Vänner och brottslingar

Shooting fish

TV

Två unga män svindlar ihop förmögenhet på olika vis. Börjar underhållande, men slutet i gammal god matinéstil är nästan för lättvindigt.

Men den har en uppfriskande egensinnig brittisk stil som gör den sevärd.

Det är en sorts Robin Hood-historia för 1990-talet, som utspelas i London.

Hjältarna i ”Shooting fish” stjäl från de rika – och ger till sig själva!

Charmige amerikanen Dylan (Dan Futterman) och engelske datanörden Jez (Stuart Townsend) har en gemensam bakgrund: Båda är föräldralösa och har vuxit upp på barnhem.

De har också en gemensam dröm: Ett stort och fint hus på landet, ett riktigt hem, något de aldrig har haft. Men för det krävs det pengar. Mycket pengar.

”Shooting fish” är underhållande, och det är en omväxling att se en film som precis när man förväntar sig en sak, styr åt ett helt annat håll. För när Dylan och Jez slår sig samman med vackra studenten Georgie (Kate Beckinsale) blir inget riktigt som de har tänkt sig. Hon har sina egna skäl för att bli partner med dem

Beckinsale har vi bland annat sett i ”Cold Comfort Farm” och hon har stor roll i kommande ”Pearl Harbor”. (1997)

SVT 1 21.00

The Rich man’s wife

Halle Berry i olyckligt äktenskap. Både hon och maken är otrogna. Samtidigt vävs mystiska konspirationer kring en förmögenhet. Välgjord thriller som följer mönstren, men överraskar ibland.

Halle Berry har bland annat medverkat i första Familjen Flinta-filmen, ”Bulworth” och ”X-men”. (1997)

Kanal 5 22.00

Tid för hämnd

Den sista James Bond-filmen med Timothy Dalton som 007.

Han är ute för att hämnas privat, men naturligtvis är det ändå en bov som visar sig göra skada för mänskligheten. Så Bond kan mörda både privat och i yrket.

Den gamle uppfinnaren Q har en större roll än i alla andra Bondfilmer, vilket ger en del komiska scener men också trams.

Desmond Llewelyn som spelade Q dog 1999 och är ersatt av John Cleese i den kommande Bondfilmen.

Bondbruden spelas av Carey Lowell som väl inte haft någon lysande karriär efter den här filmen, men nu är gift med Richard Gere.

Benicio Del Toro har också en roll.

Efter ”Tid för hämnd” kom det längsta uppehållet någonsin i Bondserien. Det kändes som om tiden sprungit ifrån James Bond.

Filmvärlden hade fått nya actionhjältar. De påkostade trickeffekterna och stuntfesterna som gjorde Bondfilmerna speciella har överträffats många gånger om. Men Pierce Brosnan och ”Goldeneye” visade att det fanns liv i affärsidén fortfarande, och ”Tomorrow never dies” var en hygglig actionfilm. Nästa år är det dags igen. (Licence to kill, 1990)

TV 3 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM