Spionfilm med stil

Spionen som kom in från kylan

TV

Pratig men stilbildande spionfilm från 60-talet. Långt från James Bonds eleganta värld full av prylar. Fast Bernard Lee, som var 007:s chef M i de första filmerna, är med även här.

Richard Burton spelar den utbrände agenten Alec Leamas. Boken är skriven av John Le Carré vars spioner alltid jobbar mer med hjärnan än med pistolen. Och intrigen är fyndig.

Här dyker den legendariske George Smiley upp, senare utvecklad i filmer som blev tv-serier. Då spelades han av Alec Guinness, här görs Smiley av Rupert Davies.

”Spionen som kom in från kylan” är en svartvit film, från ett regnigt och grått Europa i det kalla krigets skugga. Vid sidan av den utmärkte Richard Burton, som här gör en av sina bästa roller, finns bland andra Claire Bloom och Sam Wanamaker.

”Spionen som kom in från kylan” är regisserad av Martin Ritt som också gjort ”Norma Rae”, ”Hud”, och ”Hombre”. (The Spy who came in from the cold, 1965)

SVT 1 23.20

Springpojkar är vi allihopa

Åke Söderblom och Rune Halvarsson som konkurrerande cykelbuden Gugge och Nuffe i Klara i Stockholm. De är också rivaler om samma servitris, en tidig roll för Eva Henning. Thor Modéen spelar grosshandlare.

Bygger på radiopjäs som heter ”Sänd gossen”. Filmen hette ”Asfaltens cowboys” i Danmark.

Klara var vid den här tiden bland annat centrum för alla stora dagstidningar, men de flyttade ut med början på 1960-talet. Men ”Springpojkar är vi allihopa” ger en fin tidsbild av den tidens Klara och Stockholm.

I finalen flyttar handlingen till en orienteringstävling till cykel, där springpojkarna får visa upp utmärkt beredskapsanda. Innan dess har de visat sig kunna sköta företagen de jobbar på också. Åke Söderblom (1910 – 1965) var ingen gosse utan 30 år när filmen spelades in, redan en tungviktare inom svensk filmunderhållning. (1941)

SVT 1 14.35

Levande måltavla

Roger Moore tog avsked till rollen som James Bond.

Och både han och serien var trötta vid det här laget. ”Levande måltavla” är en av de svagaste filmerna i serien.

Christoper Walken spelar skurken, en affärsman med östeuropeisk bakgrund som ska starta jordbävning och kaos i Kalifornien. Som medhjälpare har Walken, som är överraskande blek i rollen, gamla diskodrottningen Grace Jones.

Filmen rör sig som vanligt i geografin, men upplösningen sker i San Francisco. I de backiga gatorna, och på Golden Gate-bron där Bond och skurkarna klättrar omkring. (A View to a kill, 1985)

TV 3 21.00

Analysera mera

Mycket underhållande komedi med Robert De Niro som ångestfylld maffialedare och Billy Crystal som hans psykiater. Crystals bröllop med Lisa Kudrow skjuts upp på grund av trubbel i gangstervärlden. (Analyze this, 1999)

Canal + 21.20