Pappa med barn på bygden

TV

Ungkarlspappan

Underhållande svensk komedi med Olof Winnerstrand (1875– 1956) som en greve som på ålderns höst vill göra upp med sitt förflutna.

Han känner sig ensam där han sitter och på sitt fädernegods. I ungdomen förde han ett rätt vilt liv utomlands som militärattaché. Han har fyra barn, med fyra olika kvinnor, men trots att han hela tiden har stöttat dem ekonomiskt, har han ingen kontakt med dem längre.

Nu ska det bli ändring på det. Han kallar hem de fyra barnen – men inget blir förstås som han har tänkt sig?

Historien bygger ursprungligen på en pjäs av Edward Childs Carpenter (1871–1950), som hade premiär i New York 1928.

Tre år senare gjorde Hollywood film av historien, två år senare blev den film igen, i Tyskland.

Regissören Gustaf Molander (1888–1973) var när det gäller just den här filmen inspirerad av Ernst Lubitsch (1892–1947), en av Hollywoods genom tiderna främsta komediregissörer.

– Jag vill försöka skapa en svensk motsvarighet till Lubitschs eleganta och spirituella komedier, vilkas både form och ämnesval jag betraktar som mycket lyckligt, sa Molander i en Aftonbladet-

intervju. (1935)

SVT1 14.25

Ellinors bröllop

Svenskt kärleksdrama. Två vänner från tonåren återförenas när hon ska gifta sig. Han har aldrig glömt henne så nu måste han handla snabbt...

Henry Meyers film är ojämn, stundtals lite ologisk, men Jonas Malmsjö och Fanny Risberg har talang för att bli riktigt stora.

Med Ivan M Petersson (tv-serien ”Brottsvåg”), Ewa Fröling, Allan Svensson, Alexandra Rapaport, Melinda Kinnaman och Mikael Persbrandt. (1996)

TV1000 Cinema 9.00

Med eller utan killar

En underhållande road- movie om tre kvinnor på resa genom USA.

Blyga Robin (Mary- Louise Parker) har lämnat en karriär som framgångsrik fastighetsmäklare för att göra om en resa hon gjorde som liten. Hon vill gärna ha någon mer med sig i bilen.

Via annons möter hon Jane (Whoopi Goldberg) som vill till Los Angeles för att blåsa liv i sin misslyckade musikkarriär.

Och längs vägen möter de Holly (Drew Barrymore), som flyr från en pojkvän som misshandlar henne. Tre kvinnor i en bil – men det är knappt alla deras problem ryms i en enda film.

Tack vare de skickliga skådespelerskorna sugs man ändå in i berättelsen.

Allra bäst är det när Matthew McConaughey dyker upp i en färgstark biroll, som en polis som har en kort affär med Holly. (Boys on the side, 1995)

Kanal 5 21.00

Med liv och lust

Michael Winterbottoms drama om några människor kring 30-strecket som bor i Belfast på Nordirland. För en gångs skull är konflikten mellan katoliker och protestanter inte det väsentliga, utan människornas liv vid sidan av. (With or without you, 1999)

Canal+ Gul 16.30

Vild ungdom

Marlon Brando leder ett mc-gäng som terroriserar en amerikansk småstad. Kontroversiell på sin tid för gängets tuffa attityd och vulgära språkbruk. I dag framstår filmens ”värstinggäng” nästan som scouter. (The Wild one, 1954)

TV 1000 18.00

TV 1000 Cinema 5.40

Flawless

Ett annorlunda drama om två människor i New York. Robert De Niro är en grinig säkerhetsvakt som hatar sina homosexuella grannar. Efter en olycka får han svårt att prata och lär sig att sångträning kan hjälpa. Med Philip Seymour Hoffman. (1999)

TV1000 Cinema 19.00

What rats won’t do

En charmig komedi om några advokater. Natasha McElhone är förlovad med en tråkmåns, men i domstolarna kämpar hon mot en charmig kollega som hon motvilligt dras till. (1998)

TV 1000 20.00

Eye of the beholder

En blandning av udda roadmovie och mystisk thriller. Ewan McGregor är en sorts deckare som skuggar en kvinna (Ashley Judd) och upptäcker att hon mördar män. Vad ska han göra? (1999)

TV1000 Cinema 21.00

Generalens dotter

En välgjord och hyfsat spännande thriller som utspelas på en militärbas i den amerikanska Södern. John Travolta är brottsutredaren som blir fiende med alla. (The General’s daughter, 1999)

Canal+ Gul 21.20

Dödlig åtrå

”Beverly Hills, 90210”-stjärnan Tori Spelling i ett tv-drama, om tjejen som faller för en kille (Ivan Sergei) med ett skumt förflutet. Todd Caldecott (Mother, may I sleep with danger?, 1996)

TV3 21.00

Jan-Olov Andersson