Besatta av att hämnas

Hämnden är ljuv

TV

Elak intrig om två övergivna som hämnas på sina respektive som blivit ett par. Meg Ryan och Matthew Broderick är bra i ovanligt onda roller som besatta.

Stämningen, tonfallet, den svarta humorn och miljön (SoHo-kvarteren i New York) för tankarna till Martin Scorseses ”En natt i New York” (1985) – där för övrigt just den här filmens debuterande regissör, Griffin Dunne, spelade huvudrollen.

Nu handlar det om förlorad kärlek och de känslor den kan väcka.

Sam (Matthew Broderick) är den naiva romantikern som blivit övergiven av flickvännen från barndomen, dagisfröken Linda (Kelly Preston). Hon har flyttat ihop med Anton (Tchéky Karyo), en fransk charmör som startat trendig krog och som hon verkligen saknar som älskare.

Sam börjar spionera på dem. Snart får han sällskap av Maggie (Meg Ryan) – Antons bedragna före detta.

Spioneriet/voyerismen övergår snart till att Sam/Maggie börjar jäklas med det lyckliga paret med ganska raffinerade metoder.

Men medan Sam vill vinna tillbaka Linda, vill Maggie bara krossa och förnedra Anton. Vem ska få vem? Ska någon bli lycklig? Är hämnden verkligen ljuv? (Addicted to love, 1997)

SVT 1 14.35

En familj som andra

Robert Redfords regidebut visade att han var en minst lika bra regissör som skådespelare.

Den här filmen följer en familjs sammanbrott, en familj som på ytan ser lycklig ut och har allt medelklassen står efter. En sons död, en annans sammanbrott, en film som gjorde terapi synlig för många.

Donald Sutherland spelar pappan och Mary Tyler Moore är bra i en ovanlig roll som den neurotiska mamman. Hon hade varit USA:s käcka hemmafru och hurtiga yrkeskvinna i hundratals tv-avsnitt, och hennes image passar bra in när sprickorna i fasaden skildras.

Bygger på en roman av Judith Guest.

Timothy Hutton fick ett genombrott i rollen som sonen. Filmen var en Oscarsvinnare,

Redford har fortsatt regissera sevärda filmer, som ”Milagro”, ”Quiz show”, ”Mannen som kunde tala med hästar” och den vackra men sega ”Legenden om Bagger Vance”. (Ordinary people, 1980)

SVT 1 23.10

Mother night

Nick Nolte spelar amerikanske författaren som är dubbelspion och gör propaganda åt Nazityskland. Trogen den vemodigt lakoniska stilen i Kurt Vonneguts roman. Var försiktig med vem du låtsas vara. Boken hette ”Moder natt” när den kom ut i Sverige 1961. Vonnegut var en mycket läst författare, i synnerhet på 1970-talet. (1997)

TV 4 22.25

Pulp fiction

Tre historier flätas ihop på ett intelligent och underhållande vis. Hoppar i tidsordning och först på slutet förstår man hur allt hänger ihop. Comeback för John Travolta. Med Uma Thurman och Bruce Willis. (1994)

Kanal 5 21.00