Ruggig film av Lynch

TV

Lost highway

David Lynchs konstigaste film.

Eller? det var åtminstone det fram till att ”Mulholland Drive” nyligen hade världspremiär på Cannes-festivalen.

Det börjar med att två människor (Bill Pullman, Patricia Arquette) bor i ett extremt sparsamt möblerat hus. Under första halvtimmen händer inte mycket. De pratar knappt med varandra. Snarare verkar de bevaka varandra.

De får brev med videokassetter skickade till sig. Kassetter som verkar vara inspelade i deras eget hem. På en av dem ligger kvinnan mördad i sängen.

På ett party möter de sedan en man (Robert ”Baretta” Blake”) som påstår att han egentligen just nu i detta ögonblicket befinner sig i deras hus. ”Ring mig, så får ni se”, säger han.

Kan en man befinna sig på två ställen samtidigt? Kan en man förvandla sig till en annan person (som sker senare i filmen)? Är Patricia Arquette i andra hälften av filmen, samma person som i början?

Många frågor – och David Lynch ger inga svar.

Det är sex, våld, häftig musik och de unikt lite ruggiga stämningar som bara just Lynch kan få till i sina filmer.

Det är aldrig tråkigt. Men, och det är lite synd, totalt obegripligt.

Kultfakta: Huset som Pullman/Arquette bor i, är David Lynchs egen privata bostad. (1997)

TV 4 21.00 /spänning, kärlek

Giftasvuxna döttrar

Svensk kärlekskomedi från 1933, med Karin Swanström i huvudrollen. Hon spelar en portvaktsfru som har tre vackra döttrar – Birgit Tengroth, Karin Ekelund och Maritta Marke – som hon alla vill ska gifta sig till ett bättre liv.

Det temat känns hopplöst föråldrat i dag, men regissören Sigurd Wallén (som även har en stor biroll, som direktör) har fått bra fart på komedi- och kärlekskarusellen. (1933)

SVT 1 14.35 /kärlek, humor

Jönssonligan får guldfeber

Tredje filmen om Jönssonligan.

Och redan här började det gå lite på rutin...

Gösta Ekman, som hoppade av serien efter fem filmer, var alltid bra som ”Sickan”, ligans ledare. Men när intrigen inte höll och när de riktigt roliga skämten var för få, räckte det inte riktigt med att han bara gick omkring där, med sin cigarr, klädd i basker och illasittande kostym.

Och när inte ens ”Sickan” förmår mer än blixtra till i några få scener, blir inte heller hans medhjälpare Vanheden (Ulf Brunnberg) eller Dynamit-Harry (Björn Gustafson) särskilt roliga, bortsett från några scener som anspelar på att Dynamit-Harry alltid är sugen på öl.

Intrigen, där Jönssonligan ska stjäla ett datachips med försvarshemligheter, är tunn.

Roligast är Birgitta Anderssons entré som Doris, Dynamit-Harrys fästmö. (1984)

SVT 1 20.00 /kärlek, humor, spänning

Go

Mycket underhållande skildring av några ungdomars trassliga liv, i Los Angeles och Las Vegas. Doug Liman har lånat berättarstilen från Tarantinos värld, med upprepningar av scener ur olika vinklar och med bipersoner som plötsligt blir huvudpersoner. Högt tempo, fräckt och sexigt, med Sarah Polley, Taye Diggs, Jay Mohr och ”Dawson´s Creek”-stjärnan Katie Holmes. (1999)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, kärlek, humor

Fight Club

En slags ond och svart saga om vuxna män. Filmens namnlösa ”Berättare” (Edward Norton) träffar dels en neurotisk kvinna (Helena Bonham Carter), dels en man (Brad Pitt), som startar Fight Club, en snabbt växande organisation där män bankar ångesten och skiten ur varandra med knytnävar. Regissören David Fincher (”Seven”) har ett så suggestivt bildspråk att man på ett självklart sätt alltid liksom sugs in i hans filmvärldar. Den kanske mest provocerande Hollywood-filmen om våld sedan ”A clockwork orange” för 30 år sedan. (1999)

TV 1000 Cinema 20.40 /spänning, action, kärlek

Uppdrag mord

Mycket välgjord tv-film, en slags fördjupning av tv-serien. Utspelas efter den, chefen Al Giardello (Yaphet Kotto) kandiderar till borgmästare, när han blir skjuten och hans liv hänger på en skör tråd.

Då dyker alla de gamla välkända poliserna upp för att finna den skyldige. (Homicide: The movie, 2000.)

SVT 1 23.00 /spänning, humor

Djungelboken

En tidig filmversion av Rudyard Kiplings (1865-1936) djungeläventyr om människobarnet Mowgli som blir uppfostrad av djuren i djungeln. Med riktiga skådespelare och djur. Både vacker och lite otäck. (The jungle book, 1942.)

TV 4 11.00 /spänning

Sex lektioner i kärlek

Amerikanskt drama om förhållanden i olika åldrar. Hyfsat manus, lyfts av lysande skådespelare: Sean Connery, Gena Rowlands, Angelina Jolie, Madeleine Stowe, Gillian Anderson, Jay Mohr, Anthony Edwards och Ryan Phillippe. (Playing by heart, 1998.)

Canal+ Gul 17.30 /kärlek

Sjön

Nej, inte thrillern med Regina Lund, utan en välgjord amerikansk tv-thriller, med övernaturliga inslag, Yasmine Bleeth och grabben från ”Sjätte sinnet”, Haley Joel Osment. (The lake, 1998.)

TV 3 21.00 /spänning

Patrioter

Spännande actionfilm med Harrison Ford i kamp mot en galen IRA-terrorist, spelad av Sean Bean, mest känd för skurkrollen i James Bond-filmen ”GoldenEye”. Bygger på Tom Clancys succéroman. (Patriot games, 1992.)

Kanal 5 21.00 /spänning, action, kärlek

Den lilla pandan

Ryan Slater, bror till Christian, i ett familjeäventyr om barn som räddar en panda. För larvigt för vuxna, hyfsat spännande för barnen. Storslagna naturscener. (The amazing panda adventure, 1995.)

SVT 1 9.00 /kärlek, spänning

Den otroliga vandringen 2

Alla pratar svenska, inte minst djuren, i den här uppföljaren där två hundar och en katt råkar ut för olika äventyr. Tunt för vuxna, halvsegt för de små. (Homeward bound 2: Lost in San Francisco, 1997.)

TV 4 13.20 /humor, spänning

Back in business

Amerikansk B-action om två poliser (Brian Bosworth, Joe Torry) i kamp mot en kokainliga. (1997)

TV 6 21.00 /spänning, action

Casper

En hygglig barn- och familjefilm, om en familj, ett slott och ett vänligt spöke. Med Bill Pullman, Christina Ricci, Amy Brenneman (tv-serien "På spaning i New York") och bra effekter. (1995)

Z-TV 21.00 /humor, spänning, kärlek

Jan-Olov Andersson