Terror i hemmet

Handen som gungar vaggan

TV

Välgjord thriller av Curtis Hanson, som sedan gått vidare och gjort ”River wild”, hårdkokta ”L.A. konfidentiellt” och ”Wonder boys”.

Han är duktig bland annat på att skapa spänning på film, och hade nog inga större avsikter än så med denna rysare.

Men handlingen gjorde att den tolkades som ett inlägg i frågan om kvinnlig självständighet och familjepolitik.

Lyckligt gifta paret Annabella Sciorra och Matt McCoy anställer Rebecca De Mornay som barnflicka. Föga anar de att hon har något annat motiv än barnets bästa som skäl att ta jobbet.

Sakta rullas en ond hämndsaga fram och det blir terror i hemmet. Riktigt otäckt.

Babyn spelas av tre barn, två flickor och en pojke.

Rebecca De Mornay fick sitt genombrott mot Tom Cruise i ”Föräldrafritt”.

Den här rollen gav uppmärksamhet, liksom hennes privata förhållande med Leonard Cohen, men de senaste åren har hon inte skådespelat så flitigt utan försökt ta sig fram som producent och regissör. (The hand that rocks the cradle, 1992)

TV 4 21.00

Sjätte sinnet

Bruce Willis spelar barnpsykiater som efter en traumatisk händelse träffar ung pojke som ser döda människor. Mycket välgjord och spännande film som blev en stor biosuccé. Haley Joel Osment är fantastisk som den unge ledsne grabben, Toni Collette spelar hans mamma. (Sixth sense, 1999)

Canal+ Gul 19.30

Ciderhusreglerna

Abortfrågan är central i John Irvings roman om föräldralöse Homer Wells som växer upp på barnhem i Maine. Läkaren lär honom förlossningar och vård, men Homer vill inte utföra aborter. (The Cider house rules, 1999)

TV 1000 17.30

Memphis Belle

Andra världskrigsäventyr om ett bombplan som ska göra sitt sista uppdrag över Berlin. Besättningen ser fram emot hemresan. Ha! Ska planet klara sig eller inte? Hyfsat drama med Matthew Modine,

Eric Stoltz och Billy Zane i stora roller.

Samt sångaren Harry Connick jr som filmdebuterade i rollen som sergeant Clay Busby. Han är en duktig sångare från New Orleans i Frank Sinatra-skolan, och har gjort en del filmroller. Bland andra som psykopat i ”Copycat”, som pilot i ”Independence day” och som trevlig kille i romantiska ”Livet går vidare” mot Sandra Bullock.

Filmen bygger på en verklig historia och det gjordes en dokumentär om riktiga Memphis Belle 1944. Då av framgångsrike regissören William Wyler. (1990)

Kanal 5 22.30