Operation: förminskning

TV

24-timmarsjakten

En underhållande science fiction-komedi.

Dennis Quaid spelar en bångstyrig testpilot som efter ett förminskningsexperiment av misstag injiceras in i en hypokondrisk mans (Martin Short) kropp.

En ofta lyckad blandning av science fiction och humor, med mycket bra effekter, filmen Oscarsbelönades för dem.

Utan att vara en nyinspelning, så är rätt många av idéerna hämtade från ”Den fantastiska resan” (1966), där ett läkarteam krymptes till mikroskopisk storlek, för att kunna injiceras i en hjärnskadad vetenskapsman. De skulle rädda hans liv genom att operera honom inne i kroppen. På den tiden fanns dock inte samma möjligheter till häftiga effekter som i den här filmen. Som om den hade gjorts i dag, naturligtvis skulle ha varit ännu häftigare.

Meg Ryan spelar den kvinnliga huvudrollen.

Det var under den här inspelningen som hon och Dennis Quaid blev ett par. En romans som resulterade i ytterligare en gemensam film – ”Jagad av döden” (1988) – och ett äktenskap som varade i nio år. Tillsammans har de sonen Jack, 9 år gammal. Förhållandet tog slut i samband med att Meg Ryan träffade Russell Crowe under inspelningen av thrillern ”Proof of life”.

De har dock också avslutat sin kärlekshistoria, medan det påstås att Quaid numera är tillsammans med kollegan Andie MacDowell, mest känd från ”Fyra bröllop och en begravning”. (Innerspace, 1988)

TV4 23.45

Sanningens ögonblick – Karate Kid

Första – och enda uthärdliga – filmen i serien. Ralph Macchio är bra som en nyinflyttad mobbad skolgrabb i Kalifornien. Han får självförtroendet tillbaka först när han börjar träna karate med en japansk portvakt (Noriyuki ”Pat” Morita). Men den enda skådespelare från filmen som egentligen fått någon snurr på karriären är Elisabeth Shue, då bara 20 år, som tjejen som Karate Kid faller för.

Hon har ju i mer vuxen ålder gjort flera bra roller, främst naturligtvis den som prostituerad i filmen ”Farväl Las Vegas”, en roll för vilken Elisabeth Shue blev Oscarsnominerad. (The Karate Kid, 1984)

TV3 0.00

Black rain

Spännande thriller med Michael Douglas och

Andy Garcia.

De spelar två New York-poliser som får i uppdrag att föra en gripen japansk gangster, Sato (Ken Takakura), till myndigheterna i Tokyo.

På flygplatsen överlämnar de honom till polisen – som visar sig vara utklädda gangsters.

Snart är de båda New York-poliserna indragna i en strid på liv och död, i ett främmande land, där de känner sig väldigt bortkomna?

Intrigen är rätt tunn, men regissören Ridley Scott (Gladiator, Thelma & Louise) gör ju alltid snygga filmer och han är bra på att utnyttja den för oss västerlänningar främmande miljön.

Kultfakta: Hongkong-stjärnan Jackie Chan var erbjuden skurkrollen, men tackade nej; han vill inte spela ”negativa rollfigurer”. (1989)

Kanal 5 21.00

White men can’t jump

Två street basket-spelare (Woody Harrelson, Wesley Snipes) blir indragna i illegal vadhållning med maffian. Lite spännande, men framför allt ganska roligt. Inte minst genom pratkvarnen Rosie Perez som spelar Harrelsons flickvän. (1992)

Canal+ Gul 10.55

Canal+ 21.30

Serenades

Ett gripande australiskt kärleksdrama. Jalil (Alice Haines) har en mamma som är aborigin (australisk urinvånare) och en pappa som är afghansk muslim. När hon hittar kärleken, hotas den av hennes kulturella bakgrund. (2000)

Canal+ Gul 12.45

Äventyraren Thomas Crown

Pierce Brosnan som en stenrik gentlemannatjuv som genomför en konstkupp mest för skojs skull. Rene Russo spelar försäkringsagenten som vill få tillbaka en värdefull tavla. Med Denis Leary och Ben Gazzara. (The Thomas Crown affair, 1999)

Canal+ Gul 19.30

Ögonblick av lycka

En gripande och lite annorlunda kärlekshistoria. Stephen Rea (The Crying game) spelar en lite patetisk medelålders fotograf som förför unga flickor. Med suveräna Sarah Polley. (Guinevere, 1999)

TV 1000 20.00

Eye of the beholder

En blandning av udda road movie och mystisk thriller. Ewan McGregor (Trainspotting) är en sorts deckare som skuggar en kvinna (Ashley Judd) och upptäcker att hon mördar män. (1999)

TV1000 Cinema 23.00

Tre ryska berättelser

Ryskt drama, som innehåller tre olika historier, – alla handlar de om ond bråd död. Filmen var med och tävlade vid filmfestivalen i Berlin. (Tri istorii, 1996)

SVT1 23.10

Godzilla

Påkostat monsterdrama om en jätteödla, som hotar New Yorks existens. Bra (datoranimerade) effekter, men historien är för fånig. Med Matthew Broderick, Jean Reno och Hank Azaria. (1998)

TV 1000 17.30

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM