Romantisk thriller med rörig handling

Legal eagles – en tavla för mycket

TV

Jag gillar alltid Robert Redford, men den här kärleksthrillern om konststölder lyfter aldrig.

Dessutom är handlingen lite rörig.

Den utspelas i varje fall i konstvärlden. Redford åklagare som jagar en mördare, Debra Winger en försvarsadvokat. Är det stiliga performanceartisten Daryl Hannah? Redford tvekar, men han kanske håller på att bli förälskad? I någon.

Mord och rättegång och eldsvåda kryddar den här romantiska komiska thrillern som vill vara för många saker på en gång. Brian Dennehy och engelsmannen Terence Stamp har andra bärande roller.

Den har visats med lite olika slut vad det gäller skyldig eller oskyldig. Jag vet inte vilket som TV 3 har köpt.

Ivan Reitman har regisserat fler komedier, som ”Ghostbusters”, ”Twins”, ”Dagissnuten”, ”Junior”, ”Dave” och ”Sex dagar, sju nätter”. (1986)

TV 3 21.00

Fenix flykt

Spännande thriller om en grupp vars flygplan kraschlandar i Sahara-öknen. Hur ska de överleva? Och hur ska de undvika konflikter inom gruppen? Det är ett kombinerat passagerar- och lastflyg.

Med James Stewart (1908–1997), Richard

Attenborough och Ernest Borgnine. Tysken Hardy Krüger har en viktig roll i spelet om räddning. Finns det något hopp? Männen reagerar olika och det blir en kamp om ledarskapet och vems råd man ska följa.

Typisk 60-talsfilm med många stjärnor som pressas samman under svåra omständigheter, men här är den psykologiska spänningen fängslande.

Regisserad av Robert Aldrich som gjorde många sorters filmer, bland andra ”Vad hände med Baby Jane?”, ”12 fördömda män” och ”Benknäckargänget”. (Flight of the Phoenix, 1965)

TV 4 11.20

Röda dagen

Nej, den röda dagen är inte första maj utan en tänkt revolutionär första augusti i slutet av 1920-talet. Filmad teater, ett populärt folklustspel som visar hur stolliga kommunister och fascister är på olika sätt. I mitten finns sedan den trygga, kloka socialdemokratin.

Filmen öppnar med ett kommunistmöte och ”Internationalen”, sedan ett fascistmöte med sången ”Liv och blod för Sveriges ära” och sedan födelsedag hemma hos snickaren Gustaf (Sigurd Wallén) och ”Helan går”.

Sture Lagerwall och Nils Jacobsson spelar de unga männen, Lill-Tollie Zellman dotter till Wallén och Dagmar Ebbesen. (1931)

SVT 1 13.45

Wild things

Spännande thriller där läraren Matt Dillon på snobbskola i Florida anklagas för att ha våldtagit en av eleverna. Med Neve Campbell och Kevin Bacon och Robert Wagner. Bra träskblues. (1998)

TV 1000 Cinema 1.00