Stjärnor finner varandra

Stackars lilla Sven

TV

Nils Poppe och Annalisa Ericson gjorde många filmer tillsammans.

Här sjunger och dansar de i en komedi som från början var en engelsk pjäs.

Poppe spelar Sven Carlsson, styvson i en förnäm familj som tycker att han inte hör hemma i adeln.

Annalisa Ericson är den förmögna arvtagerskan som av misstag tas för hembiträde.

Naturligtvis finner de två varandra. De två stjärnorna är behållningen med filmen, som inte innehåller många överraskningar.

Regisserad av Hugo Bolander, som var en genomsnittlig regissör i den svenska filmfabriken.

I mycket är det som alla de lustspel Nils Poppe satte upp på friluftsteatern Fredriksdal i Helsingborg under drygt 30 år.

Lite förväxlingar, lite snobbar som får en knäpp på näsan och några sångnummer. (1947)

SVT 1 14.45

Jackie Brown

Quentin Tarantinos film är en skicklig tolkning av Elmore Leonards roman ”Rum punch”, och Robert De Niro är fantastisk som korkad torped till Samuel L Jackson. Comeback för Pam Grier och Robert Forster. Fast efter den här blev det inte så många fler stora roller för varken Grier eller Forster.

Påminner om ”De hänsynslösa” (1992) och ”Pulp fiction” (1994), Quentin Tarantinos tidigare filmer.

Även här handlar det om småskurkar som försöker blåsa varandra på pengar. Flygvärdinnan Jackie Brown (Pam Grier), vapensmugglaren Ordell Robbie (Samuel L Jackson), korkade förre fängelsekunden Louis Gara (Robert De Niro) och några till (Robert Forster, Bridget Fonda) i Los Angeles undre värld, plus en envis polis (Michael Keaton). Och även ”Jackie Brown” har ett fräckt soundtrack och den där typiskt tarantinska berättarstilen, där samma händelse skildras flera gånger, ur olika perspektiv. (1997)

Kanal 5 21.00

Fången i tystnad

Tv-film efter sann historia, om en pojke som vägrar att prata sedan han blivit vittne till något skrämmande.

Hans familj förstår inte vad som hänt, och det tar tid innan någon hittar svaren. Under tiden krisar familjen. Med Helen Huges (Locked in silence, 1998)

TV 3 21.00

I skottlinjen

Spännande thriller med Clint Eastwood som den amerikanske presidentens livvakt. Attentatsmannen John Malkovich väljer att framföra sina hot via Eastwood, som var på plats när John F Kennedy sköts i Dallas 1963. (In the line of fire, 1993)

TV 1000 Cinema 18.50