Hårdkokt bovdrama

Stormy monday

TV

Hyggligt hårdkokt bovdrama med Melanie Griffith som drömkvinna och Sting som tuff nattklubbsägare i Newcastle. Dit kommer amerikanska gangstrar (Tommy Lee Jones) för att ta över, och det blir en urladdning. Ojämn, men rik på atmosfär.

Bättre miljöer än intrig. Sting är från Newcastle och kan dialekten. Läckert foto och jazz.

Melanie Griffith fick sitt genombrott de här åren, via ”I vildaste laget” och ”Working girl”, och Sting var popstjärnan som försökte sig på en filmkarriär. Det lyckades aldrig riktigt.

Tommy Lee Jones var mer okänd, men nu 14 år senare är han det största filmansiktet i det här gänget. Och Sean Bean har också blivit mer bekant, via bland annat ”Goldeneye”.

I kommande ”Sagan om ringen”-serien blir han stor stjärna.

Regissören Mike Figgis har fortsatt göra hyggliga filmer, som ”Leaving Las Vegas”, ”Time code” och ”One night stand”. (1987)

SVT 1 21.30

En annorlunda tjej

Rosanna Arquette spelar flickan som vill från småstaden och får nya drömmar när en teater spelar Shakespeares ”Stormen”. Och ljusteknikern Eric Roberts kommer till stan. Vemodig romantisk komedi om hopp.

Roberts, som är storebror till Julia, är vi numer van att se som skurk i kassa actionrullar, men en gång var han faktiskt med i många bra filmer.

Rosanna Arquette har ett par syskon som också skådespelat.

Patricia var gift med Nicolas Cage och var bland annat med i ”True romance”, lillebror David var med i båda ”Scream” och är gift med Courteney Cox. Syskonen Richmond och Alexis är också skådisar, men inte lika framgångsrika.

Lewis Arquette, som spelar mr Fry i den här filmen, är deras pappa.

Mer triviafakta: Rosanna var förr tillsammans med Steve Lukather i rockbandet Toto. Sången ”Rosanna” handlar faktiskt om henne. (Nobody’s fool, 1986)

SVT 1 14.15

Blind date

Bruce Willis tycker han vunnit högsta vinsten när han får en köpa-grisen-i-säcken-träff med Kim Basinger. Hur kan hon vara singel? Hon är ju både vacker och klok. När han sett hur hon blir av lite alkohol förstår han, och hon blir inte fullt lika charmig. Och sedan kommer hennes knäppe ex-kille. Full fart i den här kärlekskomedin från 1987.

TV 1000 20.00

Dorothy Dandridge

Bra biografi över skådespelerskan som orsakade heta känslor i Hollywood. Välgjord och gripande. Halle Berry har titelrollen. (1999)

Canal+ Gul 16.05