Utomjordisk kontakt

TV

Kontakt

Finns det intelligent liv ute i rymden?

Många filmer ställer frågan och svaren är ofta mer eller mindre fantasifulla.

Den här filmen – efter Carl Sagans (1934-1996) Pulitzer Prize-belönade bok – är som omväxling en intelligent film om utomjordingar. En sökande film, med religiösa undertoner. Och det är fascinerande att följa den på vägen, medan man är nyfiken på vad som komma skall.

”Kontakt” bygger sakta upp sig mot en häftig klimax. En final som avgör om resan var värd besväret.

Är den det?

Tja, jag ska väl inte avslöja vad vi får möta när det väl blir kontakt. En fantasi för ögonen är det hur som helst. Regissören Robert Zemeckis har erfarenhet av avancerad trickteknik från så olika filmer som ”Tillbaka till framtiden”, ”Forrest Gump” och ”Vem satte dit Roger Rabbit?”. Han berättar övertygande.

Sedan finns det ju en del svarta hål i historien. Ingen skugga dock på Jodie Foster, som är utmärkt i huvudrollen som rymdforskaren Ellie Arroway. Den som först hör signaler från bortre delen av universum. Hon får kämpa mot misstro och byråkrati innan hon får sin vilja igenom.

Hon tror på förnuft och vetenskap. Mot sig har hon en religiös debattör, spelad av Matthew McConaughey. En kärlekshistoria mellan dem hör till formulär 1 A, men känns ändå långsökt.

Som de bästa resorna går den här lika mycket inåt som bort. Man kanske inte är nöjd med lösningarna i ”Kontakt”. Men den ställer åtminstone intressanta frågor.

Kultfakta I: Först skulle George Miller (Mad Max-filmerna) ha regisserat, han han var inte nöjd med manuskriptet.

Kultfakta II: Författaren Carl Sagan dog mitt under inspelningarna. Han var då indragen i rättslig strid med Francis Ford Coppola, som hävdade att hans bolag Zoetrope hade fått löfte om att filma historien. (1997)

SVT 1 21.25 /spänning, kärlek

De överlevande

Ett starkt tv-drama om en journalist (Laura Dern) som jobbar med att försöka avslöja en klinik för före detta tortyroffer. Hon har själv suttit fängslad och torterats i Centralamerika.

Hon möter en man (Raul Julia, 1940-1994) som hon känner sig dragen till på ett märkligt sätt. Hennes nyfikenhet får henne att ta reda på mer om honom. Det hon upptäcker är förödande?

Med Vanessa Redgrave och Sarita Choudhury. Filmen blev Raul Julias sista roll. (Down came a blackbird, 1995.)

TV 4 23.15 /spänning, kärlek, budskap

BASEketball

En komedi av David Zucker (Den nakna pistolen-filmerna) med ”South Park”-skaparna Matt Stone och Trey Parker i huvudrollerna.

Handlar om ett nytt spel – en blandning av basket, baseball och volleyboll – som töntarna som Stone/Parker spelar uppfinner. Filmen blandar fräck satir om sportvärlden, med plump underlivshumor.

Riktiga sportstjärnor och svenska Playboy-modellen Victoria Silvstedt är med som sig själva. (1998)

Canal+ 10.00 /humor

New York stories

En episodfilm med tre storstadsberättelser av Martin Scorsese, Francis Ford Coppola och Woody Allen. Ett gripande drama med Nick Nolte/Rosanna Arquette, Woody Allens avsnitt är roligt, men Coppolas saga är vedervärdigt tråkig. (1989)

TV 1000 Cinema 7.00

TV 1000 16.00 /kärlek, humor

Vild ungdom

Marlon Brando leder ett mc-gäng som terroriserar en amerikansk småstad. Kontroversiell på sin tid för gängets tuffa attityd och vulgära språkbruk. I dag framstår filmens ”värstinggäng” nästan som scouter jämfört med de gäng som gör livet surt för allmänheten, både på riktigt och på bio. (The wild one, 1954.)

TV 1000 12.00 /spänning, kärlek

Sjätte sinnet

En originell thriller som blev en enorm publiksuccé. Bruce Willis är barnpsykologen som får en speciell kontakt med en märklig, rädd och förvirrad 8-åring (Haley Joel Osment) och hans ensamstående mamma (Toni Collette). Lite långsam, kanske lite överskattad, men filmen har en väldigt suggestiv stämning. (The sixth sense, 1999.)

Canal+ 17.20 /spänning, kärlek

Last dance

En film som ”försvann” i skuggan av ”Dead man walking”. Lite orättvist, Sharon Stone är mycket bra i ett drama om en kvinna som dömts till döden för ett mord hon begick i tonåren. Rob Morrow spelar advokaten som försöker få domen ändrad till livstids fängelse. (1996)

TV 1000 20.00

TV 1000 Cinema 5.40 /spänning, budskap

Krona eller klave

Amerikansk tv-thriller om en lönnmördare, som tvingar sina offer att delta i bisarra lekar. Med Corbin Bernsen, från tv-serien ”Lagens änglar”. (Tails you live. heads you´re dead, 1995.)

Z-TV 21.00 /spänning

Asterix och Obelix möter Ceasar

Påkostad fransk filmkomedi om de populära tecknade seriefigurerna. Hjältarna slåss mot romerska soldater. Kul specialeffekter och bra skådisar; Gérard Depardieu, Christian Clavier, Roberto Benigni och supermodellen Laetitia Casta. (Astérix et Obélix contre César, 1999.)

Canal+ 21.40 /spänning, action, humor, kärlek

54

Filmen om alla tiders mest berömda diskotek. Kärlek, sex, knark och dans i det sena 1970-talets New York, med Ryan Phillippe, Salma Hayek, Neve Campbell och Mike Myers, som ägaren Steve Rubell. (1998)

TV 1000 22.00 /kärlek

Pecker

John Waters (”Hairspray”, ”Cry-Baby”, ”Cecil B. Demented”) svarta komedi om en ung man (Edward Furlong, från ”Terminator 2”) i Baltimore vars amatörbilder upptäcks av konstbranschen i New York, där han gör stor succé. Med Lili Taylor och Christina Ricci. (1998)

Canal+ Gul 23.00 /humor, kärlek

Mannen som ville bli kung

Underhållande gammaldags äventyrshistoria om två brittiska skojare (Sean Connery, Michael Caine) på äventyr i det avlägsna Kafiristan. Skickligt regisserad av John Huston (1906-1987) efter en bok Rudyard Kipling (1865-1936), mer känd som författare till ”Djungelboken”. (The man who would be king, 1976.)

TV 3 1.45 /spänning, humor

Turner & Hooch

Tom Hanks och en dreglande hund jagar skurkar i en mycket tunn actionkomedi. Hanks och hundens (faktiskt...) charm räddar filmen från total katastrof. (1989)

TV 3 21.00 /spänning, action, humor

Ring of steel

Hyfsad B-action, om en före detta olympisk fäktare (Robert Chapin) som hamnar i kriminella kretsar.Bra fäktscener. (1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Rättvisans man

En hyfsad thriller med förra ”På spaning i New York”-stjärnan Jimmy Smits. Han spelar en före detta polis som bor i ett skyddat bostadsområde i utkanten av Los Angeles. Efter en jordbävning, invaderas kvarteren av ett gäng unga ligister? (Marshal law, 1996.)

TV 3 0.05 /spänning, kärlek, budskap

Hämnden är ljuv

Våldsam B-action om ett gäng kvinnor som hämnas på en våldtäktsman, som går igång på att tvinga sina offer att sjunga ”Jingle bells”. Med ”Dallas”-drängen Steve Kanaly i en biroll. (Rape squad, 1974.)

Kanal 5 2.20 /spänning

Under belägring 2

Första filmen var rätt bra, uppföljaren är bara korkad. Här slåss Steven Seagal mot terrorister som kapat ett tåg. Många, och rätt välgjorda, actionscener, men hjärndöd intrig. (Under siege 2: Dark territory, 1995.)

Kanal 5 22.00 /spänning, action

Jan-Olov Andersson