Jazzigt gangsterdrama

TV

Kansas City

En av få filmer som, faktiskt, är bättre som cd.

Filmregissören Robert Altman (”Short cuts”, ”Dr T och kvinnorna”) föddes i Kansas city 1925. Historien utspelas ungefär tio år senare på en jazzklubb, och genom filmen löper svala jamsessions som återskapar den tidens storbandssound. Det är läckert och levande och understryker vilken musikalisk och rytmisk regissör Altman är.

Men intrigen är stentrist. Ett kidnappningsdrama där en tjej försöker använda en gisslan för att få sin pojkvän (Dermot Mulroney) frigiven ur en knipa.

Huvudrollen spelas av Jennifer Jason Leigh – normalt en stor favorit, men här faktiskt nästan påfrestande i sina överdrivna manér.

Då hjälper det inte att den alltid utmärkta Miranda Richardson är hennes följeslagerska i natten. Eller att Harry Belafonte gör ett intressant inhopp som gangsterboss; det är på hans klubb som jazzen pågår dygnet runt. (1996)

TV 4 22.45 /kärlek, spänning

Den hängande trädgården

Under ett bröllop ställs konflikter på sin spets och hemligheter avslöjas i en familj som kunde vara hämtad ur en Lars Norén-pjäs.

Ett kanadensiskt drama där huvudpersonen är en homosexuell man som återvänder till familjen efter många års frånvaro.

Klart sevärd, men familjens färgstarkaste person – huvudpersonens syster (Kerry Fox och Sarah Polley i olika åldrar) – kunde gott ha fått mer utrymme. (The hanging garden, 1997.)

SVT 2 21.15 /kärlek, humor

The hot spot

Erotiskt laddad thriller av Dennis Hopper.

Huvudrollen har han överlåtit till Don Johnson, oväntat bra som en man som kommer till en landsortshåla i Texas, USA och tar jobb som bilförsäljare. Men det egentliga syftet med vistelsen är att råna stadens bank.

När han inleder kärlekshistorier med två kvinnor - Virginia Madsen och Jennifer Connelly - kör det dock ihop sig ordentligt, särskilt eftersom en av dem är chefens fru ... Snyggt gjord, med suverän musik, bl a av Miles Davis. (1990)

Kanal 5 0.45 /spänning, kärlek

Den stora lögnen

Lana Turner (1921-1995) gjorde storstilad come back med den här filmen efter Den stora skandalen, när hennes dotter mördade en gangster. Det här är ett romantiskt drama om vänskapen mellan en firad skådespelerska och hennes hembiträde. (Imitation of life, 1959.)

TV 3 11.05 /kärlek

Järnjätten

Spännande och fantasifull tecknad film om vänskapen mellan en 9-årig grabb och en jättelik robot. (The iron giant, 1999.)

Canal+ 18.40 /spänning, humor

New Jack City

Våldsam actionfilm om några poliser som jagar en knarkkung i New York-stadsdelen Harlem. Med Mario Van Peebles (även regi), Ice-T, Judd Nelson och Wesley Snipes, som karismatisk skurk. (1991)

Kanal 5 22.50 /spänning, action, kärlek

Manhattan murder mystery

När förhållandet mellan Woody Allen och Mia Farrow plötsligt sprack, fick gamla parhästen från ”Annie Hall” och ”Manhattan” - Diane Keaton - snabbt ta över Mias roll i den här komedin. En lättviktig men underhållande historia, om ett par (Allen/Keaton) som misstänker att deras granne är en mördare... (1993)

TV 3 2.15 /humor, kärlek, spänning

Från skilda världar

Tv-drama om vänskapen mellan en religiös Amish-kvinna (Patty Duke) och en tuff FBI-agent (Lolita Davidovich). Agenten flyttar in hos den andra kvinnan för att hitta en mordbrännare. (Harvest of fire, 1996.)

TV 3 4.15 /spänning

Jakten på den heliga elefanten

En Disney-komedi om jakten på en helig elefant, med Ray Liotta, Danny Glover och Denis Leary. Rätt oförarglig, även om det känns lite märkligt med en familjekomedi som utspelas med Vietnam-kriget som bakgrund. (Operation Dumbo Drop, 1995.)

TV 3 15.45 /spänning, humor

Min tjej 2

Amerikanskt drama om en 13-årig tjej som söker i sitt förflutna, mamman dog när dottern föddes. Mycket klichéer, men Anna Chlumsky är bra i huvudrollen. Med Dan Aykroyd och Jamie Lee Curtis. (My girl 2, 1994.)

TV 3 21.00 /kärlek

Total stranger

Amerikansk B-thriller med bl a Dan Lauria, känd från tv-serien ”Ensamma hemma”. (Stranger in my house, 1999.)

Kanal 5 21.00 /spänning

Askungen i Paris

En lite småtöntig Askunge-saga, som utspelas i Paris modevärld. Jennifer Grey (”Dirty dancing”) är den blyga garderobiären som via förtrollade skor förvandlas till en supermodell som hennes chef, en berömd modedesigner (Rob Lowe), blir förälskad i. (If the shoe fits, 1990.)

Z-TV 21.00 /kärlek

Tricks

Amerikanskt tv-drama om en ensamstående mamma, före detta showgirl på ett casino, som tvingas prostituera sig för att få ekonomin att gå ihop. Klichéfyllt manus, men Mimi Rogers är bra i huvudrollen. (1997)

Z-TV 22.40 /kärlek

Rumpelstiltskin

Gammal klassisk saga får nytt liv som blodig B-rysare. Okända skådisar i alla roller. (1996)

TV 4 0.35 /spänning

Powderburn

Amerikansk B-action, om en privatdeckare med trassliga affärer. Okända skådisar. (1995)

TV 6 21.00 /spänning, action

Lithivm

Svensk thriller om en ung kvinnlig journalist (Agnieszca Koson) som hamnar mitt i jakten på en seriemördare. Johan Widerberg och Fredrik Dolk kämpar tappert mot ett rätt hopplöst manus och ett originellt bildspråk som i längden mest bara känns påfrestande. (1998)

TV 3 22.50 /spänning, kärlek

John Carpenter´s Vampires

En rätt usel skräckthriller där James Woods, i solglasögon, skinnjacka, blåjeans och armborst, jagar vampyrer i USA:s sydstater. Som en dålig spagettivästern i modern miljö, även om några actionscener är skickligt iscensatta. (1998)

TV 1000 Cinema 2.30 /spänning, kärlek

Jan-Olov Andersson