Ford i psyksoffan

Fallet Henry

TV

Harrison Ford spelar cynisk och känslokall advokat som skadas i huvudet vid ett brutalt filmat rån. Efter terapi blir han en ny människa och upptäcker vilket svin han varit mot fru, dotter och kolleger. Gråtmilt.

Hustrun spelas av Annette Bening, som filmdebuterade i slutet av 1980-talet och gjorde intryck i ”Valmont” och ”The Grifters”. När hon spelade i ”Bugsy” mötte hon Warren Beatty, de blev ett par och har nu fyra barn. En av hennes bästa roller på senare år är i ”American beauty”,

”Fallet Henry” är regisserad av Mike Nichols, före detta ståuppkomiker som inledde sin filmkarriär fantastiskt med ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” och ”Mandomsprovet”. Det har gått lite upp och ner sedan dess. Politikerfilmen ”Spelets regler” med John Travolta och Emma Thompson var bra, men ”What planet are you from?” var det inte.

Han gjorde senast en stark film om cancer, ”Wit” med Emma Thompson, för amerikansk kabel-tv. (Regarding Henry, 1991)

Kanal 5 21.00

Men in black

Actionkomedi med Will Smith och Tommy Lee Jones som poliser avdelade att hålla ordning på alla rymdvarelser som lever här på jorden. Samma blandning av skratt och spänning som i ”Ghostbusters”.

En uppföljare har diskuterats flera gånger och båda huvudpersonerna är intresserade. Från början bygger filmen på en serietidning. (1997)

ZTV 21.00

Lysande lögner

En filmad pjäs av dramatikern David Williamson från Australien.

En kvinna anklagar sin chef för sexuella trakasserier. De spelas av Gia Carides och Anthony LaPaglia som var ett par på riktigt när filmen gjordes och gifte sig 1998. Honom har vi också sett i många amerikanska filmer, bland andra ”Betsys bröllop”, ”Oskyldigt blod” och ”Dur och moll”.

Filmen påminner en del av ”Skamgrepp” och David Mamets pjäs ”Oleanna”.

Vad som är sant och vad som är titelns lögner växer fram gradvis.

För kvinnan som säger sig vara trakasserad finns också en komplicerad familjebakgrund, med systern och en sjuk far. (Brilliant lies, 1993)

SVT 1 0.20

One true thing

Renée Zellweger spelar journalisten som besöker sin sjuka mamma (Meryl Streep) och disträe pappa (William Hurt) och lär sig nya saker om sig själv och sina föräldrar. Streep Oscarsnominerades för rollen. Med Tom Everett Scott. (1998)

Canal+ 17.55