Vemodigt och gripande om kriget i Jugoslavien

Innan regnet faller

TV

Tiden är ingenting.

Vad lär vi av historien?

Inte mycket, om man ska tror det här gripande dramat som skildrar kriget i före detta Jugoslavien från oväntade vinklar. Gamla grannar och vänner ställs mot varandra, ja även inom samma släkt faller skotten, när hämnd ska krävas och stolthet styr.

Rade Serbedzija, Katrin Cartlidge, Grégoire Colin och Phyllida Law har de stora rollerna.

Filmen börjar utanför ett munkkloster i Makedonien, och stillheten skulle lika gärna kunna ligga flera hundra år tillbaka. Men nutiden och våldet gör sig påmint i en hätsk människojakt.

Filmen är delad i tre avsnitt, och mittpartiet för oss till London där en världsberömd krigsfotograf säljer prisbelönta bilder från sitt hemland.

Men han är trött på att bara iaktta, vill tillbaka till Balkan och vill tvinga sin älskarinna att följa med. Hon tvekar mellan den spänningen och ett inrutat engelskt vardagsliv.

Även till London når dock motsättningar mellan religioner och folkgrupper.

”Innan regnet faller” knyter ihop berättelserna där allt startade. Och filmens upplösning är så stark att den lyfter helheten, sätter in allt som kommit tidigare och gör en poäng av hur allt mänskligt upprepas. Hur vi ingenting lär.

En vacker och vemodig, rörande och gripande film. (Before the rain, 1994)

SVT 1 23.20

Scream 2

Nästan likadan, och lika bra, som den första. Neve Campbells rollfigur har flyttat men jagas igen av en mördare. Vem kan det vara? Även med David Arquette, Courteney Cox, Sarah Michelle Gellar, Jamie Kennedy och Elise Neal.

Det kom ytterligare en film, men nu känns det väl som om ”Scream”-serien skrikit färdigt. Det har kommit flera kopior och parodier. (1997)

ZTV 21.00

Stick

En av många medelmåttiga filmatiseringar av Elmore Leonards romaner. Filmen regisserades av Burt Reynolds som också spelar huvudrollen som den charmige småfifflaren Stick indragen i en härva i Florida. Candice Bergen, George Segal och Charles Durning har andra stora roller.

En som blev mycket inspirerad av Leonards böcker är regissören Quentin Tarantino. Han har själv berättat hur han snattade ”Stick” som tonåring.

Det konstiga med Elmore Leonards böcker är att de var så svåra att filma, trots att de har självspelande dialog och färdigskrivna scener. Ändå finns det över 20 filmatiserade Leonard, bäst tidiga västern som ”Hombre”. Det var först med ”Get Shorty” som en av Leonards senare böcker fick rätt stil på film. Typiskt nog var Tarantino inblandad. (1985)

TV 3 0.20