Streisand skapar kaos

TV

Go’dag yxskaft

En rolig komedi i gammaldags stil av Peter Bogdanovich.

Filmstilen brukar kallas ”screwball”-komedi, hade sin storhetstid på 1930-talet och bestod av kvicka och dialogrika filmer i societetsmiljö, ofta med en kvinnlig hjältinna.

Här spelas hon av Barbra Streisand, som en avhoppad collegestudent, Judy.

När en lite stel musikvetare (Ryan O’Neil) och hans fästmö (Madeline Kahn, 1942–1999) besöker San Francisco för att försöka få bidrag till hans musikaliska forskning, dyker Judy upp och ställer till det för dem.

Hon lyckas förvandla allt omkring sig till en katastrof. Snart är allihop indragna i en härva av stulna juveler, förväxlat bagage och hemliga agenter.

Högt tempo, smart dialog, roliga biljakter, bra skådespeleri och regissörens genuina kärlek till filmgenren, gör det till en ovanligt rolig komedi.

Filmen vann Writers Guild of Americas (amerikanska manusförfattarnas fackförening) pris för bästa manus. (What’s up, doc?, 1972)

SVT1 14.30

Dogma

Kevin Smiths härligt bisarra komedi, mycket omstridd i USA, om katolska kyrkan.

Matt Damon och Ben Affleck spelar två änglar som har sparkats ut från himlen. Regissören vänder skickligt upp och ned på katolska kyrkans värderingar om vad som är rätt och fel.

Några scener skulle ha platsat i Killing-gängets produktioner, andra i en Åsa-Nisse-film.

Har även många kul skämt om sex, politik och nutida populärkultur. Och bra skådisar: Linda Fiorentino, Salma Hayek och Chris Rock. (1999)

TV 1000 22.20

Second best

Ett gripande drama med William Hurt, i en av sina bästa roller.

Han är en av Hollywoods mest introverta skådespelare och här fungerar den spelstilen, då han spelar en 42-årig ungkarl som jobbar som postmästare i en småstad i Wales.

Pappan är döende, han börjar känna rädslan för att bli helt ensam i livet, och beslutar sig för att adoptera en känslomässigt störd tioårig grabb (Chris Cleary Miles).

Men det är inte lätt för en man utan fru att få adoptera ett barn. Särskilt inte om barnets far, som sitter i fängelse, också har invändningar.

En stillsam och lågmäld historia, som lyfter tack vare starkt skådespeleri.

Jane Horrocks, från tv-serien ”Helt hysteriskt” och filmen ”Little Voice”, har en biroll. (1994)

SVT 1 21.30

The Talented mr Ripley

Mycket välgjord filmversion av

Patricia Highsmiths deckare om Tom Ripley, bedragare, mördare och expert på att lura och imitera folk. Filmen utspelas bland rika människor i Italien och är sanslöst vacker och välspelad. Med Matt Damon. (1999)

TV1000 20.00

Övergivna hus

Gripande finskt drama som utspelas 1944, i slutet av andra världskriget. Evakueringen av Viborg efter Sovjets anfall innebar att många tvingades lämna sin hemort. Med Mats Långbacka, känd i Sverige genom ”Rederiet”. (Hylätyt talot, autiot pihat, 2000)

Canal+ Gul 7.00

Så tuktas en argbigga

Mustig och färgstark filmversion av Shakespeare-pjäsen, med Richard Burton (1925–1984) och Elizabeth Taylor i huvudrollerna. Oscarsnominerad för kläder och scenografi. med Cyril Cusack. (La bisbetica domata, 1967)

TV1000 14.00

En mördare bland vänner

Ett starkt tv-drama med verklighetsbakgrund, om en skolflicka som blev brutalt mördad av en väninna (A Killer among friends, 1992)

Kanal 5 1.00

Saint Joan

Historien om Jeanne d’Arc har filmats många gånger. Förväntningarna var höga på den här filmen, av Graham Greene (1904–1991). Debut för Jean Seberg. (1957)

Canal+ 11.35

Mr. Jealousy

En ojämn kärlekskomedi med enstaka mycket roliga scener. Eric Stoltz spelar mannen som är sjukligt svartsjuk på flickvännens (Annabella Sciorra) före detta älskare. (1997)

TV1000 Cinema 13.00

Tea with Mussolini

Ett drama om ett antal utländska kvinnor i Italien. När andra världskriget närmar sig, blir de motvilligt fiender till landet de älskar. En delvis självbiografi av Franco Zeffirelli. (1999)

Canal+ 16.30

Jan-Olov Andersson