Arnolds första komedi

Twins

TV

Idén är kul: Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito är tvillingarna, skilda av labbet vid födseln. Eftersom dom inte exakt ser likadana ut blir det humor.

Det ger några bra skratt, men sedan finns det inte mycket mer handling. De ger sig ut på en gemensam jakt efter vilka som var deras föräldrar.

David Caruso är en av deras motståndare. Kelly Preston som spelar flickvännen Marnie är ute i riktiga världen gift med John Travolta.

”Twins” var den första komedin för Arnold Schwarzenegger, åtminstone den första med avsiktliga skratt. Innan dess hade han gjort muskelbyggarkarriär och actionfilmer som ”Conan barbaren”.

Men ”Terminator” var ett lyft, och när han breddade sig med humor fick han fler och mer intressanta filmroller.

I mitten av 1990-talet dalade dock filmkarriären igen och på senare år har hans filmer mest floppat.

Senast färskräckliga ”End of days” och medelmåttiga ”The 6th day” som nyligen släpptes på video.

Nu ska han göra uppföljare till tidigare succéer. Både en tredje ”Terminator” och en andra ”True lies” lär vara på gång för premiärer nästa år. (1988)

TV 3 21.00

Hilary & Jackie

Verklighetsbaserad historia om cello-geniet Jacqueline Du Pré och hennes storasyster.

Om vänskap och rivalitet, om att välja musik och ensamhet eller familjeliv. Och om en svår sjukdom. Mycket välspelat av Emily Watson och Rachel Griffiths. (1998)

Canal+ 14.05

Stöten

Svensk thriller med Gunnar Hellström som misslyckad brottsling.

Han, Tor Isedal, Nils Hallberg och Curt Masreliez spelar fyra kriminella män som först rånar en spelhåla, för att få kapital, så att de sedan ska kunna genomföra en storkupp mot Täby galoppbana.

Men mycket hinner hända innan den kuppen genomförs.

Gunnar Hellströms rollfigur hinner bli kär i en kvinna (Maude Adelson). Och de fyra männen börjar bli osams med varandra.

Hasse Ekman regisserade, men mottagandet för filmen var ljummet. Någon tyckte att filmen var ett bevis för att han hade stagnerat som regissör. Andra blev upprörda över våldet, som vi inte blir lika omskakade av idag.

Kultfakta: Gösta Ekman var regiassistent. Och en av Sveriges ledande filmproducenter i dag – Christer Abrahamsen – var rekvisitör och scripta. (1961)

SVT 1 14.30