Charmig filmklassiker i regn

Singin’ in the rain

TV

Underbar musikal med Gene Kelly och den klassiska scenen när han dansar och, mycket riktigt, sjunger i regnet. Trots att Kelly var förkyld när det spelades in.

Filmen utspelas i Hollywood i brytningstiden mellan stum- och ljudfilm och innehåller många charmiga musiknummer.

Den kom 1952, en storhetstid för den här sortens genomproffsiga filmmusikaler i Hollywood. Nu för tiden är det inte ens någon som försöker.

Kellys motspelare är bland andra Cyd Charisse och i den kvinnliga huvudrollen Debbie Reynolds. Hon var med i ”Ute eller inte”, men har annars inte filmat särskilt flitigt de senaste decennierna.

Hennes dotter Carrie Fisher har skådespelat en del. Hon är prinsessan Leia i ”Stjärnornas krig” och hon är bland annat med i filmerna ”Hannah och hennes systrar” och ”Scream 3”.

Carrie Fisher är också framgångsrik författare, bland annat till ”Vykort från drömfabriken” om en vuxen kvinna och hennes dominerande mamma – före detta stjärna i Hollywoodmusikaler. Som ”Singin’ in the rain”. (1952)

SVT 1 14.20

Häxorna i Eastwick

Tunn historia som lever på bra skådisar och stjärnkraft. Djävulske Jack Nicholson flyttar till småstad där Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon och Cher fängslas av hans utstrålning. Övernaturligt hokus pokus och trickfylld upplösning.

Det är också de sevärda skådespelarna som är den största behållningen med filmen. Och John Williams musik som fångar den ironiska tonen perfekt. Bygger på en roman av John Updike, men filmen har ändrat och förenklat. Samma historia blev också musikal förra året i London. En ganska lyckad överföring, med Peter Jöback i en roll. (The Witches of Eastwick, 1987)

SVT 1 21.30

Vi fara till Sahara

En av Helan & Halvans bästa filmer är dagens självklara matinéval. Det händer mycket i Främlingslegionen dit de sökt sig för att slippa kärleksgrubbel. Till och med sång!

1930-talet var det bästa årtiondet för komikerparet, som hemma i USA är kända under sina efternamn Laurel & Hardy. Helan dog 1957 och Halvan 1962. (Flying deuces, 1939)

Canal+ Gul 3.45

Sista utvägen

Bra skådespelare i udda drama om två lantbrukarbröder som inte kan hålla igång släktgården i det moderna klimatet. Richard Gere och Kevin Anderson. John Malkovich i biroll. (Miles from home, 1988)

Kanal 5 1.00

ARTIKELN HANDLAR OM