Ung kvinna mördas i Uppsalas studentvärld

Farlig vår

TV

Svensk 40-talsdeckare efter romanen ”Döden tar studenten” av Rune Lindström. Ung kvinna mördas i studentgänget, och misstankarna hänger ihop med en försvunnen bild.

De manliga huvudrollerna spelas av Birger Malmsten, som läser medicin, Karl-Arne Holmsten, juridik, Stig Olin, teologi och Jan Molander, filosofi.

Victor Sjöström spelar antikhandlaren Bladh, och i andra roller finns Åke Grönberg, Eva Stiberg och Inga Landgré.

Regisserad av Arne Mattsson som gjort många spännande filmer. Den här har dock en lättare ton, trots morden, och fick bland annat beröm för sin skildring av Uppsalas studentvärld.

Stig Olin spelade ofta student på 1940-talet, bland annat i ”Hets”. Han regisserade senare film och skrev populära schlagers som ”På söndag”, ”Jag tror på sommaren” och ”En gång jag seglar i hamn”.

Stig Olin var också chef för Radiounderhållningen.

Hans dotter Lena Olin är också en framgångsrik skådespelare. (1949)

SVT 1 14.25

Min store tjocke far

Svensk film med flera stora scener.

Rolf Lassgård spelar väldigt fint som den excentriske alkoholiserade pappan i den här 50-talsskildringen, med en hel del fotbollssnack och bondförnuft.

Och Magnus Nilssons manus är mycket bra. Det är en vemodig skildring av kärleken till en far som inte liknar alla andra.

Ibland står det dock lite still i berättelsen.

Det är sommaren 1959 och familjen är på väg för att träffa släktingar. Anne Petrén spelar mamman och Krister Henriksson förströdd värd för släkten som än en gång drivs framåt av pappans drömmar.

I stort och smått, bland annat ska han sätta upp ett musikverk i kyrkan och entusiasmerar många.

Sonen, Nick Börjlind med stor närvaro, förstår inte allt, men inser så småningom en hel del om fadern och hans livsråd.

Rolf Lassgård fick en Guldbagge. (1992)

TV 4 22.25

Kärlek vid andra ögonkastet

”Kärlek vid andra ögonkastet” följer New York-yuppien Matthew Perry och jordnära Salma Hayek. Hon är av den temperamentsfulla mexikanska sorten, han kommer från rik stel östkustsläkt. De möts en gång i Las Vegas, erotiken blossar och sedan borde allt varit över. Men hon söker upp honom. Alla personer känns igen. Från den explosiva mexikanska släkten till de snobbiga överklassföräldrarna till streberns satsning på jobbet. Ska man välja känslor och familj eller karriär? Matthew Perry spelar kvick och ängsligt vitsande, medan Salma Hayek får vara den kurviga urmodern med vädjande koögon. Som helhet är det alltför välbekant. (Fools rush in, 1997)

Kanal 5 21.00

Generalen

Bitvis underhållande skröna, bitvis våldsam skildring av en verklig gangster i Dublin. John Boorman hittar komik i historien om småtjuven som retade polisen och till sist IRA. (The General, 1998)

Canal+ Gul 19.30