Actionfylld Shakespeare-film

TV

Richard III

En av senare års bästa Shakespeare-filmer.

Men inledningen känns nästan mer som ”Die hard”.

Action och skräck, mitt i kriget. Titelpersonen stormar in i fiendens högkvarter med gasmask, letar upp kungen och avrättar honom innan han drar av masken och vi för första gången får se honom. Filmtiteln dånar in som exploderande minor.

Det är alltså Shakespeare, men nästan inte ett ord sägs de första minuterna. Det är en mycket filmisk version, som behåller dialogen från pjäsen men omplacerar den i en annan tid, 1930-talet, med ett påhittat, men trovärdigt, fascistiskt maktövertagande i England.

Ian McKellen i huvudrollen är strålande. Han har också skrivit manus efter att ha spelat pjäsen i flera år och har tillsammans med regissören Richard Loncraine byggt upp minnesvärda scener där bilden lyser minst lika starkt som poetens ord.

Massor av bra skådespelare: Maggie Smith, Nigel Hawthorne, Jim Broadbent, Kristin Scott Thomas, Robert Downey, Jr och Annette Bening som drottningen som ser sin familj gå under när hennes svåger intrigerar för att ta makten.

Det här är Shakespeare långt från museer och torra framföranden. ”Richard III” har puls och nerv, en energi som gör åskådaren andfådd. När huvudpersonen under slutstriderna skriker den klassiska repliken ”En häst, en häst, mitt kungarike för en häst” så kommer också den helt naturligt. (1995)

SVT 2 21.15 /spänning, action, kärlek

Stjärnsystrar

En både sorglig och rörande barnfilm av Tobias Falk (tv-serien ”Barnen på Luna”).

Handlar om tre åttaåriga flickor, tre liv och öden som möter varandra av en slump. Utspelas vintertid i Kiruna och har både duktiga barnskådespelare och etablerade namn som Tintin Anderzon och Mona Malm i vuxenrollerna. (1999)

TV 1000 Cinema 13.00 /kärlek

Två dagar i L.A.

En av de bättre ”Pulp fiction”-kopiorna.

En smart och sexig thriller som utspelas bland småskojare i Los Angeles. Bra skådisar som Danny Aiello, James Spader, Eric Stoltz, Teri Hatcher och Charlize Theron (”Ciderhusreglerna”) i sin genombrottsroll, som norska (!) Helga.

Hon och Hatcher har en härligt våldsam slagsmålsscen med varandra. (2 days in the valley, 1996.)

TV 3 22.55 /kärlek, spänning

Vän i nöd

Välgjort tv-drama med Sissy Spacek och David Strathairn. Hon spelar hans gamla ungdomskärlek. När han - en Vietnam-veteran som hamnat i dödscellen för mord - nu ska avrättas, riskerar hon allt, inklusive sin familj, för att rentvå honom. (Beyond the call, 1996.)

TV 3 3.30 /kärlek, spänning

Sidbyte

Ett par (David Alan Grier, Vivica A. Fox) på väg att skiljas får hjälp att lappa ihop förhållandet när deras barn på ett magiskt sätt ”byter själar” med föräldrarna. Ett allvarligt ämne, tacklat på ett lättsamt sätt. (A saintly switch, 1999.)

TV 3 17.00 /kärlek, humor

Tjejen som inte ville gifta sig

En förutsägbar och seg romantisk komedi om två manusförfattare (Goldie Hawn, Burt Reynolds) vars karriärer och kärleksliv stagnerar när han friar till henne. (Best friends, 1982.)

Kanal 5 17.55 /kärlek, humor

Två skall man vara

Två lika-som-bär-flickor (tvillingarna Ashley och Mary-Kate Olsen) försöker para ihop två vuxna (Kirstie Alley, Steve Guttenberg). Kul för barn, kanske, för larvigt för vuxna. (It takes two, 1995.)

TV 4 21.00 /humor, kärlek

Förväxlade babysar

Amerikanskt tv-drama om två babysar som förväxlas på BB. Med Melissa Gilbert och Rosanna Arquette som förtvivlade mammor. (Two babies: Switched at birth, 1999.)

Kanal 5 21.00 /kärlek

Desperate measures

Hyfsad action om en ung kvinna (Nicolette Krebitz) med baby som hamnar i klorna på ett rikt Kalifornien-par som gör vad som helst för att få ett barn. (1995)

TV 6 21.00 /spänning, kärlek

Out of control

Hyfsad B-thriller om en hänsynslös kvinna (Sean Young) som lurar en maffiaboss på en miljon dollar. (1997)

Kanal 5 22.40 /spänning, kärlek

McBain

Förutsägbar amerikansk standardaction, om legosoldater som ska störta en diktator i Sydamerika. Med Christopher Walken och Maria Conchita Alonso, från ”En ryss i New York”. (1991)

Z-TV 22.45 /spänning, action

American citizen

Amerikansk-israeliskt drama om vänskapen mellan en amerikansk basketspelare och en israelisk journalist. Med Michael Peterson och Etchu Avital. Hette ”En amerikan i Israel” när den visades på SVT för några år sedan. (Ezrah Amerikai, 1992.)

TV 4 23.10 /kärlek

Det kom en man tillbaka

En av tre filmer som Peter Fonda regisserade på 1970-talet, ingen av dem särskilt lyckad. En pretentiös västern där Fonda spelar en man som återvänder till sin farm och hustru efter några år på drift. (The hired hand, 1971.)

TV 3 1.50 /kärlek

Familjen Robinson

Töntig tv-komedi om en amerikansk familj som under semestern först hamnar i piraters våld, sedan blir skeppsbrutna på en öde ö. Med Sarah Michelle Gellar (tv-serien ”Buffy – en vampyrjägare”) som familjens dotter. (Beverly Hills family Robinson, 1997.)

Z-TV 21.00 /humor, kärlek, spänning

Ishtar

Ett av Hollywoods största komedifiaskon. Dustin Hoffman/Warren Beatty spelar två obegåvade sångare som hamnar i internationella förvecklingar i Marocko. Med Isabelle Adjani, Charles Grodin och ett mycket tunt manus av regissören Elaine May. (1987)

TV 3 11.05 /humor

Värsta gänget 3

Stentrist uppföljare om det usla basebollaget som mot alla odds ändå vinner sina matcher. Med Corbin Bernsen, Dennis Haysbert och Scott Bakula. (Major league III: BAck to the minors, 1998.)

TV 3 21.00 /humor, spänning

Uppdraget

Trist framtidsaction i samma stil som ”Flykten från New York” – fast mycket sämre. Med Roddy Piper som en polis som hamnar i knipa. (Jungleground, 1995.)

Kanal 5 0.25 /spänning, action

Jan-Olov Andersson