Sju år ute i fält

Sommersby

TV

Richard Gere spelar soldaten som kommer tillbaka efter många år i amerikanska inbördeskriget. Folk i byn känner knappt igen honom, men hans fru Jodie Foster öppnar armarna. Är det rätt man?

Han visar sig veta mycket om byn i Tennessee och människorna och till sist tas han emot.

Fast en del fortsätter vara skeptiska.

Det stora frågetecknet är att när han for iväg var han ett svin, men nu är han trevlig och hjälpsam. Inte minst hans hustru uppskattar detta.

Hur sju år skulle kunna göra någon oigenkännlig är en annan sak.

Bill Pullman och James Earl Jones har andra stora roller. Så småningom blir det ett rättegångsdrama av det hela.

Bygger på franska filmen ”Martin Guerres återkomst” från 1982 där Gérard Depardieu hade huvudrollen. Den utspelades på 1500-talet och byggde i sin tur på en gammal fransk legend, som författaren Montaigne skrev en essä om. (1992)

SVT 1 21.05

Den blomstertid. . .

Kärlek, svartsjuka och spritsmuggling, i ett övertydligt Alf Sjöberg-drama som utspelas under andra världskriget och är inspelat på Ornö i Stockholms södra skärgård.

Med bland andra Gerd Hagman, Sture Lagerwall och Arnold Sjöstrand. Statens biografbyrå (filmcensuren) klippte bort en samlagsscen ur filmen. (1940)

SVT 1 14.25

Nixon

Inte sann men intressant.

Oliver Stone berättar historien om president Richard M Nixon som en del i sitt filmverk om USA under 60- och 70-talen. Han cirklar kring samma ämnen som i de tre Vietnamfilmerna (Plutonen, Född den fjärde juli, Himmel och jord).

Joan Allen som hustrun, samt Powers Boothe, James Woods, J T Walsh och Paul Sorvino har bärande roller.

Oliver Stone sågar till faktabitar för att få dem att passa in i det pussel som hans samlade filmer bildar över det militärindustriella komplexet och makten.

Men han lyckas fängsla, även med ett så ordrikt manus som här. Tre timmar och en kvart av folk som bara pratar och pratar, men en rörlig och uppfinningsrik berättarstil som nästan aldrig tråkar ut, som ett collage av färger, klipp, stilar.

Det börjar med inbrottet i de politiska motståndarnas kontor i Watergate, och kretsar mest kring åren före Nixons påtvingade avgång. Men här finns också hans strängt kristna barndom, i svartvitt, och historien om hur bröderna dog vilket gav honom möjlighet att studera. Precis som morden på Kennedybröderna senare lämnade plats åt Nixon.

Anthony Hopkins är utmärkt i huvudrollen. Förmodligen mer sliten, mer galen, mer drucken än den riktige och filmen har fått anmärkningar för faktafel. Tagen med några nypor salt är den dock ett intressant inlägg, en välgjord film och ett porträtt av en tid lika mycket som av en man. (1995)

TV 4 22.55

Best laid plans

Bra thriller med flera vändningar och bra skådespeleri från Alessandro Nivola (Face/Off), Reese Witherspoon och Josh Brolin. Vem lurar vem? Kidnappning och drömmar om stora pengar. (1999)

Canal+ Gul 19.30