Friends satsar på guld i Köpenhamn

”EUROVISION SONG CONTEST 2001”

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
TV

Runt 21.30 på lördag går svenska Friends upp på 40-metersscenen i danska nationalarenan Parken i Köpenhamn och sjunger sin ”Listen to your heartbeat” inför 38 000 i publiken och miljoner tv-tittare.

Lite smånervöst, eller?

– Njäe, lite. Men det blir bara en kick att det är så mycket folk, säger Kristian Hermanson, 30, sångare och gitarrist i Friends.

”EUROVISION SONG CONTEST 2001”

SVT 1 LÖRDAG

Mycket Friends nu, Kristian. Men läget är stabilt?

– Ja, det är det (skratt)? Men det blev mycket.

– I januari spelar man väldigt lite för att folk har gjort slut på pengarna till jul och nyår. Då hade vi semester. Sen gjorde vi förarbetet för Melodifestivalen i februari, så vi spelade mycket lite och fick in dåligt med pengar, om man säger.

– Så vi tänkte att vi bokar mycket i april. Sen gick vi och vann. Och det var ju i och för sig kul, men då blev det dubbelt så mycket, plus att det blev en tv-serie, plus att det blev en engelsk popplatta som skulle göras klar jättefort, signeringar, videon?

– Det är ju kul, men det är fruktansvärt mycket jobb.

Vad håller ni på med just nu?

– Just nu, as we speak, har vi faktiskt en ledig dag. Fast en del av oss tror jag håller på med plattan. Vi åker i omgångar till studion och gör olika pålägg.

Ingen risk att ni går in i väggen?

– Nej, vi får hoppas att det håller hela vägen ut (skratt)? Men det är för mycket, kan jag säga. Man får se det som att det är en kortare period.

– Sen oavsett hur det går i Danmark har vi en redan bokad turnésommar. I juli tror jag vi är lediga två dar. Och då är det dubbelspelningar en del dagar.

När åker ni till Köpenhamn?

– Man åker till Köpenhamn en vecka innan. Jag tror vi åker på söndagen. Det är mycket media och så som man ska ta i, repetitioner?

Hur förbereder ni er?

– Det blir koncentrerat på den veckan. Det är först då vi kan lägga allt bakom oss, skiva, tv-serie, spelningar och så. Så det är under veckan där nere som man mentalt kommer att förbereda sig, genom att vila så mycket man kan och? låten kör vi ju två gånger per kväll, så den sitter. Och vi gör lite småändringar i koreografin, för den engelska texten överensstämmer inte riktigt med den svenska.

– Sen ska vi nog försöka ha bara trevligt och roligt.

Några speciella ritualer i bandet före spelningar?

– Nej, faktiskt inte.

Ni går ut rätt tidigt, som sjua av de 23 som är med. Bra eller dåligt?

– Jag tror att det är jättebra. Jag har lyssnat på låtarna i rätt ordning, och jag har för mig att dom första låtarna är ganska lugna. Och Ryssland ligger före oss, och det är ett riktigt dåligt bidrag. Så när vår låt kommer blir det plötsligt en upptempolåt med en riktigt klatschig refräng. Den stack ut bland dom tio första, tycker jag.

– Efter tio kommer nästan bara upptempolåtar, och då blir man liksom lite trött på det också. Så det känns som att den ligger jättebra där den ligger.

Konkurrenterna?

– Det är nån kille som sjunger, jag tror det är Lettland, charmig, lite Jöback-typen, han fångar publiken. Sen dom traditionella länderna, dom som skriver musik på samma sätt som vi gör, Tyskland, Irland, England? England har en stark refräng, men låten är sådär.

– Dom skandinaviska bidragen tycker jag är bra. Danmark är en outsider. Dom kanske har svårt att vinna, men det är en charmig låt.

Enligt Aftonbladets Bjurman blir svensk-grekiska Antique svåra.

– Jag skulle komma till det. Dom har en ruggigt bra låt. Och det är ju inte Grekland alls över den. Den är en av dom modernaste grejerna i hela festivalen.

– Sen tror jag på vår låt. Den ligger bra i startfältet och den påminner om Charlotte Nilssons, samma stuk, som jag tror tilltalar folk i Europa. Den är en riktig schlager.

Ponera nu att ni vinner. Allt färdigt för stenhård satsning i Europa?

– Jag tror att vår platta inte står och faller med en vinst eller förlust. Den kommer att promotas ändå, och det finns intressenter redan nu. Så det kommer att jobbas på det oavsett. Sen är det självklart att vinner man öppnas det en tio femton dörrar extra?

OK. Vardag? Nästa spelning är i Kovland Folkets park onsdag 23 maj?

– Vi har faktiskt inplanerat en veckas semester från den 13 maj. Men det är klart, vinner vi så finns det ju mycket som talar för att den försvinner.

– Man får se lite yin yang där, det goda och det onda. Förlorar vi får vi semester, vinner vi har vi vunnit nånting roligt och det är jättekul för oss. Men några dagar får man kanske stänga av maskineriet efter det här.

Fakta Friends

Bengt Hörnemark