”Jag blev gourmet på resan”

Rickard Sjöberg gick upp flera kilo i TV 4:s nya matserie

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
TV

Som reporter i ”När & fjärran” har Rickard Sjöberg

filmat i de flesta världsdelar på jordklotet.

Från och med måndag kväll ser vi honom i det nya mat- och reseprogrammet ”Skärgårdstugg”.

– Det är den godaste inspelning jag varit med om,

säger han.

”SKÄRGÅRDSTUGG”

TV 4 MÅNDAG

Att det blev så är naturligtvis ålänningen och kocken Michael Björklunds förtjänst. Det är han (Årets kock 2000) som svarar för käket i de sex programmen.

– Jag kände inte Micke innan vi gjorde den här serien, säger Rickard. Han är en trevlig och ödmjuk kille – en av de få på Åland... Sagt med mycket kärlek, eftersom dom har så härligt självförtroende. Micke och jag trivdes jättebra ihop.

Rickard Sjöberg blev lite lätt ställd när han i somras med kort varsel blev ombedd att vara reportern i ”Skärgårdstugg”. Han är varken båt- eller matintresserad och hade knappt varit i skärgården. Men nu är han tänd på alla tre bitarna.

Hur kunde ni göra ett sånt här program i fjol när det bara regnade?

– Vi hade jätteflyt. Inspelningarna spikades bara ett par veckor före starten i september. Och då var det fint hela tiden!

I serien gör Rickard och Micke tre strandhugg på öar i Stockholms skärgård, två i Mickes hemmavatten kring Åland och ett i den finska skärgården. På Norröra stötte Rickard på sin barndomsförälskelse Malin (Louise Edlind) från ”Saltkråkan”, imponerades och förvånades både av skärgårdsborna och gourmetmaten på Utö och Sandhamn och träffade Ålands rikaste man, Anders Wiklöf, som byggt en storslagen villa på en egen udde.

– Ni har Waldemarsudde, sa han till mig. Det här är ”Anders udde”, berättar Rickard och ler vid minnet. Han sa också att han inte gillade fågelskyttarna och alla skottsalvorna från dem på ön intill.

– Vad gjorde du åt det, frågade jag och han svarade: ”Jag köpte ön...”

Så allt var frid och fröjd?

– I varje fall det mesta. Båten vi hade med oss överallt – på släp efter taxibåtar, på Finlandsfärjan och så vidare – var väldigt fin att titta på. Men motorn gick bara en vecka. Båten läckte nämligen. En morgon såg vi den inte. Den hade sjunkit. Så vi måste beställa en ny Albin-motor ända från Västervik. Men den funkade inte heller så vi fick fejka vid en del inspelningar.

Till exempel när?

– I finska skärgården skulle jag köra i kapp en Finlandsfärja. Det är nog så svårt med motor – ändå svårare utan! Så vi fick bogsera båten och lägga på motorljud efteråt så att det ser som att jag kör i kapp färjan...

Rickard Sjöberg svarar alltså för reportagen vid de olika strandhuggen. Micke Björklund besöker restaurangerna på de olika öarna och komponerar egna menyer med skärgårdsanknytning. Inslagen varvas med varandra i programmen, där vart och ett slutar med att Rickard njuter av Mickes anrättningar. Det satte sina spår. Rickard är 199 centimeter lång och väger normalt 99 kilo.

– Efter allt läckert septemberätande var jag nog uppe och snuddade på 102 kilo, säger Rickard – som sen länge är tillbaka till den normala matchvikten. Han hör till de män i tv-rutan, som kvinnorna älskar att titta på. I den manliga publiken blir i

stället många avundsjuka...

Hur kom det sig att du hamnade i tv?

– En slump. Efter lumpen, vapenfri tjänst på Bromma flygplats, valde jag mellan att bli journalist eller ägna mig åt hotellbranschen. Jag skickade in ansökningar både till journalistlinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola och till Hotell- och restaurangskolan i Göteborg. Folkhögskolan svarade först så därför började jag där.

Rickard har alltid varit eterjournalist. Han började karriären hemma i Växjö, på Radio Kronoberg. Sen gick han över till TV 4:s lokal-tv i Växjö innan han 1994 började som hallåa på TV 4 i Stockholm. Han har varit kanalen trogen sen dess. Redan hösten -94 fick han leda det första luciaprogrammet och fortsatte med dem varje år fram till och med -99.

Sin första intervju med kronprinsessan Victoria gjorde Rickard -97 på Victoria-dagen på Öland, ön där Rickard har sin sommarstuga. Hans intervju med Victoria -99, då hon bland annat berättade om sina ätstörningar, blev mycket uppmärksammad. Men mest har vi nog sett Rickard i ”När & fjärran”. Han har varit reporter där ända sen -96.

Har du alltid gillat att resa?

– Jag började resa på allvar i mitten av 80-talet. Då fick min pappa jobb för Sida i Botswana. Själv var jag utbytesstudent i Kalifornen ett år men bodde sen i Botswana och gick i svensk skola där. Jag hann också ta körkort i Botswana. Körkortsprovet var ganska avancerat. Teorin var ett annat kapitel. Man skulle slå in Sydafrikas alla trafikskyltar. Bara en tredjedel av dem fanns i Botswana.

– Under tiden i Afrika åkte vi runt en hel del del. Jag upplevde till exempel Victoriafallen, Zimbabwe och mycket annat. Jag håller med dom som säger ”En gång Afrika, alltid Afrika”.

Rickards första jobb för ”När & fjärran” blev just en reportageresa till Kenya och Sydafrika. I det programmet sprang han bland annat dött lopp med en massaj – som inte riktigt fattat hur lång sträcka det rörde sig om. Annars hade Rickard inte haft en chans, trots att han är en gammal fotbollsspelare med god fysik. Han spelade vänsterback i Växjö Norra ända tills han fick problem med en fot.

– Då låg Växjö Norra i division IV. Två år senare var de uppe i division II. Så det var en ny vänsterback de behövde...

Vad säger Bea om alla dina resdagar?

– Hon reser väldigt mycket själv i jobbet eftersom hon är modell och designer. Så det är inget problem. Och vi har det desto bättre när vi båda är hemma.

I och vid sommarstugan på Öland roar sig Rickard med alla verktyg som låter – motorsåg, borrmaskiner med mera. Bara det låter, som sagt.

Rickard hoppas att få göra fler strandhugg med Micke och fortsätta med ”Skärgårdstugg”. Tills vidare kör han på med ”När & fjärran”.

Om vi tänker en bra bit framåt har Rickard en dröm om att driva ett litet hotell – ”efter 50, kanske”.

arkiv/Rickard Sjöberg

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM