Från olika klasser

En brud för mycket

TV

Underhållande kärlekskomedi med Dudley Moore och Liza Minnelli.

Han spelar Arthur, en stenrik playboy som aldrig behövt arbeta en dag i sitt liv.

Hans liv skulle vara i totalt kaos om inte hans butler (John Gielgud, Oscarsvinnare) höll ordning på honom.

För att få ärva familjeförmögenheten måste han dock ingå äktenskap med en välbärgad men lite präktig kvinna (Jill Eikenberry).

Det kör ihop sig rejält när Arthur i stället blir förälskad i en servitris från arbetarklassen...

Rollerna är som klippta och skurna för Dudley Moore och Liza Minnelli. Och Gielgud, legendarisk engelsk teaterskådespelare som lyfter birollen som butler.

Filmens ledmotiv, med melodi av Burt Bacharach, blev också en hit, sjungen av Christopher Cross. Den heter ”Arthurs theme” och refrängen går ”When you get caught between the moon and New York City”. Oscar för bästa sång blev det. (Arthur, 1981)

SVT 1 14.25

Vänskap på Spitfire Grill

Flickan Percy (Alison Elliott) kommer från anstalt till liten håla i Maine och det tar ett tag att komma in i gemenskapen. Sedan blir det desto gulligare möten mellan generationerna.

Men här finns intrigtrådar som både känns klyschiga och slitna och helt osannolika. Bra skådespelare gör dock att det går att se på.

Den äldre kaféägaren, Hannah Ferguson, som tar sig an nykomlingen, men sedan blir skadad, spelas av Ellen Burstyn som gjort många minnesvärda filmroller. Ända sedan ”Sista föreställningen”, ”Exorcisten” och ”Alice bor inte här längre”. Hon var Oscarsnominerad i år för ”Requiem for a dream” som ännu inte haft svensk premiär. (The Spitfire Grill, 1996)

SVT 1 21.30

Love & a .45

Vi såg den först på

Stockholms filmfestival, en typisk festivalhistoria.

Tarantino-doftande våld och svart humor när ungt par brottslingar flyr efter mord.

En sorts Bonny & Clyde-variant i en ålder när många vill bli tv-kändisar. Peter Fonda har en mindre roll som Starlenes pappa. Renée Zellweger har den kvinnliga huvudrollen som Starlene, och när den här filmen kom var hon en okänd skådespelare. Men sedan hade ”Jerry Maguire” premiär och fler lade märke till henne.

Hon har varit bra i ”One true thing”, ”Nurse Betty”, ”Mina jag och Irene” samt nu senast ”Bridget Jones dagbok” som har svensk biopremiär 18 juli. (1994)

TV 6 21.00