Praktfullt filmfiasko

TV

Kalabaliken i Bender

Ett av svensk films mest storslagna fiaskon.

Till största delen inspelad i Ungern och med den för sin tid höga budgeten tolv miljoner kronor. Europa Film och Viking Film, med Bo Jonsson som producent, hade räknat med en miljon biobesökare.

För här fanns ju en storslagen historia. Stjärnor som Lasse Åberg, Brasse Brännström och Gösta Ekman. Och Jonssons tidigare samarbete med Lasse Åberg hade resulterat i dundersuccéerna ”Repmånad” och ”Sällskapsresan”.

Men Mats Arehns film lyfte aldrig.

Det handlar om två karoliner (Åberg, Brännström) som år 1713 får i uppdrag att föra en prinsessa till den lilla turkiska byn Bender. Där sitter Karl XII (Ekman) kringskuren och vägrar att ge upp.

Åberg, som fungerar i Sällskapsrese-filmerna, är pinsamt fel i huvudrollen. Över huvud taget framstår de flesta framför kameran mer som utklädda människor på maskerad, än som riktiga rollfigurer.

Det finns ingen spänning, ingen humor, bara ett antal snyggt filmade konstiga scener. Möjligen med ett undantag, Gösta Ekman som Karl XII kan locka till ett eller annat skratt.

Publiken uteblev också. 170 000 besökare trotsade visserligen de usla recensionerna, men det räckte inte långt och de små intäkterna var en bidragande orsak till att Europa Film gick över styr och sedan såldes till Svensk Filmindustri. (1983)

SVT 1 14.25 /spänning, kärlek, humor

Prizzis heder

Jack Nicholson, Kathleen Turner och Anjelica Huston (Oscars-vinnare!) i ett stämningsfyllt kärleks- och gangsterdrama.

Bygger på en hyllad bok av Richard Condon.

En riktig familjehistoria. Nicholson och Huston var ett par när filmen gjordes. Och bakom kameran stod Anjelicas pappa, den legendariske regissören John Huston (1906-1987). (Prizzi's honor, 1995.)

TV 4 21.00 /spänning, kärlek

Sofies värld

En misslyckad filmversion av Jostein Gaarders berömda bok om 14-åriga Sofie (Silje Storstein) som får ett konstigt brev som gör att hon får följa med en filosofilärare (Tomas von Brömssen) på en resa från det gamla Grekland och antiken genom tusentals år av tänkande.

En påkostad inspelning med spektakulära bakgrunder och miljöer, men upptäckarglädjen i romanen saknas i filmen. (Sofies verden, 1999.)

Canal+ 20.00 /spänning, budskap

Kadosh

Ett israeliskt drama, kontroversiellt i hemlandet, om två systrars försök till ett drägligt liv bland de ultraortodoxa judarna och deras slutna värld. Tävlade vid filmfestivalen i Cannes. (1999)

Canal+ Gul 17.35 /kärlek, budskap

Wayne´s world 2

Den andra filmen med Mike Myers/Dana Carvey som två hårdrockande killar i en amerikansk småstadshåla. Gillar man första filmen, så är den här helt okey, med samma typ av humor. Kim Basinger är rolig som utmanande Honey Hornée. Hon gör en slags parodi på sina egna sexiga rollfigurer. (1993).

Kanal 5 20.00 /humor, kärlek

Ögon

Spännande och originell thriller om en fotograf (Faye Dunaway) som plågas av mycket obehagliga syner. Ser hon samma saker som en mördare som härjar i staden? Tommy Lee Jones spelar polisen som leder jakten. (Eyes of Laura Mars, 1978.)

TV 3 2.40 /spänning

Lagen i egna händer

Amerikanskt tv-drama om en hemmafru (Patty Duke) som börjar plugga juridik när domaren dömer till hennes nackdel vid skilsmässan från maken. (Courting justice, 1995.)

TV 3 11.05 /spänning

Drömmarnas värld

En riktig snyftare om kärleken och döden, där en död man (Robin Williams) hamnar i en fantastisk himmel. Bra skådisar (Annabella Sciorra, Max von Sydow) och fantastiska effekter. Filmen är så ambitiös att man blir lite ledsen att alltihop inte riktigt hänger ihop till slut. (What dreams may come, 1998.)

TV 1000 14.00 /kärlek

Austin Powers: The spy who shagged me

Andra filmen med Mike Myers som James Bond-kopian Austin Powers. Har precis samma för- och nackdelar som den första; några genuint roliga parodier på agentgenren, men också mycket upprepningar och mycket lättköpt ”under bältet”-humor. Men Heather Graham är en charmig femme fatale? (1999)

Canal+ Gul 19.30 /kärlek, humor, spänning

Swing vote

Amerikanskt rättegångsdrama. Andy Garcia spelar en nyligen utnämnd domare i USA:s högsta domstol. Hans första fall blir en kontroversiell mardröm? (1999)

TV 1000 20.00 /spänning, budskap

Den siste actionhjälten

Amerikansk actionkomedi om en liten grabb som via en magisk biobiljett kliver rätt in i en film med sin actionhjälte (Arnold Schwarzenegger). Mycket våld, lite humor, i en metafilm som floppade totalt. (The last action hero, 1993.)

TV 1000 Cinema 20.50 /spänning, action, humor, kärlek

Sju år i Tibet

Ett deprimerande drama där Brad Pitt spelar Heinrich Harrer, österrikisk äventyrare och nazist. När han skulle bestiga en bergstopp i Himalaya 1939, blev han tillfångatagen, hamnade i fångläger, flydde och blev god vän med en ung Dalai Lama i Tibet. (Seven years in Tibet, 1997.)

TV 3 21.00 /kärlek, budskap

Tell me no secrets

Amerikansk tv-thriller om en ung åklagare (Lori Loughlin) i Los Angeles som jagar en seriemördare. Lösningen på gåtan, finns närmare än hon anar. (1997)

Z-TV 21.00 /spänning, kärlek

A night at the Roxbury

Amerikansk komedi om två nördars (Will Ferrell, Chris Kattan) försök att få komma in och ragga brudar på Los Angeles inneklubb. En tv-sketch utdragen till långfilm, som en dålig ”Wayne´s world”-kopia, fast inte helt utan viss charm och humor. Och det är lite kul att B-skådisen Richard Grieco, i en cameo-roll, till och med är dålig på att spela sig själv? (1998)

Canal+ Gul 21.10 /humor, kärlek

Öga för öga

Ett brutalt amerikanskt hämnddrama med reaktionära undertoner. Sally Field spelar kvinnan som tar lagen i egna händer, när mannen (Kiefer Sutherland) som

våldtagit och mördat hennes tonårsdotter, slipper straff. (Eye for an eye, 1996.)

Kanal 5 22.50 /spänning, kärlek, budskap

Jungle law

Amerikansk B-action med Jeff Wincott som en advokat, som tvingas använda sina martial arts-kunskaper när han hamnar på fel sida av lagen. (Street law, 1995.)

TV 6 21.00 /spänning, action

Ös på grabbar

Stentrist action med italienska radarparet Bud Spencer och Terence Hill. (Piu forte, ragazzi!, 1972.)

Kanal 5 1.45 /spänning, action, humor

Jan-Olov Andersson