Gere i thriller som retade Kina

TV

Röd makt

Amerikansk rättegångsthriller, som utspelas i Beijing i Kina.

Richard Gere har huvudrollen.

Han gnisslar tänder så man ser käkmusklerna mala innanför kinden. Han Gere stirrar kisande mot horisonten för att behärska sin ilska. De här två favorituttrycken används flitigt i ”Röd makt”, där han spelar en advokat som representerar ett internationellt tv-bolag. Om en sådan är hjälten kan ni tänka er hur hemska skurkarna är.

Han är i Kina för att skriva under ett viktigt kontrakt, men plötsligt vaknar han upp med ett lik och grips för mord. Rättegången verkar mest bli symbolisk, även hans vackra försvarsadvokat (Ling Bai) tycker att han ska erkänna.

Men han vill bevisa sin oskuld. Så det blir en rättegångsfilm, låt gå med vissa avvikelser eftersom det kinesiska juridiska systemet inte liknar det amerikanska, eller för den delen det svenska.

Filmen är väl en sorts protest mot den kinesiska diktaturen - Gere är en sympatisör till Dalai Lama vars Tibet Kina marscherade in i - men till sist blir det ändå en ganska normal rättegångsthriller. Med överraskande vändningar och avslöjanden i sista minuten.

Filmmakarna inser att det blir väl tråkigt med enbart scener i celler och ödsliga domstolar, och några action-scener i det fria försöker höja farten. Men det förstärker bara det osannolika i intrigen.

Kinesiska myndigheter ogillar säkert filmen. Det är inte samma sak som att den som ogillar diktaturer kommer att tycka filmen är bra. (Red corner, 1997.)

TV 3 21.00 /spänning, action

Ge kärleken en chans

En upplyftande film på så sätt att den kraftfullt hävdar att det kan finnas ett kärleksliv även för den som uppnått pensionsåldern.

Shirley MacLaine spelar en judisk kvinna som just blivit änka efter 37 års äktenskap. På begravningen dyker det upp en charmig italienare (Marcello Mastroianni, 1924-1996) som snabbt börjar uppvakta henne. Både roligt och gripande. (Used people, 1992.)

Canal+ 21.30 /kärlek, humor

Ett litet mirakel – Simon Birch

En sentimental och gripande historia, som bygger på John Irvings roman ”En bön för Owen Meaney”.

12-årige Simon Birch (Ian Michael Smith) är kortvuxen och har en påfrestande gäll röst. Hans föräldrar skäms över sin annorlunda son, de bryr sig inte om honom. Simon Birch är övertygad om att han inte bara ser annorlunda ut, utan också att han är annorlunda, att Gud har valt ut honom för ett uppdrag.

Bra skådisar som Ashley Judd, David Strathairn, Oliver Platt och Joseph Mazzello (”Jurassic park”) som bästa kompisen.

Slutet är dramatiskt och sorgset, så var redo med näsdukarna. För faktum är att filmen är mer gripande än John Irvings ibland något omständligt berättade roman. (Simon Birch, 1998.)

TV 1000 20.00 /kärlek, humor

Enemy of the state

Spännande och fartfylld paranoia-thriller, med Will Smith som en advokat som av misstag dras in i ett politiskt mord i Washington. Tony Scotts thriller lyckas faktiskt kritisera den högteknologiska utveckling, som den själv består av. Med Gene Hackman, Jon Voight och Regina King. (1998)

TV 1000 22.00 /spänning, action, kärlek, budskap

Sjätte sinnet

En originell thriller som blev en enorm publiksuccé. Bruce Willis är barnpsykologen som får en speciell kontakt med en märklig, rädd och förvirrad 8-åring (Haley Joel Osment) och hans ensamstående mamma (Toni Collette). (The sixth sense, 1999.)

Canal+ 11.00, Canal+ Blå 18.35 /spänning

What rats won´t do

En förutsägbar men välskriven och charmig komedi om några advokater i London. Natasha McElhone (”Ronin”) är förlovad med en tråkmåns, men i domstolarna kämpar hon mot en charmig kollega som hon motvilligt dras till. (1998)

TV 1000 18.00 /kärlek, spänning

Blodsoffer

Spännande thriller om jakten på en seriemördare. Hyfsat försök att göra en film med ungefär samma stämning som i ”När lammen tystnar”. Scott Glenn spelar FBI-agent även i den här filmen. (Slaughter of the innocents 1994.)

TV 6 21.00 /spänning, action

The opposite of sex

En originell svart kärlekskomedi med Christina Ricci. Hon spelar Ricci spelar 16-åriga Dedee, en vild tonårsbrud som är beredd att nästan gå över lik för att få sin vilja fram. Pojkvänner, bröder, poliser, alla drabbas av denna unga kvinna som far fram som en stormvind. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /kärlek, humor

Hurlyburly

Filmversionen av David Rabes pjäs om några mer eller mindre framgångsrika människor i filmvärldens Hollywood. Många kända namn – Sean Penn, Kevin Spacey, Chazz Palminteri, Meg Ryan, Robin Wright-Penn – och mycket prat om knark, sprit och sex. Bättre på scenen än som film. (1998)

Canal+ Gul 0.15 /kärlek, humor

Boyz N the hood

Gängstrider, droger, fattigdom... då blott 23-årige John Singletons debutfilm är en stark och omskakande, men även ganska klichéfylld, skildring av det tuffa livet i Los Angeles svarta storstadsghetto. Med suveränt skådespeleri av Laurence Fishburne, Cuba Gooding, Jr, Ice Cube, Angela Bassett och Tyra Ferrell. (1991)

TV 1000 1.50 /spänning, action, kärlek, budskap

Aldrig i livet!

En rolig komedi med en allvarlig underton. Utspelas under 1950-talets så kallade ”häxjakt” på påstådda kommunister i Hollywood. Woody Allen spelar en lättlurad man, som övertalas att sätta sitt namn på manus som skrivits av svartlistade författare. Manusförfattaren Walter Bernstein och regissören Martin Ritt (1914-1990) stod en tid själva på den svarta listan. (The front", 1976.)

TV 3 2.30 /humor, budskap

Full tilt boogie

En dokumentär om inspelningen av ”From dusk till dawn”. Välgjord, men handlar mer om strulet bakom kulisserna (pengar, strejker) än om stjärnorna (George Clooney, Quentin Tarantino, Harvey Keitel) framför kameran. (1997)

TV 1000 Cinema 17.00 /humor

From dusk till dawn

Två brottslingar (George Clooney, Quentin

Tarantino) på flykt genom USA:s öken, hamnar på en skum mexikansk sylta - som visar sig vara ett tillhåll för vampyrer! En bisarr våldsfilm, som urartar totalt mot slutet. Men Salma Hayek är sexig... (1996)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, action, humor

Hi-Life

Kärlek, lögner och småkriminell verksamhet bland ett antal människor som alla regelbundet besöker baren Hi-Life. Bra skådisar - Eric Stoltz, Daryl Hannah, Katrin Cartlidge, Campbell Scott, Peter Riegert - i en rätt tunn historia. (1998)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, kärlek

Tarzan och den förlorade staden

Casper Van Dien (”Starship troopers”) som en karatesparkande Tarzan och Jane March (”Älskaren”, ”Color of night”) som Jane. Senaste djungeläventyret om den klassiska figuren, är bara för dem som vill se en präktig kalkonfilm. (Tarzan and the lost city, 1998.)

Canal+ Gul 19.30 /spänning, action, kärlek

Tidsfrist noll

En korkad actionfilm om två bombexperter (Jeff Bridges, Tommy Lee Jones) i en kamp på liv och död. Inte ens två så bra skådisar lyckas blåsa liv i en film, där det smäller och dundrar ordentligt när de spränger halva Boston i luften. (Blown away, 1994.)

TV 4 21.00 /spänning, action

Asylum

Amerikansk thriller som utspelas på en psykklinik. Usel intrig, då räcker inte skådisar som Robert Patrick och Malcolm McDowell. (1996)

Kanal 5 0.55 /spänning

Jan-Olov Andersson