Moralkakor med glasyr

Nu är vi kvitt, farsan!

TV

Tyvärr, alltför förutsägbar.

Det är roligt att bli överraskad på bio. Men många amerikanska filmer är mycket rädda för överraskningar. Allt ska vara som vanligt, som här: Två dumskallar på skridskor, då halkar de. Två dumskallar i berg- och dalbana. Då mår de illa. Allt är sig likt. Inget har hänt. Ingen behöver oroa sig. Men roa sig?

I den här löpande band-komedin spelar Ted Danson en tjuv som ska göra en sista smart kupp och sedan dra sig tillbaka. Mitt under förberedelserna måste han inhysa sin elvaårige son (Macaulay Culkin) , som snart upptäcker vad som händer. Sonen använder utpressning för att få turista och ha kul med pappa.

Sonen är ärlig och lär pappan hederlighet. En moralkaka med mycket glasyr.

Culkin slog igenom med ”Ensam hemma”-filmerna, men är nu en problemfylld yngling som inte vet hur han ska hantera karriären. (Getting even with dad, 1994)

TV 4 21.00

The Stars fell on Henrietta

Charmig historia som utspelas på 1930-talet med Robert Duvall som oljeletare i Texas. Han tror sig ha hittat en åder – men måste övertyga bonden Aidan Quinn och hans hustru Frances Fisher om att borrandet är lönt att satsa på. Men vem ska finansiera letandet?

Väl producerad av Clint Eastwood. Fick premiär direkt på video i Sverige. (1995)

Kanal 5 11.35

De hänsynslösa

Quentin Tarantinos debutfilm är spännande och överraskande.

Den är också mycket rå och brutal, bitvis. Känsliga personer varnas. Men den är också rolig ibland, om man har den sortens humor.

Handlar om ett rån och vi får följa rånarna före och efter. De känner inte varandra sedan tidigare utan har hyrts in och använder olika pseudonymer.

Quentin Tarantino spelar själv mr Brown, Harvey Keitel mr White, Tim Roth är mr Orange, Michael Madsen mr Blonde, Steve Buscemi mr Pink (det gillar han inte) och Chris Penn spelar Nice Guy Eddie.

Berättas inte i tidsföljd utan hoppar fram och tillbaka på ett fängslande vis. Liksom Tarantinos andra film ”Pulp fiction”. Kul soundtrack med Björn Skifs ”Hooked on a feeling”.

Intrigen har stora likheter med Hongkong-filmen ”City on fire” (Long hu feng yun) som kom fem år tidigare. (Reservoir dogs, 1992)

Kanal 5 22.45

Ljusets hjärta

Magiska naturbilder i den grönländska påkostade spelfilmen ”Ljusets hjärta”, ett långsamt drama som inleds tragiskt och handlar om stolthet, moral och spritens förbannelse. (Lysets hjerte, 1998)

SVT 2 21.15