”Matrix”-regissörerna gör lesbisk thriller

TV

Bound

Debutfilmen för bröderna Andy och Larry Wachowski, mer kända för framtidsthrillern ”Matrix”.

Den här filmen fick de säkert pengar till för att framgångarna för ”Pulp fiction” inte lämnade Hollywood någon ro. Filmbolagen har sedan dess spottat ur sig mer eller, oftast, mindre framgångsrika filmer i samma anda.

”Bound” är ett av få positiva undantag.

En film som inte är ett dugg realistisk, utan fullt medvetet snarare leker med hela filmgenren.

Joel och Ethan Coens, Martin Scorseses och Quentin Tarantinos filmer har nog varit de främsta inspirationskällorna för bröderna Wachowskis stilsäkra film.

Det handlar om två kvinnor - tuffa Corky (Gina Gershon), just frisläppt från fängelset, och vampiga Violet (Jennifer Tilly), älskarinna till en maffiamedlem - som bestämmer sig för att blåsa maffian på två miljoner dollar.

Det som skiljer ”Bound” är dess kärlekshistoria. Corky och Violet blir ett par redan i inledningen av filmen och det som sedan driver intrigen framåt är frågan om hur stark deras kärlek är. Tänker de ”bara” blåsa maffian, eller ska de också försöka lura varandra?

Som lesbisk kärlekshistoria, är det knappast mer trovärdigt än Sharon Stones och Leilani Sarelles romans i ”Basic instinct”. Men förförelse- och kärleksscenerna mellan Gerson och Tilly är ovanligt heta och rakt-på-sak.

Annars finns här allt man förväntar sig av en sådan här film noir-pastisch: mord, svek, sex, en kvick dialog och oväntade turer i intrigen.

Kultfakta: Bröderna Wachowskis debut i Hollywood över huvud taget var som manusförfattare till ”Dödligt möte” (1995), den usla thrillern med Sylvester Stallone och Antonio Banderas. (1996)

TV 4 21.00 /spänning, kärlek

Asterix och Obelix möter Caesar

Påkostad fransk filmkomedi om de populära tecknade seriefigurerna.

Välgjort och underhållande om Asterix och Obelix som slåss mot romerska soldater. Kul specialeffekter och bra skådisar; Gérard Depardieu, Christian Clavier, Roberto Benigni och supermodellen Laetitia Casta.

En uppföljare är under inspelning, med nya italienska stjärnskottet Moncia Belluci i den kvinnliga huvudrollen. (Astérix et Obélix contre César, 1999.)

Canal+ Gul 19.30 /spänning, humor

Den nakna pistolen 2

Andra filmen med Leslie Nielsen som världens mest korkade polis, Frank Drebin.

Priscilla Presley, George Kennedy och O.J. Simpson har varit med i samtliga filmer. Åtminstone när det gäller Simpson, som spelar polisen Nordberg (!), lär det väl inte bli några fler filmer över huvud taget efter den beryktade rättegången, där han visserligen friades, men var starkt misstänkt för att ha mördat sin ex-fru och en vän till henne. (The naked gun 2: The smell of fear, 1991.)

Kanal 5 20.00 /humor, kärlek

Åtalad

Spännande tv-drama med verklighetsbakgrund, om mediacirkusen kring en rättegång gällande sexuella övergrepp mot barn. Med James Woods, Mercedes Ruehl, Henry Thomas och Lolita Davidovich. (Indictment: The McMartin trial, 1995.)

Kanal 5 2.40 /spänning, kärlek

Sliding doors

Underhållande kärlekskomedi med Gwyneth Paltrow. Skildrar hennes liv på jobbet och privat i London i två parallella världar: om hon hinner med sitt vanliga tunnelbanetåg och om hon missar det. Snyggt och smart gjord. Med John Hannah, John Lynch och Jeanne Tripplehorn. (1998)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, humor

Lumumba

Ett franskt drama med verklighetsbakgrund. Handlar om hur Kongos förste president Patrice Lumumba (Eriq Ebonouaney) befriade sitt land från kolonialmakten Belgien – för att sedan själv bli mördad. (2000)

Canal+ Gul 17.40 /spänning, budskap

Regnmakaren

Francis Ford Coppolas välgjorda filmversion av John Grishams bästsäljare, om små och stora advokater som försöker roffa åt sig så mycket pengar som möjligt av varandra och försäkringsbolagen. Bra skådisar: Matt Damon, Danny DeVito, Jon Voigt, Claire Danes och Mickey Rourke. (The rainmaker, 1997)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

Pecker

John Waters (”Hairspray”, ”Cry-Baby”, ”Cecil B. Demented”) svarta komedi om en ung man (Edward Furlong, från ”Terminator 2”) i Baltimore vars amatörbilder upptäcks av konstbranschen i New York, där han gör stor succé. Med Lili Taylor och Christina Ricci. (1998)

Canal+ Gul 21.20 /humor, kärlek

En djävulsk romans

En kärlekshistoria som bygger löst på samma 1700-talsförlaga som kända filmerna ”Farligt begär” och ”Valmont”. Här har historien flyttats till nutid och amerikansk ungdoms- och skolmiljö. Fungerar hyggligt, tack vare duktiga skådespelare: Reese Witherspoon, Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar och Selma Blair. (Cruel intentions, 1999.)

TV 1000 22.00 /kärlek

Eyes wide shut

Stanley Kubricks (1928-1999) sista film, ett drama om sex, svartsjuka och fantasier, utspelas i New York och har Tom Cruise/Nicole Kidman i huvudrollerna. Bra skådespelare och en drömlik och lite ruggig stämning genom hela filmen, men inte det mästerverk man förväntar sig när Kubrick suttit i registolen. (1999)

Canal+ Gul 0.15 /kärlek

Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mej själv

Lasse Brandeby, Hans Wiktorsson, Anki Rahlskog, Ulla Skoog och Med Reventberg i en komedi som både skildrar Kurt Olssons och Göteborgs utveckling, från 1940-talet till nutid. Kul ibland, men som helhet gör sig ”Kurtan” bättre i tv-formatet. (1990)

SVT 1 15.25 /humor, kärlek

Oss torpeder emellan

En bara halvlyckad kriminalkomedi, en mord- och förväxlingskarusell som utspelas i Montreal i Kanada. Ojämnt skådespeleri av Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette och duktiga nykomlingen Amanda Peet. (The whole nine yards, 2000.)

TV 1000 Cinema 19.00 /humor, kärlek, spänning

Hjärtats hemlighet

Amerikanskt tv-drama med Terry Farrell. Hon spelar en adopterad kvinna som i jakten på sitt förflutna, upptäcker oväntade saker? (Reasons of the heart, 1996.)

Z-TV 21.00 /kärlek, spänning

Ett lyckat mord

Amerikansk tv-thriller, om mystiska dödsfall på ett sjukhus. Polisens enda ledtråd är en hemlighetsfull sjuksköterska (Kate Lynch). (Prescription for murder, 1987.)

Kanal 5 1.00 /spänning

Mad dogs and Englishmen

Trist brittisk thriller om ett mc-bud (C. Thomas Howell) och en drogmissbrukande överklassflicka (Elizabeth Hurley). (1995)

TV 6 21.00 /spänning, kärlek

Star Wars: Episod 1 – Det mörka hotet

Fjärde filmen i George Lucas rymdsaga är egentligen den första berättelsen, den som skildrar Anakin Skywalker som ung. Larvig intrig, pinsamt töntiga repliker, jobbiga nya rollfigurer som Jar Jar Binks? det här är den klart sämsta filmen i serien, trots några rätt häftiga effekter. Med Liam Neeson, Ewan McGregor och Pernilla August. (Star Wars: Episode 1 - The phantom menace, 1999.)

Canal+ 22.00 /spänning, action, humor, kärlek

Steg för steg

En sentimental kärlekshistoria, om en medelålders kvinna (Lily Tomlin) som trånar efter en yngre man (John Travolta). En totalflopp för Travolta, efter genombrottet strax innan med ”Saturday night fever” och ”Grease”. (Moment by moment, 1978.)

TV 3 2.45 /kärlek

Jan-Olov Andersson