Gripande med Al och Michelle

TV

Frankie & Johnny

Ett gripande drama om två mycket ensamma människor.

Johnny (Al Pacino) är 46 år, kock, och just frisläppt efter ett fängelsestraff, för checkbedrägerier. Han får jobb på Apollo Café, en diner i New York.

Där jobbar redan Frankie (Michelle Pfeiffer) som servitris. En kvinna som är livrädd för relationer, för att släppa människor nära inpå sig.

Han blir snabbt hopplöst förälskad i henne – men får kämpa ordentligt för att vinna hennes hjärta.

Runt omkring dessa båda människor finns ett antal färgstarka bifigurer.

Två servitriser (Kate Nelligan, Jane Morris), ställets ägare (Hector Elizondo), Frankies homosexuella granne (Nathan Lane).

En film där man blir berörd och bryr sig om hur det ska gör de olika rollfigurerna, även om ”Pretty woman”-regissören Garry Marshall ibland tar till lite väl billiga Hollywood-knep.

Förlagan är en Broadway-pjäs av Terrence McNally, ”Frankie & Johnny in the Clair de Lune”.

Den specialskrevs för Kathy Bates (Oscars-vinnare för ”Lida”) och har naturligtvis ändrats en hel del för att passa för Michelle Pfeiffer.

För där pjäsen delvis handlade om en kvinna som tycker att hon är för ful och tjock för att bli älskad, har ju rollfiguren inte riktigt de problemen med Pfeiffer i rollen.

Där finns också en av filmens svagheter.

Det är svårt att tro att två så karismatiska personer som Pacino och Pfeiffer gestaltar, har svårt att få någon ordning på sitt kärleksliv. (1991)

Kanal 5 21.00 /kärlek

Stand by me

En av de bästa Stephen King-filmerna.

Och det är inte en skräckfilm!

Historien bygger på en av hans noveller och är i stället en känslig och gripande (och självbiografisk?) skildring av hur det var att vara en ung grabb på 1950-talets amerikanska landsbygd. Det handlar om vänskap, pojkstreck, rädslan för äldre och tuffare tonårsgrabbar.

En lång rad namn som sedan blivit mer kända medverkar: Kiefer Sutherland, John Cusack, Corey Feldman, Wil Wheaton och River Phoenix, som dog 1993. Det här var hans tredje filmroll, när han var 15 år. (1986)

Z-TV 21.00 /kärlek, spänning

Mot alla odds

Ett lite segt försök till film noir-thriller, fritt efter Jacques Tourneurs ”Skuggor ur det förflutna” (1947).

Jeff Bridges spelar en före detta professionell amerikansk fotbollsspelare som får i uppdrag av en gangster (James Woods) att söka rätt på hans exflickvän (Rachel Ward).

Sökandet för honom till Mexiko, där han möter kvinnan – och förälskar sig i henne.

Sedan kör det, inte oväntat, ihop sig ordentligt?

Bra skådisar och snyggt gjort, men det tänder liksom inte till riktigt ordentligt, det blir heller aldrig riktigt spännande.

Filmen blev en hyfsad framgång, men betydligt mer välkänd är Phil Collins titelmelodi ”Against all odds (Take a look at me now)”, som blev en megasuccé. (Against all odds, 1984.)

TV 3 0.25 /kärlek, spänning

Brännpunkt Djakarta

Ett starkt kärleksdrama av Peter Weir (”Vittne till mord”, ”Truman show”) som utspelas i 1960-talets politiskt oroliga Indonesien, strax före Sukarnos fall. Mel Gibson spelar journalist, Sigourney Weaver är kvinnan han faller för och Linda Hunt är hans hjälpreda och filmfotograf mitt i kaoset. (The year of living dangerously, 1983.)

TCM 20.00, 3.40 /kärlek, spänning, budskap

Generalen

John Boormans spännande drama om en gangsters uppgång och fall. Historien har verklighetsbakgrund, Martin Cahill (Brendan Gleeson) mördades av IRA 1994 då han begick misstaget att även blanda sig i politiken i landet. Fram till dess hade han varit mytomspunnen som en slags Robin Hood som stal från de rika – och gav till sig själv! (The general, 1998.)

Canal+ 21.30 /spänning, kärlek

Central Do Brasil

En vacker, vemodig och gripande historia om en pensionerad lärarinna (Fernando Montenegro) som hjälper ett gatubarn i Rio de Janeiro att hitta sin far. Trefaldig vinnare vid filmfestivalen i Berlin. (1998)

TV 1000 16.00 /kärlek

Sjätte sinnet

En originell thriller som blev en enorm publiksuccé. Bruce Willis är barnpsykologen som får en speciell kontakt med en märklig, rädd och förvirrad 8-åring (Haley Joel Osment) och hans ensamstående mamma (Toni Collette). Lite långsam, kanske lite överskattad, men filmen har en väldigt suggestiv stämning. (The sixth sense, 1999.)

Canal+ Gul 16.20 /spänning, kärlek

Telling lies in America

Gripande drama om en ung grabbs (Brad Renfro) uppväxt i 1960-talets USA. Han har ungersk bakgrund och känner sig mobbad och utanför, tills en frän radiopratare (Kevin Bacon) tar honom under sitt beskydd. Med Calista Flockhart och ett delvis självbiografiskt manus av Joe Eszterhas, mer känd för ”Basic instinct”. (1997)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek

Mannen med den gyllene armen

En av Frank Sinatras (1915-1998) starkaste rollprestationer framför kameran. En på sin tid kontroversiell film, för Sinatra spelar en knarkande gangster och musiker, och narkotika var på den tiden ett tabubelagt ämne. (The man with the golden arm, 1955.)

Canal+ Gul 21.00 /spänning, kärlek

Inte som andra

Amerikansk skräckfilm i high school-miljö med ”Dawson´s Creek”-stjärnan Katie Holmes. Hyfsad inledning, sedan mest tröttsamma klichéer. (Disturbing behavior, 1998.)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, kärlek

Fire down below

Steven Seagal som FBI-agent, miljökämpe och - countrysångare! Ändå en av actionstjärnans minst usla filmer. Bra skådisar i andra roller: Marg Helgenberger, Kris Kristofferson och Harry Dean Stanton. (1997)

SVT 1 23.20 /spänning, action

Cold comfort

Ett bisarrt triangeldrama som utspelas på en övergiven bensinstation. En man (Maury Chakin) kidnappar en stilig yngre man (Paul Gross) och ger honom som födelsedagspresent till sin 18-åriga dotter (Margaret Langrick). (1989)

Kanal 5 1.55 /kärlek, spänning

Den djävulska hämnden

Trist och förutsägbar Charles Bronson-thriller. Han spelar en yrkesmördare som får i uppdrag att ha ihjäl en ökänd tortyrexpert i Centralamerika. (The evil that men do, 1984.)

TV 6 21.00 /spänning

Jan-Olov Andersson