Skildring av folkhemmet

TV

Karl Fredrik regerar

En lämplig film att visa så här några veckor efter första maj.

För det handlar mycket om socialdemokratisk historia, med Sigurd Wallén (1884–1947) – stataren som gör politisk karriär. En karriär som handlar mer om försoning och ansvar, än om revolution.

Det börjar på godset Björnhammar, där lantarbetaren Karl-Fredrik Pettersson (Wallén) vill bilda fackförening för att organisera kamraterna. Han blir avskedad och får flytta. I fortsättningen har Karl Fredrik blivit i 60-årsåldern och gör politisk karriär. Hans socialdemokrater bildar regering. Hans dotter är radikal journalist, men träffar en överklassyngling hon faller för.

Dagmar Ebbesen (1891–1954) spelar hushållerskan som får lösa problemen med kärvt förnuft.

Regissören och manusförfattaren Gustaf Edgren (1895–1954) fick idén att berätta om arbetarrörelsens framväxt redan på 1920-talet. Han samarbetade senare med värmländske riksdagsmannen John Sandén.

När filmen kom var både kritiken av nazister och kommunister dagsaktuella frågor. Statarsystemet fanns kvar. En skildring av det socialistiska folkhemmet, så som det formulerades av Per Albin Hansson. Han var för övrigt på premiären och applåderade.

Kultfakta: I filmen ingår en scen där huvudpersonen efter ett tal på arbetarkommunens möte, avtackas för detta tal. Enligt somliga skulle tacktalaren vara den unge Gunnar Sträng, senare legendarisk finansminister. Men han förnekade alltid att det var han som var med i filmen. (1934)

SVT 1 14.30

Felicias resa

En originell blandning av drama och thriller, av Atom Egoyan (Ljuva morgondag, Exotica).

Handlar om en ung tjej (då 19-åriga fyndet Elaine Cassidy) som reser från Irland till den engelska industristaden Birmingham på jakt efter pojkvännen (Peter McDonald), som bara övergav henne och sedan inte har hört av sig. Samtidigt gör hon en slags mental resa in i en skrämmande värld när hon lär känna Hilditch (Bob Hoskins), en medelålders man som döljer något hemskt bakom den vänliga fasaden. (Felicia’s journey, 1999)

TV 1000 Cinema 13.10

Junior

Arnold Schwarzenegger som gravid man!

En motbjudande tanke, i en motbjudande film.

Den är enbart rolig om man sitter ett gäng och hinkar starköl samtidigt som man kommenterar handlingen och replikerna. Fast det bär förstås emot lite grann att håna gosiga Emma Thompson...

Schwarzenegger och Danny DeVito spelar två läkare som utvecklar ett preparat för att säkra graviditeter. Då det inte blir godkänt, tvingas de testa det på sig själva. De stjäl ett nedfryst ägg, befruktar det och låter det växa i Schwarzeneggers mage i tre månader?

Brrrrr!

Emma Thompson spelar en läkarkollega till de båda knäppskallarna och för hennes egen skull får man väl hoppas hon åtminstone fick bra betalt för att ställa upp.

Ansvarig för smörjan är Ivan

Reitman, som annars brukar ha betydligt bättre omdöme (till exempel Ghostbusters-filmerna). (1994)

TV3 21.00

Fruar och äkta män

Woody Allens roliga och träffsäkra skildring av två äktenskap med problem. Suveränt skådespeleri av Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis, Lysette Anthony och Liam Neeson. (Husbands and wives, 1992)

TV 1000 Cinema 15.00

Örnnästet

Bästa filmen efter en roman av Alistair MacLean (1922–1987). Richard Burton (1925–1984) och Clint Eastwood leder styrkan som ska frita en amerikansk officer i ett slott på ett berg i Tyskland under andra världskriget. (Where eagles dare, 1969)

TCM 23.50

Central do Brasil

En vacker, vemodig och gripande historia om en pensionerad lärarinna (Fernando Montenegro) som hjälper ett gatubarn (Vinicius De Oliveira) i Rio de Janeiro att hitta sin far. Trefaldig vinnare vid filmfestivalen i Berlin. (1998)

TV 1000 12.00

Kadosch

Ett israeliskt drama, kontroversiellt i hemlandet, om två systrars försök till ett drägligt liv bland de ultraortodoxa judarna och deras slutna värld. Tävlade vid filmfestivalen i Cannes. (1999)

Canal+ Gul 19.30

Very bad things

En sevärd svart amerikansk komedi om ett gäng unga män på svensexa i Las Vegas: en orgie i sprit, knark, spel och horor som snart spårar ur å det grövsta. Med Christian Slater och Cameron Diaz. (1998)

TV 1000 Cinema 21.20

Köttets lustar

Pedro Almodóvars mycket fria tolkning av en Ruth Rendell-deckare. Javier Bardem spelar ynglingen som förföljer en polis och hans fru. Erotiskt, spännande och oförutsägbart. (Carne trémula, 1997)

TV 1000 Cinema 2.50

Tommy Boy

En stundtals smårolig komedi, med ”Saturday night live”-stjärnan Chris Farley. När pappan (Brian Dennehy) dör, får sonen kämpa mot hans bimbo till fru (Bo

Derek) om makten över familjeföretaget. (1995)

Kanal 5 21.00

Jan-Olov Andersson