Kärlek på krutfabriken

Kärlekens fyrverkeri

TV

Kinesiskt drama av He Ping, en gammaldags berättelse.

Många kinesiska filmer har sagans form, gör drama kring mänskliga relationer där tid och rum inte blir så viktiga. Här är det en rik flicka som leder familjens krutfabrik, uppfostrad till man och tvingad att förtrycka sin kvinnlighet.

När en ny målare anställs tänds en glimt i hennes ögon. De heta känslorna är mer explosiva än något annat på krutfabriken, och många vill stoppa henne och den stolte konstnären.

Filmen utspelas under tidigt 1900-tal, i en brytningstid mellan gammalt och nytt. Parets kärlek utmanar traditionerna och det är svårt för huvudpersonerna att stå emot olika sorters tryck.

Det blir mycket fram och tillbaka. Mycket älskar-älskar inte, och till sist mattas intresset något.

Men här finns minnesvärda bilder, och en originell final där alla trådar förs samman i en envig där man tävlar i fyrverkerikonsten.

Med floden som symbol och gräns mellan gammalt och nytt.

Lika evig som sagan. Med Jing Ning och Wu Gang i rollerna som kärleksparet. (Pao da shuang deng, 1993)

SVT 2 21.15

China moon

Hyfsad spänning kring förbjuden kärlek när småstadspolisen Ed Harris blir förälskad i Madeleine Stowe, vars brutale make Charles Dance han utreder. Välgjord och överraskande, påminner en del om ”Het puls” och utspelas likt den i Florida.

Fick inte svensk biopremiär förrän 1995.

Benicio Del Toro är också bra, som Ed Harris nye partner. Del Toro har gjort många bra roller, och fick en Oscar i mars för ”Traffic”.

Ed Harris (född 1950) är alltid trovärdig, och vi har sett honom i många filmer. Som John Glenn i ”Det rätta virket” var han minnesvärd 1983, och sedan dess har han varit bra i ”Alamo Bay”, ”Avgrunden”, ”State of grace”, ”Glengarry Glen Ross”, ”Firman”, ”Apollo 13”, ”The Rock”, ”Truman show” och ”Vid din sida”.

Ed Harris regidebuterade förra året med en film om konstnären Jackson Pollock och spelade själv huvudrollen. Regissören John Bailey arbetade tidigare som filmfotograf, bland annat med ”American gigolo”. (1991)

TV 4 21.00

Jane Eyre

William Hurt är äldre godsägaren och Charlotte Gainsbourg den föräldralösa i mörkt romantiskt amerikanskt drama efter Charlotte Brontës roman. Välgjort och gripande.

De tre systrarna Brontë, Charlotte (1816–1855), Emily (1818–1848) och Anne (1820–1849), blev alla författare och de flesta böckerna hade nära anknytning till deras egen uppväxt.

Störst framgångar blev Charlottes ”Jane Eyre” och Emilys ”Svindlande höjder”.

”Jane Eyre” filmades första gången 1914 och har blivit både biofilm och tv-serie i olika omgångar. (1996)

TV 4 23.05

ARTIKELN HANDLAR OM