill trots att jag är en utsatt och offentlig person ha en sorts egen privatsfär. Stina Lundberg har kommit nära mig vid flera tillfällen. Det var ett steg att ta, men jag känner förtroende för henne och det var det som avgjorde.

Hur långt fick hon komma? Var satte du gränser?

– Där mina privata sfärer börjar. Mitt hem, min familj. Öppnar man där som offentlig person har man ingenting kvar.

Så innanför hemmets väggar i Malmö har du inte släppt in Stina?

– Nej, och det får ingen annan göra heller. Jag håller mina barn och min fru utanför.

Och hur nära har hon kommit dig i politiken, sammanträden, möten...?

– Hon har varit med inne i rummen, även internationellt, så långt som författningen medger. Det är ju så att vi kan inte ha våra överläggningar i regeringen med utomstående närvarande.

Hon har alltså inte fått vara med vid allvarsamma diskussioner inom regeringskretsen?

– Nej, där får ingen annan vara med.

Vilken Persson får vi se i programmet? Enbart en mysig och trevlig människa eller rent av en statsminister som också blir missnöjd och visar ilska?

– Jag tror att det är en heltäckande bild av mig. Det finns både ljusa och mörka sidor och det finns hos mig och alla människor bra och dåliga dagar.

Så Stina Lundberg har fått filma även dåliga dagar?

– Jaha (skratt), det har hon gjort. Det har varit en och annan som inte varit så kul.

Vi får se dig gräla och gnöla i tv?

– Ja, gnöla kanske. Men jag vet ju inte vad hon klippt ihop. Men hon har ju varit med mig så länge att det borde finnas en bra bild både av det ena och det andra.

I media har du mer än en gång beskrivits som pamp och buffel. Hur rättvis är den bilden?

– Tjaa, jag är naturligtvis en person som är sammansatt. Ett problem har ju varit att bara en del av min person har beskrivits. Jag har varit lika mysig och hygglig förut men det har aldrig uppmärksammats. Däremot har en del negativa drag förstorats upp och gett hela bilden av mig. Så jag är glad att den har blivit mer balanserad nu. Återigen, det finns flera sidor hos en person och jag kan vara mycket kraftfull i dag också.

Både buffel och...?

– Äh, buffel är ett dumt ord. Det är något som klistrats på mig för att angripa mig. Men visst kan jag vara tjurig och på dåligt humör. Jag är en direkt person, jag visar känslor och är spontan. Jag är en öppen person, tycker inte om att förställa mig. Och jag har jobbat under extrem press så en del situationer har inte varit kul och inte heller blivit bra. Jag tror inte det finns någon statsminister före mig som tagit så många knepiga beslut på så kort tid. Men nu har pressen släppt, det är enklare att jobba och då kan hela min personlighet bättre komma till sin rätt.

Det har sagts att din ”förvandling” handlar om en medveten mediestrategi och att du nu vill exponera mer av människan Göran Persson?

– Nej, varken medveten eller mediestrategi. Däremot är det så att just därför att jag känner mig lite säkrare, därför att jag nu har grepp om arbetslöshet och ekonomi som plågade mig personligen, så känner jag att jag inte smiter från politiken när jag är med i tv och såna sammanhang. Och om vi tar exemplet ”Sen kväll med Luuk”, ett kvalitativt program, så når jag där unga människor som jag inte når annars. Men om jag hade satt mig hos Luuk i ett läge med hög arbetslöshet och galopperande räntor hade jag känt mig som en komplett idiot.

Har det blivit viktigare för politiker att upplevas som mysiga, goa? Palme och Bohman byggde ju inte sin popularitet och respekt på mysighet.

– I grunden måste folk se en politiker som kompetent. Om denne sedan är en sån som man vill bjuda hem på en fika, ta en öl med eller plocka svamp i skogen så är det förstås bara positivt. Men bara mysigheten räcker inte. Och inte heller bara kompetensen.

Du har talat om att synas på andra arenor än politikens. Idrotten är ju en annan arena. Stämmer det att du är IFK Norrköping-fan?

– Fan är väl för mycket sagt, men jag är sedan barnsben anhängare av IFK Norrköping – och medlem. Man byter inte lag. Det har varit värvningsförsök till Malmö FF, men jag har stått emot.

Och varför blev det just gamla storlaget IFK Norrköping?

– Jo, när jag växte upp var en moster till mig gift med en bror till ”Putte” Källgren, som gjorde 126 mål för IFK i allsvenskan. Det här var stora idoler för mig.

Har du haft möjlighet att se IFK spela?

– Nej, jag har inte gjort det. Fast jag har lurat på att se dem i premiären hemma mot Elfsborg. Och hade hoppats att få med Ingvar Carlsson som är Elfsborgsfantast.

Din favoritfotbollsspelare genom tiderna?

– Det är en man som jag träffat några gånger, Orvar Bergmark. En oerhört fin person med den fantastiska kombinationen att ha varit toppspelare i både fotboll och bandy.

Hänger du med i tabellerna i fotboll och bandy?

– Nej, jag är tabellbitare men de sista åren är det finansdepartementets tabellverk som fyllt platsen i knoppen.

Du håller ett stenhårt arbetstempo. Hur orkar du? Motionerar eller nåt annat knep för att hålla formen?

– I min ålder, 52 år, måste man ha disciplin. Det är tre saker. Du måste äta klokt, mycket frukt och mycket lätt mat. Det andra är att jag varje dag måste få en liten tupplur vid lunchen. Det räcker med tio minuter och är mycket vederkvickande. Det tredje tricket är att inte jobba för länge på kvällarna. Jag stänger av klockan tio och drar ned rullgardinen också mentalt. Och övergår till att lösa korsord eller något helt annat än politik och plikter.

Motion?

– Långa promenader hemma på helgerna. Går ett par mil i veckan, tycker mycket om skog och natur.

Sista fotbollsfrågan. Trillar Hammarby ur allsvenskan som många experter tror?

– Nej, ett lag med sådan kultur och sådan anda som Hammarby klarar sig kvar.

fakta/Göran Persson

Pelle Jacobsson