Gere bäst som ärkesvin

TV

Internal affairs – Misstänkta förbindelser

En av Richard Geres allra bästa roller.

Och filmen är en spännande och erotiskt laddad thriller, om en korrumperad polis som har en sällsynt förmåga att manipulera sin omgivning, såväl män som kvinnor.

Den egentliga huvudrollen har Andy Garcia som Raymond Avila, en Los Angeles-polis som jobbar på Internal affairs, avdelningen för interna utredningar.

Egentligen jobbar han och kollegan (Laurie Metcalf) på att försöka avslöja en ung polis (William Baldwin) med hetsigt temperament och problem med missbruk

Det är då de får napp på en ”större fisk” när det gäller att missbruka sin roll som polis; Dennis Peck (Gere) är en veteran i kåren som har skapat sina egna lager, både på jobbet och i privatlivet.

Han anses vara en framgångsrik polis – åtminstone av dem som inte ifrågasätter hans allt annat än lagliga metoder för att sätta dit folk.

Och han omger sig med massor av kvinnor och har hela nio barn tillsammans med dem.

När han börjar ana att poliserna på Internal affairs är ute efter honom, ställer han själv in siktet på Raymond Avila hustru (Nancy Travis)?

Denna spännande historia berättar Mike Figgis (”Farväl Las Vegas”, ”One night stand”) med högt tempo och fräckt bildspråk.

Och Gere har, som sagt var, sällan varit bättre än som detta ärkesvin. (Internal affairs, 1990.)

Kanal 5 21.00 /spänning, action, kärlek

Freaks

En av alla tiders märkligaste filmer.

Gjord av Tod Browning (1882-1962), mest känd för första Dracula-filmen (1931). Ett drama om ”missfoster” på en cirkus, hur de utnyttjas av grymma och cyniska människor, bland andra en förförisk trapetsartist (Olga Baclanova) och hur de till sist revolterar mot dem.

Det unika är att de flesta av rollerna spelas av gravt missbildade människor, en samling vars like knappast skådats på film. I Sverige blev filmen totalförbjuden. (1932)

TCM 3.05 /kärlek, spänning, humor

Sweet nothing

Ett starkt drama om en ung man som går ned sig i knarkträsket.

Huvudrollen spelas av Michael Imperioli, nu mer känd som Christopher i hyllade tv-serien ”Sopranos”.

Tidigare hade han mest gjort småroller i rätt många kända filmer. Det var bland annat han som spelade den unga hantlangaren åt maffian som Joe Pesci skjuter i foten i Martin Scorsese-filmen ”Maffiabröder”.

Här spelar han Angel, som i filmens inledning firar att han och hustrun (Mira Sorvino) just har fått sitt andra barn.

Han gör det genom att röka crack för första gången i sitt liv.

Det dröjer inte länge förrän han är beroende. Förrän jakten på droger allt mer tar över hans liv. Förrän han är på väg att sumpa allt, inklusiven sin familj.

En gripande berättelse som, utan att servera moralkakor, visar hur snabbt och lätt det är att bli beroende av droger. (1996)

SVT 1 23.20 /kärlek, budskap

Generalen

John Boormans spännande drama om en gangsters uppgång och fall. Historien har verklighetsbakgrund, Martin Cahill (Brendan Gleeson) mördades av IRA 1994 då han begick misstaget att även blanda sig i politiken i landet. Fram till dess hade han varit mytomspunnen som en slags Robin Hood som stal från de rika – och gav till sig själv! (The general, 1998.)

Canal+ 18.00 /spänning, kärlek

Go

Mycket underhållande skildring av några ungdomars trassliga liv, i Los Angeles och Las Vegas. Doug Liman har lånat berättarstilen från Tarantinos värld, med upprepningar av scener ur olika vinklar och med bipersoner som plötsligt blir huvudpersoner. Högt tempo, fräckt och sexigt, med Sarah Polley, Taye Diggs, Jay Mohr och ”Dawson´s Creek”-stjärnan Katie Holmes. (1999)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, humor, kärlek

Buena Vista Social Club

Wim Wenders är numera bättre som dokumentär- än spelfilmsregissör. Det här är en mycket välgjord skildring av de kubanska och i vissa fall helt bortglömda veteranmusiker, som under Ry Cooders ledning gjorde en av 1990-talets mest oväntade succéplattor. (1999)

Canal+ 21.30 /kärlek

Sex lektioner i kärlek

Amerikanskt drama om förhållanden i olika åldrar. Hyfsat manus, lyfts av lysande skådespelare: Sean Connery, Gena Rowlands, Angelina Jolie, Madeleine Stowe, Gillian Anderson, Jay Mohr, Anthony Edwards och Ryan Phillippe. (Playing by heart, 1998.)

Canal+ Gul 19.30 /kärlek

Best laid plans

Två gamla skolkamrater (Allessandro Nivola, Josh Brolin) möter en ung kvinna (Reese Witherspoon). Alla blir fulla, hon hotar anmäla en av dem för våldtäkt. Den femtioelfte varianten av ”Pulp fiction” har bra skådisar och bjuder på ett par rejäla blåsningar i intrigen. (1999)

Canal+ 20.00 /kärlek, spänning

Fear

En slags ”Farlig förbindelse”, fast om och för tonåringar. Reese Witherspoon spelar tonårsdottern som blir kär i en sexgalen psykopat (Mark Wahlberg). Spännande och ganska sexigt. Med Amy Brenneman och William L. Petersen som tjejens föräldrar och Alyssa Milano (tv-serien ”Förhäxad”) som bästa väninnan. (1996)

TV 6 21.00 /spänning, kärlek

La Bamba

Lou Diamond Phillips fick sitt genombrott som Ritchie Valens, den mexikanske rocksångaren som blev stjärna 1958, blott 17 år gammal. Året efter dog han i samma flygolycka som Buddy Holly. Gripande, trots många Hollywoodklichéer. Los Lobos svarar för musiken. (1987)

Z-TV 21.00 /kärlek

Serenades

Ett gripande australiskt kärleksdrama. Jalil (Alice Young) har en mamma som är aborigin (australisk urinvånare) och en pappa som är afghansk muslim. När hon hittar kärleken, hotar hennes kulturella bakgrund att hindra henne från att få den hon älskar? (2000)

Canal+ Gul 21.30 /kärlek, budskap

American movie

En underhållande och samtidigt lite tragikomisk dokumentärfilm om en 30-årig amerikan och hans kamp för att få göra en film. Vann stora jurypriset vid filmfestivalen i Sundance. (American movie: The making of Northwestern, 1999.)

TV 1000 Cinema 23.00 /kärlek

Kolonin

En förutsägbar tv-thriller, om en familj som flyttar från kriminaliteten i innerstaden till ett område med egen säkerhetsstyrka och avancerade larmsystem. Men ondskan finns även innanför murarna... Med John Ritter. (The colony, 1996.)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

American ninja 2

Våldsam och tjatig action med Michael Dudikoff (American ninja 2: The Confrontation, 1987).

Kanal 5 1.25 /spänning, action

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM