Kylig inre mardrömsresa

TV

Felicias resa

En originell blandning av drama och thriller, av Atom Egoyan.

Det handlar om en ung tjej (då 19-åriga fyndet Elaine Cassidy) som egentligen gör två resor.

En fysisk, en psykisk.

Hon reser från Irland till den engelska industristaden Birmingham på jakt efter pojkvännen (Peter McDonald), som bara övergav henne och sedan inte har hört av sig. Och hon genomför en slags mental resa in i en skrämmande värld när hon lär känna Hilditch (Bob Hoskins), en vänlig medelålders man hon möter av en slump. Han är en riktig ensamvarg som lever i ett hus där inget verkar ha ändrats sedan 1950-talet.

Men bakom den vänliga fasaden finns något annat, kanske något hemskt...

Eftersom det är Atom Egoyan, regissören bakom filmer som ”Ljuva morgondag” och ”Exotica”, som stått bakom kameran, blir resultatet en mycket annorlunda variant av ”Skönheten och odjuret”.

Han är aldrig intresserad av att berätta en historia så enkelt som möjligt utan skickar alltid iväg åskådaren på små stickspår och är ofta mer intresserad av att skapa stämningar än av själva intrigen.

Här har han möjligen tagit sig lite vatten över huvudet, för Egoyans försök att få oss att känna lika mycket för Hilditch, med sin skruvade bakgrund, som för den oskyldiga Felicia, fungerar inte riktigt, det ger filmen ett onödigt kyligt drag. Men ”Felicias resa” är aldrig förutsägbar, har två rollfigurer man inte glömmer i första taget och en obehaglig stämning som är svår att ruska av sig. (Felicia´s journey, 1999.)

TV 1000 22.00 /kärlek, spänning

The gingerbread man

Succéförfattaren John Grishams enda originalmanus för Hollywood.

En hyfsat spännande historia om en sydstadsadvokat som dras in i en familjetvist, stämningsfullt filmat av Robert Altman.

Bra skådisar: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Daryl Hannah, Tom Berenger, Robert Downey, Jr, Famke Janssen och Robert Duvall. (1998)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, kärlek

Abrahams dal

Portugisiskt drama av Manoel de Oliveira, den fortfarande aktiva 92-åringen som räknas som landets ledande filmregissör.

Det handlar om Ema (Leonor Silveira) som är så vacker att bilförare kraschar bara de får syn på henne.

Hon gifter sig med doktor Carlo Paiva (Luis Miguel Cintra), som är hennes fars bästa vän.

Äktenskapet blir kärlekslöst, så småningom tvingas hon söka tröst hos yngre älskare i byn där de bor?

Ett gripande drama, som bygger på en roman av Agustina Bessa-Luís, som i sin tur var inspirerad av Gustave Flauberts (1821-1880) klassiker ”Madame Bovary”.

Den boken har filmats ett femtontal gånger, senast (1991) av Claude Chabrol. (Vale Abraão, 1994.)

SVT 1 13.00 /kärlek

American movie

En underhållande och samtidigt lite tragikomisk dokumentärfilm om en 30-årig amerikan och hans kamp för att få göra en film. Vann stora jurypriset vid filmfestivalen i Sundance. (American movie: The making of Northwestern, 1999.)

TV 1000 18.00 /humor, kärlek

Lumumba

Ett franskt drama med verklighetsbakgrund. Handlar om hur Kongos förste president Patrice Lumumba (Eriq Ebonouaney) befriade sitt land från kolonialmakten Belgien – för att sedan själv bli mördad. (2000)

Canal+ Gul 19.30 /spänning

Bye bye bluebird

Underhållande drama om två väninnor som återvänder till Färöarna för att konfrontera sitt förflutna. Gjord av Katrin Ottarsdóttir, öarnas enda kända filmregissör. Prisbelönad vid festivaler i Rouen, Rotterdam, Lübeck och Mannheim-Heidelberg. (1999)

TV 1000 20.00 /humor, kärlek

EDtv

Underhållande tv-satir om en man (Matthew McConaughey) som blir stjärna i en direktsänd dokusåpa dygnet runt. Så småningom revolterar han, för att få sin frihet, sitt liv, tillbaka. Många kända namn – Woody Harrelson, Jenna Elfman, Elizabeth Hurley – men mediakritiken är ganska förutsägbar och slutet lite väl gulligt. (1999)

Canal+ 21.05 /kärlek, humor

Hi-lo country

En västernfilm som utspelas på den amerikanska prärien strax efter andra världskriget. Woody Harrelson och Billy Crudup (”Almost famous”) är två cowboys som behärskar allt - utom sina känslor för det motsatta könet... Med Patricia Arquette och Penélope Cruz. (The Hi-Lo country, 1998)

TV 1000 Cinema 22.50 /kärlek

Gotcha! Pang! Pang! Du är död

En amerikansk actionkomedi om en collegestudent (”Cityakuten”-stjärnan Anthony Edwards) som träffar en förförisk äldre kvinna (Linda Fiorentino) som drar in honom i spionverksamhet i Östberlin. Föga trovärdig, men gjord med glimten i ögat och ganska underhållande. (Gotcha!, 1985.)

TV 3 0.15 /spänning, action, kärlek, humor

Kalla fötter

Amerikansk tv-komedi med Joely Fisher (tv-serien ”Ellen”), om en tandläkare med kärleksbekymmer. (Jitters, 1997.)

Z-TV 21.00 /humor, kärlek

Caracara

Hyfsat spännande kanadensisk tv-thriller om en ung kvinna (förra H & M-modellen Natasha Henstridge) som låter FBI låna hennes lägenhet för ett bevakningsuppdrag. Snart börjar hon ana att de har något helt annat för sig? Med Lauren Hutton och Jonathon Schaech. (The last witness, 1999.)

Canal+ Gul 21.20 /spänning, action

Gloria

Totalt poänglös nyinspelning av John Cassavetes (1929-1989) film med hustrun Gena Rowlands. Samma historia, men här är det en stel Sharon Stone som hjälper en ung grabb att fly från maffian. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning, kärlek

Prom night 2

Usel B-skräckis i high school-miljö. Har inget med första filmen, med Jamie Lee Curtis, att göra. (Hello Mary Lou: Prom night II, 1987.)

Kanal 5 2.20 /spänning, kärlek

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM