Som en vacker tavla

Barry Lyndon

TV

Det här var en av Bo Widerbergs favoritfilmer.

Regisserad av Stanley Kubrick, en av filmhistoriens stora med bland annat ”Ärans väg”, ”Dr Strangelove”, ”2001”, ”Clockwork orange” och ”The Shining” på sin meritlista. ”Eyes wide shut” blev hans sista film.

Han jobbade väldigt noggrant och långsamt. Det gick över tio år mellan ”Full metal jacket” 1987 och ”Eyes wide shut” med Tom Cruise, Nicole Kidman och

Marie Richardson.

”Barry Lyndon” är en mycket vackert filmad historia som inte helt kommer till sin rätt i tv-rutan. Ryan O’Neal spelar 1700-talshjälten (efter roman av William Thackeray), vars uppgång och fall i överklassen och kärleken skildras som en serie fantastiska tavlor. Kubrick ser som vanligt med ett kyligt öga på människorna. Själva skönheten i bilderna är ibland större än spänningen i intrigen. Även om det stundtals blir lite mörkt på kvällarna.

Marisa Berenson har den kvinnliga huvudrollen, Steven Berkoff har själv varit framgångsrik som regissör.

Ryan O’Neal hade sin storhetstid i början av 70-talet med filmer som ”Love story” och ”Goddag yxskaft”. På senare år har han mest varit omskriven för sitt äktenskap med Farrah Fawcett samt för några misslyckade tv-serier. (1975)

SVT 2 21.15

Xanadu

Titellåten är en bra melodi av Electric Light Orchestra och dansveteranen Gene Kelly för sig med stil, men annars är den här musikalen i diskomiljö rätt förfärlig. Olivia Newton-John har kvinnliga huvudrollen och är mest känd för ”Grease”.

Hon spelar en musa som ska inspirera en ung showman.

En ny version av ”Bot för alla krämpor” från 1947. Då spelade Rita Hayworth den inspirerande Terpsichore, dansens gudinna. (1980)

TV 3 10.50

Crocodile Dundee II

Inte lika charmig som ettan. Här lurar den sluge vildmannen från Australien med sig New York-gangsters till hemmaplan och tar hand om dem där. Man behöver inte oroa sig för hur det ska gå för hjältarna. Nu kommer ytterligare en film i serien på bio, som heter ”Crocodile Dundee i Los Angeles”. (1988)

TV 4 21.30

Buena Vista Social Club

Wim Wenders har dokumenterat Ry Cooders möte med kubanska musikveteraner. En film om spelglädje och lust. Konsertbilder och stämning från Havanna. (1999)

Canal+ 20.30