Änglar i Los Angeles

TV

Änglarnas stad

Los Angeles. Änglarnas stad.

Där bor och jobbar den ständigt stressade hjärtkirurgen Maggie Rice (Meg Ryan). En framgångsrik karriärkvinna med halvlyckat kärleksliv. När en av hennes patienter dör på operationsbordet, finns där en vakande ängel (Nicolas Cage) som tröstar henne.

Ängeln, Seth, har länge undrat hur det känns att vara mänsklig, att ha en kropp, att uppleva känslan av att få röra vid en människa. Nu håller han på att bli kär och funderar på att bli en alldeles vanlig människa...

”Änglarnas stad” är en kärlekshistoria där förnuftet, det rationella tänkandet, möter det okända, det övernaturliga.

Det är också en USA-version av Wim Wenders ”Himmel över Berlin” (1988), en film som jag - till skillnad från många andra - tycker är pretentiös, pratig och långtråkig.

Även de som gillar Wenders film bör dock kunna se den här med rätt öppna ögon. För likheterna är få. Egentligen bara grunden (en ängel som vill bli människa) och de återkommande bilderna med änglar som ser ner över sin stad.

I fel händer hade detta kunnat bli en film fylld av flummig new age-spiritualism. I stället blev det en söt, ibland på gränsen till för söt, kärlekshistoria.

Fast jag köper den.

Kanske för att jag första gången såg filmen när jag var på rätt romantiskt humör. För att Cage och Ryan är så övertygande. För att tuffa tv-poliserna Dennis Franz och André Braugher är med i färgstarka biroller. För ett sensationellt bra musikval (U2, Alanis Morisette, Peter Gabriel, Sarah McLachlan). Och för de snygga bilderna, här är änglarnas utseende och perspektiv mer konsekvent genomfört än i Wenders film.

Sådär från ovan är dessutom Los Angeles bra mycket snyggare än Berlin. (City of angels, 1998.)

Kanal 5 21.00 /kärlek

Nattens ljus

Svenskt drama om en 16-årig flicka (Marianne Bengtsson) från landet som kastas in i ett äventyrligt liv i storstaden Stockholm.

Redan första kvällen hamnar hon mitt i en filminspelning, i en farlig färd i en stulen bil, vinner ett pris i en rock ´n´ roll-tävling och blir förälskad i Peter (Lars Ekborg, 1926-1969), en man på väg in på brottets bana.

Filmen fick överlag ett positivt mottagande. Lars-Eric Kjellgren (manus/regi) fick hjälp med manus av Ingmar Bergman. (1957)

SVT 1 14.30 /kärlek

Rocky

Första – och enda riktigt bra – filmen om boxaren Rocky Balboa (Sylvester Stallone).

Stallone hade inte fyllt 30 när han såg en boxningsmatch mellan Muhammed Ali och den helt okände Chuck Wepner. Han fick visserligen storstryk, men stod på benen matchen ut.

Inspirerad av detta, gick Stallone hem och skrev sitt manus på tre dygn.

Det handlar om Rocky Balboa, en okänd Philadelphia-boxare som får chansen mot mästaren (Carl Weathers) och som kämpar tappert och också lyckas klara sig från att bli utslagen.

Vid sidan av ringen försöker han få till ihop det med en ung kvinna, spelad av Talia Shire.

Det är mycket klichéer, men man ska nog ha ett hjärta av sten för att inte tycka om filmen.

Filmbolaget erbjöd stora stora summor pengar för Stallones manus, de ville att Ryan O´Neal skulle spela rollen.

Stallone vägrade, han ville göra rollen själv. Till sist fick han, om producenterna kunde göra filmen för under en miljon dollar (slutnotan blev 1,1 miljoner dollar).

Filmen blev stor publiksuccé och vann tre Oscars, bland annat för bästa film. (1976)

Z-TV 21.00 /spänning, kärlek

Fruar och äkta män

Woody Allens roliga och träffsäkra skildring av två äktenskap med problem. Suveränt skådespeleri av Woody, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis, Lysette Anthony och Liam Neeson. Hade fått högsta betyg om inte Woody hade envisats med att göra hela filmen med en enormt skakig handkamera. (Husbands and wives, 1992.)

TV 1000 Cinema 11.00 /humor, kärlek

Warriors

Brittisk miniserie i två delar, som skildrar fyra unga FN-soldater på uppdrag i Bosnien. De tvingas bli åskådare till den etniska rensningen, utan att ha tillstånd att ingripa. Händelserna påverkar dem sedan även vid hemkomsten till England. Starkt och omskakande, med okända men mycket begåvade skådespelare. (1999)

Canal+ Gul 11.05 /spänning, kärlek, budskap

I skottlinjen

Spännande thriller av Wolfgang Petersen (”Den perfekta stormen”, ”Air Force One”) med Clint Eastwood som livvakt till USA:s president. John Malkovich är skrämmande obehaglig som en psykopat som planerar ett attentat mot presidenten och idkar en djävulsk katt-och-råtta-lek med Eastwood. Rene Russo spelar en kvinnlig kollega till livvakten. (In the line of fire, 1993.)

TV 1000 20.00 /spänning, action, humor, kärlek

Niagara, Niagara

Amerikansk road-movie om två unga människor på väg från USA till Kanada. Förutsägbar intrig, men mycket bra skådespeleri av Robin Tunney och Henry Thomas. (1998)

Canal+ 17.40 /spänning, kärlek

Djurfarmen

Brittisk tv-film efter George Orwells (1903-1950) klassiska roman, där djuren på en bondgård – och de kan prata med varandra –  får symbolisera ett kommunistiskt samhälle. Bra effekter och många kända skådisar har lånat ut sina röster: Kelsey Grammer, Julia Ormond, Julia Louis-Dreyfus, Pete Postlethwaite, Peter Ustinov. (Animal farm, 1999.)

Canal+ Gul 18.00 /spänning, budskap

Sex lektioner i kärlek

Amerikanskt drama om förhållanden i olika åldrar. Hyfsat manus, lyfts av lysande skådespelare: Sean Connery, Gena Rowlands, Angelina Jolie, Madeleine Stowe, Gillian Anderson, Jay Mohr, Anthony Edwards och Ryan Phillippe. (Playing by heart, 1998.)

Canal+ Gul 19.30 /kärlek

Pecker

John Waters (”Hairspray”, ”Cry-Baby”, ”Cecil B. Demented”) svarta komedi om en ung man (Edward Furlong, från ”Terminator 2”) i Baltimore vars amatörbilder upptäcks av konstbranschen i New York, där han gör stor succé. Med Lili Taylor och Christina Ricci. (1998)

Canal+ 23.00 /humor

Klinkevals

Kärlek och politik i 1880-talets Danmark. En rörig historia, med Allan Svensson och Krister Henriksson i biroller. (1999)

TV 1000 10.00 /kärlek

The castle

En australisk komedi om en familj som vägrar ge sig när myndigheterna vill köpa deras mark för att bygga ut Melbournes flygplats. Blev lite överraskande en gigantisk publiksuccé i hemlandet. (1997)

TV 1000 16.00 /humor, budskap

Super 8

En våldsam och obehaglig thriller, med manus av författaren till ”Seven”. Nicolas Cage spelar en privatdeckare som utreder ett mord. Jakten leder honom in i de bisarrare delarna av USA:s porrindustri. Med Joaquin Phoenix, Peter Stormare och ”Sopranos”-stjärnan James Gandolfino. (8 MM, 1999.)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, action, kärlek

Ready to kill

Amerikansk B-action om ett gäng legosoldater på ett självmordsliknande uppdrag i Sydamerika. (1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Jan-Olov Andersson