Här handlar det om riktiga mord

Lars Bom är tillbaka – i danska succéserien ”Mordkommissionen”

1 av 2
TV

KÖPENHAMN

Danske Lars Bom, 40, har vi tidigare kunnat se i rutan som polis på Samsö och som rälig skurk i serien ”Spindeln”. Bland annat.

Nu är Lars Bom och Danmark tillbaka i svensk tv, TV 4 alltså, med ”Mordkommissionen” (Rejseholdet), en succéserie byggd på verkliga mordfall som mer än var tredje dansk som bäst tittat på.

Aftonbladet är på visit i tv-byen i Söborg norr om Köpenhamn, där Danmarks radios (DR) dramaavdelning har studior. I studio 2 arbetar man för högtryck med inspelningen av ”Rejseholdets” avsnitt 21–22 av de 30 som är planerade. Sedan är det finito. Definitivt.

Denna dramaserie beställdes av DR för att fylla hålet i tablån efter nerlagda ”Taxa” på söndagkvällarna 20.00. Från början förekom idéer om en sjukhusserie. Men det blev alltså en polisserie, USA-inspirerad, något som inte gjorts i långformat tidigare i Danmark.

– Det som tände mig var att vi kunde resa. ”Taxa” var 56 avsnitt Köpenhamn. Och alla i Köpenhamn såg den, men få på Jylland. Idén att ha en mobil enhet som åkte runt och assisterade den lokala polisen gav en bra möjlighet att visa Danmark från olika håll och att kanske kunna locka en publik som inte gillar storstäder, säger producent Sven Clausen, som också producerade ”Taxa” i fyra år.

För så är det. Verklighetens ”rejsehold”, Rejseafdelingen, som sorterar under danska Rigspolitiets Afdeling A och motsvarar svenska Rikskrim, är ett tajt gäng som lär vara på resande fot 240 dagar per år. Dock icke i en kontorsinredd långtradare. Den är ett påhitt för att slippa att just resa runt och filma på plats.

Resandet plus att man arbetat med intriger byggda på verkliga mordfall från de senaste tio åren och att ge möjligheter till identifikation med rollfigurerna verkar ha fungerat. Som mest har 1,7 miljoner danskar sett ”Rejseholdet”, den bästa siffran en dansk tv-serie har haft sedan public service-företaget DR fick konkurrens.

Ett avsnitt, ett mordfall, en plats (som Nakskov, Horsens, Roskilde, Esbjerg, Svendborg, Silkeborg) är det som gäller. Oftast. Vilket ger många danska skådespelare chansen att visa upp sig. Men sju skådespelare är genomgående: Charlotte Fich som Ingrid Dahl, ”lagledaren”, Waage Sandø som IP, den erfarne, Erik Wedersøe som Ulf Thomsen, högste chefen, Trine Pallesen som Gaby, ”kontorsassistent”, Mads Mikkelsen som Allan Fischer, hetsig gränsöverskridare, Lars Brygmann som Thomas la Cour, en rationell begåvning? och så då Lars Bom som Johnny Olsen, ex-landslagsliraren i fotboll som gillar Gaby, har trasslig ekonomi, ett åkeri och kör långtradaren med rejseholdets mobila container-kontor och som faktiskt inte gör entré förrän i avsnitt två.

– Han ger tittarna då och då en paus från allt det kriminaltekniska. Efter hand som serien rullar blir det också mer och mer privatliv i rollfigurernas historier. Men Johnny står mycket för det privata i början. Och sen är han en motvikt till dom andra.

Säger Lars Bom om sin Johnny Olsen. När producent Clausen pratar om serien säger han bland annat att den har många internationella drag.

– Ja, men jag tycker att den är skandinavisk ändå. Man kan säga att dom problemställningar som finns ju är beroende av den kultur vi lever i.

Producent Clausen säger också att det i ”Rejseholdet” finns en sorts humanism, detta att poliserna här ”jagar ett monster och fångar en människa”, som en tidigare chef i verklighetens rejsehold uttryckt det.

– Så är det hela tiden i serien, att det finns en respekt för människan. Det är inte bara så att man använder den kriminelle som boxboll i en intrig. Det är faktiskt så att man söker en orsak och en bakomliggande förklaring till tragedin, säger Lars Bom.

Många av seriens skådespelarna har vi i Sverige sett i tv eller på bio: Erik Wedersøe i exempelvis ”Riket II” och i tv-serien ”Frihetens skugga”, där Björn Kjellman hade huvudrollen, Trine Pallesen på bio i ”En doft av paradiset” mot Samuel Fröler, Lars Brygmann i ”Spindeln” på tv och dogma-succén ”Festen” på bio, Mads Mikkelsen på bio i ”Pusher” (där Lars Bom var polis) och succén ”Blinkande lyktor”.

Lars Bom är tidigare kanske mest bekant som polisen på Samsö, som SVT visade för ett par år sedan. I dagarna är han för övrigt i Sverige för att spela in film mot Marika Lagercrantz och Johanna Sällström – ”Hot dog”, en vardags- och kärlekshistoria som skrivs och regisseras av debutanten Alexandra Keining.

Det är drygt femton år sedan Lars Bom gick ut scenskolan 1985. För skådespeleri var vad det blev, eftersom han svurit på att aldrig bli akademiker, som föräldrarna.

– Jag hade som barn en skräck för att leva mitt liv i anonymitet på en fabrik (skratt)? Kanske den exponering som kommer med att vara konstnär också har nånting att säga. Det finns lite av fåfänga i det. Men redan i treårsåldern älskade jag att spela roller.

I dag har det blivit roller i närmare fyrtio pjäser, sju åtta filmer och i tv. I rutan spelade Lars Bom bland annat några år i mitten av 1990-talet Bamse, Danmarks Björne, i mycket populära barnprogrammet ”Bamse og Kylling”. Han har själv tre barn, är engagerad i skolpolitik och ibland ute i skolor och föreläser om mobbning

– Mobbning i skolan kan skada människor för livet. Vart fjärde barn utsätts för mobbning. Men det får inte vara så att man som vuxen säger att ens värsta tid i livet var i skolan.

– Jag hade själv en upplevelse i skolan. Den varade bara en vecka men var väldigt våldsam, så jag använder mig själv som ”fall”. Jag har ju kommit över det bra, så jag visar på mig själv som exempel på att man kan komma vidare.

Skådespeleri, engagemang i skolpolitik? och musik. Lars Bom sjunger också. Bakgrund i Köpenhamns pojkkör. Förra året spelade han huvudrollen i Philip Zandén-regisserade musikalen ”Rent” i Köpenhamn. Och han har gått till undervisning i att sjunga rock.

– Musik är en stor del av mitt liv. Jag älskar att spela musik, och spelar också trummor. På sistone har jag börjat med ett band som spelar Beatles-covers. I framtiden har jag också idéer som producent av musik och musikföreställningar. Jag har ett samarbete med en musikalartist som heter Søren Launbjerg.

– Jag har också sålt en idé till TV Danmark om att göra en dokumentär om boxaren Brian Nielsen och hans tränare?

Du verkar ha mycket på gång. Det spretar åt alla möjliga håll. Vad blir det?

– Det blir att leva ett liv. Alltså just för ögonblicket? Mitt årshoroskop som jag fick i födelsedagspresent av några söta människor säger att år 2001 för mig är det perfekta året för att pröva något nytt. Så nu ska jag pröva mig fram som producent och regissör.

Mycket på gång ja? Då har vi ändå ännu inte nämnt ordet maraton. Under inspelningarna av ”Polisen på Samsö” började Lars Bom springa maraton. Och nu springer han mycket, senast i London Marathon 22 april. Tiden där: 3.20.50. Han har sprungit på 3.15 och hoppas att inom några år gå under tre timmar. På lördag (26/5) är han för övrigt i Kina för att för tredje gången springa rejält svettiga The Great Wall Marathon på kinesiska muren?

Fakta Lars Bom

Bengt Hörnemark