Oväntad roll för Will Smith

TV

Ett oväntat besök

En tidig och helt annorlunda filmroll för Will Smith, mer känd för komiska roller i filmer som ”Men in Black”, ”Wild wild West” och ”Independence Day”.

Filmen har verklighetsbakgrund och var först en pjäs av John Guare, spelad med stor framgång både i New York och Paris.

Historien utspelas till största delen i lyxig våning på Fifth Avenue i New York.

Där bor Flan och Ouisa (Donald Sutherland, Stockard Channing), stenrika konsthandlare.

Så ringer det på dörren. Utanför står en ung svart man med blodig skjorta. Han påstår att han är en god vän till deras barn och att han är son till skådespelaren Sidney Poitier. Han lyckas övertala dem att hjälpa honom, att ge honom en plats att sova på för natten.

Sedan är det ”kört” för dem. Den unge bluffmakaren nästlar sig snabbt in i deras liv?

Bra skådisar lyfter ett annars kanske lite väl pratigt drama. Framför kameran återfinns även Ian McKellen, Mary Beth Hurt, Bruce Davison och Heather Graham.

Kultfakta: Stockard Channing, Oscars-nominerad för sin roll, spelade den även på scenen på Broadway. (Six degrees of separation, 1993.)

SVT 1 21.30 /kärlek, spänning

En enkel plan

Mycket bra filmversion av Scott B. Smiths deckare.

Två bröder (Bill Paxton, Billy Bob Thornton), den enes hustru (Bridget Fonda) och en vän (Brent Briscoe) till dem, hittar fyra miljoner dollar i ett kraschat flygplan. Snart är de indragna i en ond spiral av kriminella händelser...

Spännande och insiktsfullt om hur girighet kan förändra människor och deras vänskap. (A simple plan, 1998.)

TV 1000 22.00 /spänning, kärlek

Sången till henne

En bagatellartad kärlekshistoria med Sickan Carlsson och operasångaren Martin Öhman (1887-1967).

Hon spelar Märta, en balettdansös på Operan, han är en gästspelande operastjärna som får alla att falla för honom så fort han tar ton.

Det gäller även Märta, som dock redan har en pojkvän, skådespelaren Arne (Åke Jensen), som i sin tur är livligt uppvaktad av en kollega (Lizzy Stein).

Alltihop ställs på sin spets när de fyra sammanstrålar på samma dansrestaurang...

Ivar Johanssons film är en bagatell, men kritikerna var på sin tid lite imponerade över hur han lyckades koka ihop en så pass hygglig historia på ”några sånger och en spik”.

Operasångaren Martin Öhman var bara med i två filmer, den här och ”Två man om en änka” (1933). Annars hade han internationella engagemang på bland annat Metropolitan i New York och i Berlin. (1934).

SVT 1 14.40 /kärlek, humor

Dödlig drift

Spännande svensk thriller om jakten på en seriemördare. Mikael Persbrandt övertygar i mördarrollen, Stefan Sauk väcker sympati som polisen med trasigt själsliv. Det uppväger vissa brister i intrigen. (1999)

TV 1000 6.00, TV 1000 Cinema 23.00 /spänning

Henry Fool

Hal Hartleys fascinerande och lätt provokativa historia om konst och framgång. Henry Fool (Thomas Jay Ryan) är kanske, kanske inte ett geni, han ändrar åtminstone livet för några människor i omgivningen, bland annat en sophämtare (James Urbaniak) och hans ständigt pilska syster (Parker Posey). (1997)

Canal+ Gul 14.05 /kärlek

Dorothy Dandridge

En mycket välgjord tv-film om Dorothy Dandridge (1923-1965), den första svarta skådespelerskan som blev Oscars-nominerad för bästa huvudroll i 1950-talets Hollywood. Ett rörigt kärleksliv och alkohol- och drogmissbruk bidrog till att hennes liv utanför rampljuset blev ett rörigt helvete. Filmen vann Emmy, bland annat för bästa skådespelerska, och för Halle Berry är det tveklöst hennes livs överlägset bästa roll. (Introducing Dorothy Dandridge, 1999.)

Canal+ 18.10 /kärlek

Änglars drömliv

Trovärdig och gripande fransk skildring av ett par 20-åriga tjejer i Lille och deras jakt på kärlek, sex, jobb? kort sagt: ett liv. Élodie Bouchez och Natacha Regnier delade skådespelarpriset i Cannes för sina insatser. (La Vie rêvée des anges, 1998.)

Canal+ 20.00 /kärlek

Med liv och lust

Michael Winterbottoms drama om några människor kring 30-strecket som bor i Belfast på Nordirland. För en gångs skull är konflikten mellan katoliker och protestanter inte det väsentliga, utan människornas liv vid sidan av; kärleken, sexlivet, karriären. Konflikter, relationer, dialog - allt känns väldigt äkta. Med Christopher Eccleston, Dervla Kirwan, Yves Attal och Julie Graham. (With or without you, 1999.)

Canal+ Gul 21.00 /kärlek, humor

Buffalo 66

Skådespelaren Vincent Gallos regidebut är en mycket personlig film, den innehåller vissa självbiografiska inslag. Gallo spelar en före detta brottsling som kidnappar en ung tjej (Christina Ricci) och tar med henne hem till sina knäppa föräldrar (Ben Gazzara, Anjelica Huston). Lars Norén i amerikansk white trash-miljö, ungefär. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /kärlek

Eyes wide shut

Stanley Kubricks (1928-1999) sista film, ett drama om sex, svartsjuka och fantasier, utspelas i New York och har Tom Cruise/Nicole Kidman i huvudrollerna. Bra skådespelare och en drömlik och lite ruggig stämning genom hela filmen, men inte det mästerverk man förväntar sig när Kubrick suttit i registolen. (1999)

Canal+ 21.50 /kärlek

Sufflösen

En norsk romantisk komedi med Hege Schøyen och Philip Zandén. Hon är sufflös på operan och lever i trist äktenskap, han är musikern som för in något spännande i hennes liv. Gulligt men lite väl förutsägbart. (Suffløsen, 1999.)

Canal+ Gul 17.50 /kärlek, humor

I´m gonna git you sucka

En bara halvrolig parodi på 1970-talets ”blaxploitation”-filmer, gjord av Keenan Ivory Wayans, som numera är ett ”hett” namn i branschen efter framgången med skräckparodin ”Scary movie”. (1988)

Z-TV 21.00 /humor

Prom night 3

Förutsägbar B-skräckis om en skönhetsdrottning som återvänder från graven för att hämnas på gamla skolkamrater. (Prom night 3: The Last kiss, 1989.)

Kanal 5 1.00 /spänning, kärlek

Highway to hell

Förutsägbar och mycket våldsam B-action, om en familj som terroriseras av bildårar. Med Christopher Lambert, Craig Sheffer och David Arquette. (The road killers, 1994.)

TV 6 21.00

Jan-Olov Andersson