En film att hata

TV

Tin Cup

En lättsam kärlekstriangel i golfmiljö.

Blev stor publiksuccé och är omtyckt av de flesta människorna i min omgivning.

Jag hatar den!

Utan att riktigt kunna förklara varför.

Jag tycker golf är stentrist och avskyr när golfspelande vänner ständigt ska diskutera klubbor och banor och svingar och borde älska när man förlöjligar sporten lite grann men? ändå föll filmen platt till marken för mig någonstans ungefär där Kevin Costner tar upp en spade och börjar spela golf med den.

Han spelar Roy ”Tin Cup” McAvoy, en lite avdankad golfspelare vars karriär gick åt skogen för att han vägrade spela säkert, för att han ständigt chansade för mycket. Nu hankar han sig fram som golfinstruktör på en sunkig Texas-bana.

Där blir han upp över öronen förälskad i en nybörjare, ortens nya kvinnliga läkare Molly Griswold (Rene Russo).

Problemet är att hon redan har en fästman och inte vem som helst – David Simms, framgångsrik golfspelare och ”Tin Cups” gamla rival. Don Johnson spelar detta slickade och slipade golfproffs med exakt rätt falska leende.

Skådespelarna är över huvud taget bra.

Och Don Shelton (manus/regi) har ju annars gjort bra eller hyfsade filmer i sportmiljö; ”Bull Durham”, ”White men can´t jump”, ”Cobb”.

Men här blir det ofta lite för larvigt, även om alla turer i intrigen inte är helt oförutsägbara.

Kultfakta: För en scen där det krävdes ett vattenhinder på golfbanan, något som inte fanns Tubac Golf Resort i Arizona-öknen, lät filmbolaget bygga ett sådant på ett hål. Det kallas numera för ”Tin Cup Lake”. (1996)

SVT 1 21.00 /kärlek, humor

Analysera mera!

En så gott som perfekt komedi!

Robert De Niro spelar maffiabossen som drabbats av panikångest och därför i hemlighet söker upp en psykiater (Billy Crystal), som blir både förvirrad, rädd och fascinerad av sin kontakt med undre världen. Roligt och träffsäkert, som en komisk variant av tv-serien ”Sopranos”.

Med Lisa Kudrow från tv-serien ”Vänner” i sin bästa filmroll. (Analyze this, 1999.)

Canal+ Gul 14.25 /kärlek, humor, spänning

Buena Vista Social Club

Wim Wenders är numera bättre som dokumentär- än spelfilmsregissör.

Det här är en mycket välgjord skildring av de kubanska och i vissa fall helt bortglömda veteranmusiker, som under Ry Cooders ledning gjorde en av 1990-talets mest oväntade succéplattor.

Med bland annat Ibrahim Ferrer, Compay Segundo och Carlos och Rubén Gonzáles(1999)

Canal+ 15.45 /kärlek

Rushmore

En udda och lätt bisarr ungdomsfilm. Ovanlig romantik uppstår när en tonårig skolpojke (Jason Schwartzman), en extrem plugghäst, blir kär i sin lärarinna (Olivia Williams) – och samtidigt rival med udda rikemannen Bill Murray. Gott om överraskningar. (1998)

TV 1000 22.00 /kärlek, humor

Örnnästet

Bästa filmen efter en roman av Alistair MacLean (1922-1987). Richard Burton (1925-1984) och Clint Eastwood leder styrkan som ska frita en amerikansk officer som hålls fången i ett slott på ett berg i Tyskland under andra världskriget. Spektakulärt och spännande. (Where eagles dare, 1969.)

TCM 22.00 /spänning, action

Allt under kontroll

Kärlek, vänsterprassel och stenhård konkurrens på jobbet. Bra skådisar – John Cusack, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Angelina Jolie – lyfter det här dramat som utspelas bland män som jobbar som flygledare på en stor flygplats. Det var under den här inspelningen som Thornton och Jolie blev ett par. (Pushing tin, 1999.)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, kärlek

Krigets dårar

Välspelat drama om några brittiska soldater som kämpar i första världskriget. Bygger på en bok av Pat Barker. Med Jonathan Pryce och Johnny Lee Miller, känd från ”Trainspotting”. (Regeneration, 1997.)

TV 1000 Cinema 2.30 /spänning

Slam

Amerikanskt drama om en ung svart man (Saul Williams, lysande!) och hans tuffa tid i ett fängelse, där han hamnat efter narkotikabrott. Prisbelönad vid både Cannes- och Sundance-festivalerna, men regissörens blandning av spel- och dokumentärfilm fungerar inte alltid. (1998)

Canal+ Gul 16.05 /spänning, budskap, kärlek

Rounders – sista spelet

Matt Damon och Edward Norton som två pokerspelare som skuldsätter sig upp över öronen och blir indragna i kriminella affärer. Bra skådespelare (John Turturro, Famke Janssen), men lite väl otrolig intrig. John Malkovich spelar över å det grövsta som rysk maffiaboss. (Rounders, 1998.)

TV 1000 Cinema 17.00 /spänning, kärlek

Joyride

Amerikansk thriller om några ungdomar som hittar ett lik och får både polisen och mördaren efter sig. En film som Tobey Maguire (”Ciderhusreglerna”) och Benicio Del Toro (Oscars-vinnaren från ”Traffic”) gjorde innan de blev kända. (1996)

TV 6 21.00 /spänning

Safe house

En hyfsat spännande thriller med Star Trek-stjärnan Patrick Stewart. Han spelar en före detta hemlig agent som vet alldeles för mycket för makthavarnas bästa. (1999)

Z-TV 21.00 /spänning

Romeo is bleeding

En film noir-pastisch, som inte riktigt håller ihop trots bra skådespelare som Gary Oldman, Annabella Sciorra, Roy Scheider och Juliette Lewis. Bäst är Lena Olin som en mycket sexig proffsmörderska. (1994)

Kanal 5 22.00 /spänning, action, kärlek

Boys

Ett romantiskt drama, med fånigt slut. Lukas Haas (”Natten med Rose”) spelar den unge grabben som blir fascinerad av en mystisk kvinna (Winona Ryder) och hennes förflutna. (1995)

TV 4 22.55 /kärlek

En djävulsk plan

Sharon Stone, Isabelle Adjani, Chazz Palminteri och Kathy Bates i en thriller om mord och otrohet. Bra skådisar räcker inte för att skapa samma täta stämning som i förlagan, franska filmen ”De djävulska” från 1954. (Diabolique, 1996.)

TV 3 midnatt /spänning, kärlek

Alex in Wonderland

Paul Mazurskys satir om filmbranschen i Hollywood slår åt alla möjliga håll, men aldrig särskilt hårt. Bra skådisar, främst Donald Sutherland och Ellen Burstyn. Legenden Federico Fellini (1920-1993) har en cameo-roll som sig själv. Det faktum att filmen delvis är inspirerad av just Fellinis ”8 1/2” (1963), fick vissa elaka kritiker att kalla den här filmen för ”1 1/2”? (1970)

TCM 0.35 /humor, kärlek

The mating habits of the earthbound human

”Scary movie”-stjärnan Carmen Electra i en slags låtsasdokumentär, där en antropolog från en främmande planet studerar hur människornas fortplantar sig. Rätt kul – i en kvart, ungefär. (1999)

TV 1000 16.10 /humor, kärlek

Sista uppdraget

En usel kopia av första Rambo-filmen. Richard Young spelar vietnamveteranen som det slår över i skallen på. (Final mission, 1984.)

Kanal 5 2.50 /spänning, action, kärlek