Costner i sin bästa roll

TV

A perfect world

Kevin Costners bästa roll som skådespelare.

Filmen utspelas i 1960-talets Texas. Costner spelar en man på rymmen från fängelset, på vägen tar han en ung grabb (T. J. Lowther) som gisslan. En Texas Ranger (Clint Eastwood) tar upp jakten på brottslingen, med en ung kriminolog (Laura Dern) som följeslagerska.

Det är inte en thriller i traditionell mening, utan minst lika mycket en skildring av några människoöden - av brottslingen som person och av hans förhållande till grabben, som han blir mer och mer förtjust i.

Bra skådespeleri och träffsäker tids- och miljöskildring, men kanske drar ”Clintan” (som regissör) ut på historien lite för länge.

Kultfakta I: Från början hade Clint Eastwood tänkt sig att Denzel Washington skulle ha spelat Kevin Costners roll.

Kultfakta II: Ett internskämt i filmen är att när Costner och grabben besöker en affär, finns där en affisch för Bull Durham-cigaretter. En av Costners största biosuccéer är ju filmen ”Bull Durham”, från 1988. (1993)

TV 4 21.00 /spänning

Rätten att älska

Ett verklighetsdrama från 1950-talets USA om en svart kvinna (Lela Rochon) och en vit man (Timothy Hutton) som gifter sig trots omvärldens protester.

De bryter mot lagen där de bor, och tar en strid som får effekter för många andra.

Timothy Hutton, som också producerade dramat, filmdebuterade som femåring 1965, men började arbeta på allvar under 1970-talet. Vi har sett honom i bland annat ”Falken och snömannen”, ”En familj som andra” och ”French kiss”. Lela Rochon är mest känd från ”Boomerang” och ”Hålla andan”. (Mr & Mrs Loving, 1996.)

TV 3 11.05 /kärlek, budskap

Mi vida loca

Allison Anders självbiografiska genombrottsfilm ”Gas food lodging” (1992) var en pärla, hennes uppföljare var en mer ojämn skildring av mexikansk-amerikanska tonårstjejer i Los Angeles ungdomsgäng.

Håll utkik efter Salma Hayek i en liten statistroll, det var hennes statistroll.

Regissören blev så engagerad i flickornas liv, att hon efter inspelningen lät en av de unga tonårsmödrarna flytta in hemma hos sig. (Mi vida loca, 1993).

SVT 2 21.15 /kärlek, spänning, budskap

Go

Mycket underhållande skildring av några ungdomars trassliga liv, i Los Angeles och Las Vegas. Doug Liman har lånat berättarstilen från Tarantinos värld, med upprepningar av scener ur olika vinklar och med bipersoner som plötsligt blir huvudpersoner. Högt tempo, fräckt och sexigt, med Sarah Polley, Taye Diggs, Jay Mohr och ”Dawson´s Creek”-stjärnan Katie Holmes. (1999)

TV 1000 20.00 /kärlek, spänning, humor

Undercover blues

Ojämn actionkomedi i New Orleans-miljö, med Dennis Quaid/Kathleen Turner som hemliga agenter i kamp mot elaka skurkar. Rätt fånig intrig, men Stanley Tucci (tv-serien ”Åtalad för mord”) är bra som skurk. (1993)

Z-TV 21.00 /spänning, action, kärlek, humor

Prickskytten

Underhållande och annorlunda västern, som utspelas i 1860-talets Australien. Tom Selleck är revolvermannen som vägrar utföra de uppdrag han får av en ranchägare (Alan Rickman), nämligen att skjuta landets urinvånare. Laura San Giacomo (”Sex, lögner och videoband”) spelar kvinnan som stöder honom. (Quigley down under, 1990.)

TV 3 22.55 /spänning, kärlek

Earthly possessions

Susan Sarandon är alltid sevärd, här i en lite annorlunda roadmovie. Hon spelar gisslan till en bankrånare (Stephen Dorff) och hamnar på en lång resa, även inombords, med honom. (1999)

Canal+ Gul 16.20 /spänning

Moonlight & Valentino

Rockstjärnan Jon Bon Jovi vinner allt mer respekt som skådis. Här spelar han mannen som av en slump hamnar mitt i ett drama om kvinnlig vänskap. Med Elizabeth Perkins, Whoopi Goldberg, Gwyneth Paltrow och

Kathleen Turner. (1995)

TV 4 0.10 /kärlek

Sista kulan

En spännande australisk krigsfilm, som utspelas nära krigsslutet 1945 i Borneos djungler. En australisk (Jason Donovan) och en japansk (Koji Tamaki) krypskytt utspelar en kamp på liv och död. (The last bullett, 1995.)

Kanal 5 0.45 /spänning

Elaines frigörelse

Ett amerikanskt tv-drama, om vänskapen mellan en fånge och en religiös lärare. Fången spelas av Chris Cooper (”American beauty”, ”Lone star”) och den religiösa lärarinnan av Mare Winningham (”Georgia”). (1996)

TV 3 3.55 /kärlek

Drömbruden

Några unga grabbar skrapar ihop pengar för att en prostituerad kvinna (Melanie Griffith) ska visa brösten för dem. Det blir en så omtumlande upplevelse, att en av dem försöker para ihop henne med sin pappa (Ed Harris). En amerikansk komedi som inte är fullt så hemsk som man kan ana av intrigen. Med Malcolm McDowell och Anne Heche. (Milk money, 1994.)

Kanal 5 18.00 /humor, kärlek

Dödlig resa

Ett hyfsat tv-drama med verklighetsbakgrund. När besättningen på ett ryskt lastfartyg upptäcker afrikanska fripassagerare, planerar man att mörda dem. Med Omar Epps, känd från ”Scream 2” och tv-serien ”Cityakuten”. (1996)

Kanal 5 21.00 /spänning

Ruby

Ett drama som kan ses som ”överkurs” till Oliver Stones film om Kennedy-mordet, ”JFK”. Handlar om nattklubbsägaren Jack Ruby (Danny Aiello) och hans trassliga affärer, något som till sist leder till att han mördar Lee Harvey Oswald, som - oavsett om han var ensam eller inte - var den som greps för mordet på USA:s president. Med ”Twin Peaks”-stjärnan Sherilyn Fenn i kvinnliga huvudrollen. (1991)

Z-TV 22.40 /spänning

Rambo III

Sista filmen om Rambo är inte lika reaktionär som den andra, bara lika korkad. Sylvester Stallone åker till Afghanistan och befriar sin gamle överste (Richard Crenna) ur ett fångläger. Actionscenerna är dock mycket välgjorda. (1985)

Kanal 5 22.50 /spänning, action

The phantom of the opera

Italienske skräckregissören Dario Argentos version av historien om Fantomen som huserar på Operan i 1800-talets Paris är mer våldsam, blodig och sexig än tidigare filmer. Med Julian Sands och Asia Argento. (Il fantasma dell´opera, 1998.)

Canal+ 23.05 /spänning, kärlek

Mitt namn är Kate

Amerikansk tv-thriller om en kvinna (Donna Mills) som tar itu med sin alkoholism. (My name is Kate, 1994.)

TV 3 2.10 /budskap, kärlek

Open fire

Amerikansk B-action om en före detta FBI-agent (Jeff Wincott) i kamp mot terrorister i Los Angeles. (1993)

TV 6 21.00 /spänning, action

Jan-Olov Andersson